• Επικαιρότητα

  Λιτά και απέριττα τιμήθηκαν οι πεσόντες στρατιώτες στις μάχες της Μουργκάνας  Με το μήνυμα "ναι στη συγγνώμη, όχι στη λησμονιά", έγινε, λιτά και απέριττα, στον Τσαμαντά, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, η επετειακή εκδήλωση προς απότιση φόρου τιμής στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες του εθνικού στρατού, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι στη Μουργκάνα κατά τις επιχειρήσεις 1946-1949. 
  Εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων, όπου και κατατέθηκαν στεφάνια από το βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, καθώς και από εκπροσώπους αντιστασιακών και πατριωτικών οργανώσεων ανά τη χώρα. 
  Στον πανηγυρικό της ημέρας από το Θεσσαλονικιό δημοσιογράφο Διονύση Βουλγαρόπουλο, που εδώ και πολλά χρόνια δε λείπει ποτέ από τη Μουργκάνα, εξιστορήθηκαν με ακρίβεια τα γεγονότα εκείνης της μαύρης περιόδου. 
  Ο στρατηγός Τσαμαντάς τόνισε ότι το αίμα, που χύθηκε, είναι η δύναμη για να στεριωθεί μια καθαρή, θεραπευμένη από τη μούχλα, ξανανιωμένη και δημιουργική Ελλάδα. 
  Ο τ. βουλευτής Θεσπρωτίας Ηλίας Βεζδρεβάνης, σ' έναν μεστό και παλμώδη χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι τη θυσία των παλικαριών οφείλουμε να την αναγνωρίσουμε με όλη μας την ψυχή, χωρίς κανένα δισταγμό και χωρίς καμία επιφύλαξη. 
  Γιατί, ακριβώς η αναγνώριση αυτή μπορεί να είναι το θεμέλιο για μια καινούργια ζωή, για μια καινούργια πατρίδα. 
   Και το καταστάλαγμα της παρέμβασής του ήταν ότι αποτελεί οφειλόμενο χρέος της Πολιτείας να μην αγνοεί τους θυσιασθέντες για την Πατρίδα, έτσι ώστε να μην ξεριζωθεί η εθνική συνείδηση. 
  Εξάλλου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τιμήθηκαν, μετά θάνατο οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και καταδρομείς της Γ΄ ΜΑΚ, που έπεσαν στις επιχειρήσεις του Μαρτίου 1948. 
  Να σημειωθεί ότι 1971 σε μια ασβεσταριά στον Τσαμαντά ανακαλύφθηκε τυχαία ένας σκελετός. Ακολούθησε έρευνα και βγήκαν στην επιφάνεια άλλοι 119 σκελετοί δεμένοι με καλώδια και σύρματα και με μια σφαίρα στο κρανίο! 
  Ήταν όλοι Έλληνες στρατιώτες. 
  Αυτή ήταν η τύχη των αιχμαλώτων του 611 Τ.Π.. 
  Στο σημείο, που βρέθηκαν οι σκελετοί των στρατιωτών του 611 Τ.Π. ανεγέρθηκε το μνημείο, όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο, με πρωτοβουλία και φροντίδα του δραστήριου προέδρου του Σωματείου "Οι Φίλοι του Στρατού Φιλιατών", όσοι θέλουν να ανάψουν ένα κεράκι ευγνωμοσύνης στους πεσόντες. 
  Το μνημείο της Μουργκάνας είχε υποστεί ζημιές από την εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου, αλλά ανακαινίστηκε με χρήματα του Γρηγόρη Βρακά από τον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών. 


   

  Δεν υπάρχουν σχόλια

  loading...

  Post Top Ad

  http://picasion.com/
  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic

  Post Bottom Ad