3 Μάη 2012 - Τελετή υπογραφής του Μνημονίου Αδελφοποίησης του δήμου Ηγουμενίτσας με τον γερμανικό δήμο Φέλμπερτ - Του Δημήτρη Ζώη



Πέρασαν πάνω από 6 χρόνια που ο τότε δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, ο δήμαρχος του Φέλπερτ Στέφαν Φράιταγκ, και ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Συλλόγου « Φιλία Φέλμπερτ» κ. Ρίχτερ, υπέγραψαν παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτών και φίλων αυτής της «Αδελφοποίησης», το Μνημόνιο Αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Δήμων.

Η υπογραφή των δημάρχων Κάτσινου και Φράιταγκ, λογίστηκε ως επιστέγασμα των φιλικών σχέσεων που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους 2 δήμους, στον δήμο Ηγουμενίτσας με το δήμο του Velbert της Γερμανίας, όπου ζουν κι εργάζονται περίπου 700 Έλληνες που κατάγονται από την ακριτική Θεσπρωτία.

Μάλιστα, μετά την τελετή υπογραφής του «Μνημονίου Αδελφοποίησης» ακολούθησε συζήτηση με τα εξής θέματα:
1. Ανταλλαγή εμπειριών για την αποκομιδή, τη μεταφορά, ανακύκλωση και τις δυνατότητες αξιοποίησης απορριμμάτων.
2. Εργαλεία διοίκησης των Δήμων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ποιες εμπειρίες του γερμανικού μοντέλου διοίκησης μπορούν να αξιοποιηθούν.
3. Προοπτικές συνεργασίας στους τομείς Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας
4. Προγράμματα ανταλλαγής νέων
5. Συνεργασία σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού

Στόχος της αδελφοποίησης μεταξύ των Δήμων Ηγουμενίτσας και Velbert ήταν πέρα από « … την υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών σε θέματα όπου διαπιστώνονται κοινές ή συγκλίνουσες θέσεις», να σηματοδοτηθεί μια «ενισχυμένη πορεία συνεργασίας» σε τομείς όπως η υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η ενδυνάμωση των δημοτικών υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη, καθώς και η ανάπτυξη στον πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα.

Γενικότερα συμφωνήθηκε μια «…από κοινού διαμόρφωση και υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών σε θέματα όπου διαπιστώνονται κοινές ή συγκλίνουσες θέσεις .»

Σήμερα, με λύπη διαπιστώνω, πως η συμφωνία για μια «από κοινού διαμόρφωση και υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών σε θέματα όπου διαπιστώνονται κοινές ή συγκλίνουσες θέσεις» όχι μόνο δεν έφερε καρπούς γιατί αγνοήθηκε , αλλά ό,τι με σχεδιασμό και με μεγάλη προσπάθεια διαμορφώθηκε στο παρελθόν, σήμερα εγκαταλείπεται από αδιαφορία. Κι όχι μόνο αυτό, περιφρονείται, να μην πω χλευάζεται !...

Δυστυχώς, φαίνεται πως είναι δύσκολο στο δήμο Ηγουμενίτσας να γίνει κατανοητό πως στη Δημοκρατία το Κράτος και ο Δήμος πρέπει να έχουν «συνέχεια»!...

Επειδή είμαι βέβαιος πως οι σημερινοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, ελάχιστα γνωρίζουν για αυτό το περιβόητο «Μνημόνιο Αδελφοποίησης», θα ήταν ίσως καλό να τους γνωστοποιηθεί η συμφωνία.

Στις επόμενες μέρες θα επανέλθω παρουσιάζοντας, επιγραμματικά, τους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στους 2 δήμους καθώς και το άρθρο μου «η Ευρώπη των Πολιτών».


3 Μάη 2012 - Τελετή υπογραφής του Μνημονίου Αδελφοποίησης του δήμου Ηγουμενίτσας με τον γερμανικό δήμο Φέλμπερτ - Του Δημήτρη Ζώη 3 Μάη 2012 - Τελετή υπογραφής του Μνημονίου Αδελφοποίησης του δήμου Ηγουμενίτσας με τον γερμανικό δήμο Φέλμπερτ - Του Δημήτρη Ζώη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 08, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.