10 Ερωτήσεις στον Μάριο Κάτση. Τι λέει για Κυβέρνηση, Δήμους, Γιόγιακα, Καχριμάνη, ΝΟΔΕ, άλλα και για τον ίδιο


Ποδαρικό στην νέα ενότητα μίνι συνεντεύξεων της paramythia-online.gr με τίτλο "10 ερωτήσεις στον ...", κάνει ο Μάριος Κάτσης.

Ο βουλευτης Θεσπρωτίας ξεκαθαρίζει πως θα ειναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές οποτε αυτές και αν γίνουν, σημειώνει πως στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν λύσεις σε χρόνια προβλήματα της Θεσπρωτίας, ενώ παραδέχτηκε πως υπάρχουν και τομείς που έχουν υστερήσει, οπως η προώθηση του εμπορευματικού κέντρου στην Παραμυθιά

Ο Μάριος Κάτσης, δηλώνει υπέρμαχος των ευρύτερων συμμαχιών για την αυτοδιοίκηση και τονίζει πως η συνεργασία με τους δημάρχους του νομού, αποφέρει καρπούς.

Για τον Βασίλη Γιόγιακα σημειώνει πως δεν φαίνεται παρασύρεται από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές φωνές, ενώ σχετικά με την κόντρα του με τον πρόεδρό της ΝΟΔΕ Αλκιβιάδη Λάμπρου ξεκαθάρισε πως δεν είναι προσωπικό άλλα είναι πολιτικό το ζήτημα και πως τα ψεύδη θα πρέπει να απαντούντε για να μην μένουν εντυπώσεις.

Για την Θεσπρωτία, ο Μάριος Κάτσης, σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε την υλοποίηση όσων έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, οπως το σχολείο Βούλγαρη, oι αθλητικές εγκαταστάσεις, η είσοδος πόλης Ηγουμενίτσας, η τοποθέτηση αυτόματων ραμπών πρόσβασης ΑμεΑ σε 4 παραλίες του νομού η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου στο ΓΝ Φιλιατών κ.α

Για τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, σημειώνει πως υπάρχει συνεργασία σε αρκετά ζητήματα άλλα και ορισμένοι τομείς αντιπαράθεσης.

Tελος ο βουλευτής Θεσπρωτίας, εξηγεί τους 3 λόγους που κατα την γνώμη του, η κυβέρνηση θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη Μάριου Κάτση:

ΕΡ: Θα ξανά είστε υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές;

ΑΠ: Eίναι θεμιτό oι αιρετοί να μπαίνουν στη βάσανο της κρίσης των πεπραγμένων τους από τους πολίτες. Αν και δίνω εξετάσεις καθημερινά, ο πιο δημοκρατικός τρόπος, είναι η άμεση έκφραση των πολιτών στις εκλογές. Συνεπώς, η απάντηση είναι καταφατική.

ΕΡ: Κάνοντας απολογισμό του έργου σας, ποιές ήταν οι σημαντικότερες παρεμβάσεις σας για την Θεσπρωτία και που αντιλαμβάνεστε πως υστερήσατε;

ΑΠ: Πιστεύω πως αυτή η 4-ετία όταν ολοκληρωθεί, θα είναι ίσως, η πιο πλούσια και πυκνή σε πολιτικά γεγονότα που είχε μια κυβέρνηση στη χώρα,και τουλάχιστον κανείς δεν μπορεί να πει ότι ήταν βαρετή! Τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο ισχύει και για τη δική μου θητεία, ως εκπρόσωπος του νομού Θεσπρωτίας.
Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, θεωρώ πως με οδηγό τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας σε όλα τα ανοιχτά τοπικά μέτωπακαι σε συνεργασία με όλους τους φορείς, δώσαμε λύσεις, προωθήσαμε ζητήματα που βάλτωναν για καιρό, ενώ υπάρχουν και τομείς που έχουν υστερήσει.

Επιγραμματικά θα αναφέρω τα πιο σημαντικά:
Η αναβάθμιση των δομών υγείας σε προσωπικό, εξοπλισμό και ασθενοφόρα, με κορυφαίο το άνοιγμα του ΤΕΠ, το νέο οργανισμό και τα μηχανήματα στο Νοσοκομείο Φιλιατών, και η ενίσχυση των άγονων ιατρείων μέσω του κινήτρου του επιδόματος παραμεθορίου στους γιατρούς που τα στελεχώνουν
Το νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα.
Η ολοκλήρωση των έργων της Β’φάσης και η έναρξη των εργασιών της Γ΄φάσης του λιμανιού Ηγ/τσας που ήταν στον αέρα
Η χρηματοδότηση μεγάλων και αναγκαίων έργων υποδομής, όπως το αποχετευτικό Παραμυθιάς και το αποχετευτικό Πλαταριά-Σύβοτα-Πέρδικα
Η ελεύθερη διέλευση όλων των Θεσπρωτών από τα διόδια της Τύριας
Το ξεχρέωμα των 3 Δήμων σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες με πάνω από 6εκ € που είναι ένεση ρευστότητας στην περιοχή
Η χρηματοδότηση της εισόδου πόλης Ηγ/τσας ύψους 12εκ €
Η χρηματοδότηση για τη σύνδεση των χωριών του Σουλίου με την Εγνατία, ύψους 3.5εκ€
Η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του σχολείου Βούλγαρη ύψους 2.5εκ €
Η επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων Σαγιάδας που ρήμαζαν.
Το ανταποδοτικό τέλος ΑΠΕ για το φράγμα του Καλαμά στους κατοίκουςΡαγίου
Η έμπρακτη στήριξη στο στρατόπεδο Φιλιατών που σχεδιαζόταν να κλείσει
Η χρηματοδότηση για ράμπες πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα σε Ηγ/τσα, Σύβοτα, Σαγιάδα.
Η ένταξη του 70% της Θεσπρωτίας στα ειδικά καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου
Η χρηματοδότηση αθλητικών εγκαταστάσεων (φωτισμός σταδίου Ηγ/τσας, 2 Λύκειο Ηγ/τσας, γήπεδο beachvolley)
Τα έργα ύδρευσης στη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας ενώ αναμένονται και 12 προσλήψεις
Η αξιοποίηση πλήθους χρηματοδοτικών εργαλείων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, που επιτρέπει τη χρηματοδότηση μιας σειράς σημαντικών έργων για την ανάπτυξη,όπως τα κονδύλια για κατασκευή παιδικών χαρών και αγορά μηχανημάτων έργου και στους 3 Δήμους, τα κονδύλια για τις αποκαταστάσεις ζημιών από φυσικά φαινόμενα, τα σχολικά γεύματα κ.α.

Επιτρέψτε μου να θεωρώ πως τόσα πολλά χρήματα, στην περιοχή, για ανάπτυξη είχαν να πέσουν πολλά χρόνια πριν την κρίση! Νομίζω ότι ήταν τα ελάχιστα απαραίτητα που θα μπορούσαμε να κάνουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ενώ με την έξοδο από τα μνημόνια θα έχουμε παραπάνω αναπτυξιακές δυνατότητες στο μέλλον.

Υπάρχουν τομείς βέβαια που έχουμε υστερήσει και πρέπει να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, όπως το ζήτημα της απόδοσης της χερσαίας ζώνης, της επαναχάραξης του αιγιαλού – παραλίας, την προώθηση του εμπορευματικού κέντρου στην Παραμυθιά. Είναι πολύπλοκα ζητήματα, τα οποία είχαν θαφτεί κάτω από το χαλί. Νομίζω όμως ότι ο Θεσπρωτικός λαός, θα μας ξαναδώσει την ευκαιρία από θέση ευθύνης, να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να προωθήσουμε μια νέα γενιά παρεμβάσεων που θα οδηγήσει τον νομό στην επόμενη μέρα.

ΕΡ. Πως χαρακτηρίζετε την συνεργασία σας με τους 3 δήμους του νομού;

ΑΠ: Κοιτάξτε, από την αρχή της θητείας μου ως κυβερνητικός βουλευτής, είχα να διαλέξω ανάμεσα σε 2 επιλογές: Ή τη συνέχιση της παλαιοκομματικής πρακτικής, να ξεχωρίζεις Δημάρχους «σε δικούς σου και μη» για μικροπολιτικά οφέλη, ή τον δρόμο της εποικοδομητικής συνεργασίας, εκεί που υπάρχει κοινός τόπος ώστε να προωθήσουμε τα συμφέροντα της Θεσπρωτίας. Έχω επιλέξει το δεύτερο ως πολιτική για λόγους αρχής αλλά και γιατί είναι κεντρική πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει τους Δημάρχους ως αιρετούς και όχι ως κομματικά στελέχη και αυτό θεωρώ το αναγνωρίζουν οι πάντες.

Και νομίζω ότι αποδίδει: Η μεταφορά πόρων στις Περιφέρειες , η ενίσχυση περιφερειακών και μειονεκτικών Δήμων αλλά και η χρηστή κεντρική διαχείριση, έχει οδηγήσει σε συνεχείς πρωτιές στην απορρόφηση ΕΣΠΑ. Αυτό αποτυπώνεται και στη Θεσπρωτία: Με συνεργασίες πετύχαμε να εντάξουμε έργα όπως αυτά που ανέφερα παραπάνω τα οποία κατανέμονται και στους 3 δήμους σε όλη την επικράτεια του νομού. Βεβαίως, το πολιτικό σχέδιο είναι της κυβέρνησης.Δεν λείπουν και ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές οπτικές μέχρι και συγκρούσεις. Για τους Δημάρχους, ως γνωστό,ό,τι καλό γίνεται το κάνουν οι ίδιοι και για ό,τι δεν γίνεται, φταίει η κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι μέσα στην πολιτική. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν οι Δήμοι, αρκεί να είναι καλά προετοιμασμένοι και ενεργοί, αλλά και η τοπική κοινωνία να είναι διεκδικητική.



EΡ.Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίες. Υποστηρίζετε αυτό το εγχείρημα;

ΑΠ: To υποστηρίζω θερμά. Η απόλυτη κομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι πλέον παρωχημένη. Αυτό φαίνεται και από την επιλογή μας να ψηφίσουμε την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα που ευνοεί τις προγραμματικές συμφωνίες και συνεργασίες. Πιστεύω ότι πρόσωπα που συμφωνούν σε ένα κοινό όραμα για τον τόπο και έχουν ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς σε ένα προοδευτικό σχέδιο, είναι όχι μόνο θεμιτό να βγουν μπροστά, αλλά και απαραίτητο. Παρόλα αυτά, ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές τίθενται από την ίδια την πραγματικότητα, όπως π.χτο πώς τοποθετείται κανείς στην πρόταση για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους ή για το αν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες θα περάσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα ή θα στελεχωθούν με μόνιμες προσλήψεις, όπως εμείς επιλέξαμε να κάνουμε.

EΡ.Πως κρίνεται την μέχρι τώρα παρουσία του έτερου Θεσπρωτού συναδέλφου σας του κ. Γιόγιακα;

ΑΠ: Αυτό νομίζω αρμόδιος να το κρίνειείναι ο θεσπρωτικός λαός, όποτε έρθει η ώρα. Αν μου επιτρέπεται ένα πολιτικό σχόλιο, θα έλεγα ότι ο συνάδελφος δεν φαίνεται να παρασύρεται από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές φωνές που έχουν πάρει κεφάλι στο κόμμα του, κεντρικά και τοπικά, παρόλα αυτά δεν αποφεύγει την καταστροφολογία. Γενικά πάντως, η προγραμματική αντιπολίτευση με κριτική και αντιπροτάσεις, είναι απαραίτητη, γιατί βοηθά την κυβέρνηση να διορθώνει λάθη και παραλείψεις, ενώ οι ακραίες τοποθετήσεις απλά δημιουργούν εντυπώσεις που διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα.

EΡ.Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια κόντρα με την ΝΟΔΕ και τον πρόεδρο της, ενώ ακούστηκαν βαριές εκφράσεις εκατέρωθεν. Πόσο καλό κάνει στο δημόσιο διάλογο αυτές οι αντιπαραθέσεις τοπικών παραγόντων και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο;

ΑΠ: Δεν υπάρχει προσωπική κόντρα από μεριάς μου, ούτε προσέφυγα σε τέτοιου είδους ρητορική, άλλωστε δεν είναι του ύφους μου. Τα ζητήματα είναι πολιτικά και ως τέτοια απαντήθηκανμε αδιαμφισβήτητα τεκμήρια. Όταν εγκαλείσαι δημοσίως και μάλιστα με ψεύδη πρέπει να δίνεις απαντήσεις ώστε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Νομίζω ότι είναι θεμιτό να γίνεται δημόσια αντιπαράθεση, ώστε να βλέπει και ο κόσμος τις σαφείς διαφορές μας. Να συμφωνήσουμε όμως ότι οι αντιπαραθέσεις, πρέπει να γίνονται επί πραγματικών δεδομένων και στη βάση επιχειρημάτωνκαι όχι με fakenewsκαι καταστροφολογίες.

EΡ.Στο προσκήνιο ανά διαστήματα βλέπουμε τον οδικό άξονα Παραμυθιάς-Μεσοποτάμου. Πόσο πιθανόν είναι να ενεργοποιηθεί το έργο και επιτέλους να υλοποιηθεί;

ΑΠ: Είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης να ωριμάσει τη χάραξη και τη μελέτη του έργου και μετά θα προσπαθήσουμε να το εντάξουμε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Εξάλλου, η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει αποτελεσματικότητα στα έργα και στη Θεσπρωτία παίρνουμε ό,τι μας αναλογεί, όπως π.χ. η χρηματοδότηση 3.5εκ.€ της σύνδεσης των χωριών του Σουλίου με την Εγνατία.

EΡ.Τι να περιμένουμε από έργα στον νομό, μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας;

ΑΠ: Να περιμένουμε την υλοποίηση όσων έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα οποία προανέφερα, για τα οποία πρέπει να τρέξουν οι φορείς όπως: το σχολείο Βούλγαρη, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, η είσοδος πόλης Ηγουμενίτσας, η τοποθέτηση αυτόματων ραμπών πρόσβασης ΑμεΑ σε 4 παραλίες του νομού που θα δώσει και ώθηση στο τουριστικό προϊόν, η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου στο ΓΝ Φιλιατών, τα νέα μηχανήματα από ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ για τηβ΄φάση του ΤΕΠ, η προμήθεια εξοπλισμού σε χωριά που δεν πιάνουν μέχρι σήμερα σήμα ελεύθερης τηλεόρασης και αναγκάζονται να πληρώνουν.
Τέλος, σύντομα θα περάσουμε και στο σχεδιασμό και την εκκίνηση μιας νέας γενιάς έργων, με πρώτη τη χρηματοδότηση της μελέτης για την κατασκευή του Περιφερειακού της Ηγουμενίτσας και τη σύνδεση με τα σύνορα στο Μαυρομάτι, αλλά και την κατασκευή Υδατοδρομίου στην Ηγουμενίτσα με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου το επόμενο διάστημα. Έχουμε και άλλα κατά νου, θα χρειαστούμε όμως μία ακόμα 4ετία και πιστεύω ότι ο λαός θα μας την δώσει.

EΡ .Πως χαρακτηρίζεται το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου και πια είναι η συνεργασία σας με τον Περιφερειάρχη;

ΑΠ: Κοιτάξτε, γνώμη μου είναι ότι καμία τοπική κοινωνία δεν προοδεύει χωρίς συναινέσεις και συνεργασίες σε βασικά πράγματα. Το ζήτημα βεβαίως είναι πάνω σε ποιο πολιτικό σχέδιο βασίζονται αυτές, και ποιους εν τέλει εξυπηρετούν. Με την Περιφέρεια Ηπείρου είχαμε συνεργασία, και προσωπικά αλλά και η κυβέρνηση, σε αρκετά ζητήματα όπως στην κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο, στη λειτουργία του ΤΕΠ, στα αγροτικά ζητήματα, στα προγράμματα νέων αγροτών και στην αύξηση των βοσκήσιμων γαιών προς όφελος των κτηνοτρόφων της περιοχής. Έχουμε βέβαια και τομείς αντιπαράθεσης όπως η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής που υστερεί, η ρύπανση του Καλαμά, η ολοκλήρωση των αναδασμών των κάμπων που έχουν μείνει στη μέση. Ωστόσο θεωρώ πως η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και η εφαρμογή του Κλεισθένη, θα καταστήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ένα όργανο με περισσότερες αρμοδιότητες και πιο αποκεντρωτικό από το τωρινό μοντέλο διοίκησης.

EΡ: Ποιες οι πιθανότητες να ξανακερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν;

ΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών και πολλοί θα εκπλαγούν. Οι βασικοί λόγοι είναι 3:
Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια μεγάλη ιστορική τομή,η οποία δεν θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε πολιτική αλλαγή στη χώρα. Με την υλοποίηση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα αποτυπωθεί σαφής βελτίωση στην καθημερινότητα των πολιτών. Όταν έρθει η ώρα,η σύγκριση πεπραγμένων και των προγραμμάτων θα είναι υπέρ μας.
Παρά την εικόνα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες διαχρονικά υποεκτιμούν την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι υπάρχει μια βουβή πλειοψηφία που θα μας στηρίξει ακόμα και αν σήμερα είναι μετέωρη. Η ακραία αντιπολίτευση με fakenewsπου παρακαλά να κοπούν οι συντάξεις και να συμβούν καταστροφές, δεν μαρτυρούν μια ΝΔ που πάει σε αυτοδυναμία αλλά που κινδυνεύει να είναι ξανά στην αντιπολίτευση.
Επειδή η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης και όχι πειραματισμούς που θα μας επιστρέψουν σε πολιτικές ΔΝΤ που είναι το πρόγραμμα της ΝΔ. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν θέλει την παλινόρθωση των πολιτικών και οικονομικών ελίτ που χρεοκόπησαν τη χώρα, διέρρηξαν την κοινωνική συνοχή και την έβαλαν σε διεθνή απομόνωση.


10 Ερωτήσεις στον Μάριο Κάτση. Τι λέει για Κυβέρνηση, Δήμους, Γιόγιακα, Καχριμάνη, ΝΟΔΕ, άλλα και για τον ίδιο  10 Ερωτήσεις στον Μάριο Κάτση. Τι λέει για Κυβέρνηση, Δήμους, Γιόγιακα, Καχριμάνη, ΝΟΔΕ, άλλα και για τον ίδιο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 03, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.