Ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση του ναού της μονής Γηρομερίου



Ολοκληρώθηκε (είναι στο τελικό στάδιο) η αναπαλαίωση του ναού της μονής Γηρομερίου, μετά από τρία περίπου χρόνια. Το 2015 άρχισε η συντήρηση των αγιογραφιών στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδας - Ιταλίας, έργο με προϋπολογισμό 115.000 ευρώ. 
Κατά τη διάρκεια της συντήρησης των τοιχογραφιών, διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται μια γενικότερη παρέμβαση, η οποία και έγινε. 
Ο ηγούμενος π. Μεθόδιος και οι ιερομόναχοι π. Αλέξιος και π. Σεραφείμ, οι οποίοι τα στοιχεία του κόσμου, του παλαιού κόσμου της αμαρτίας, που ζει στη φθορά, τα περνούν μέσα από το καμίνι της πίστης, γι' αυτό η παρουσία τους είναι άλλης ποιότητας και άλλης υφής, δραστηριοποιούνται με έντονους ρυθμούς, όχι στιγμιαία, αλλά διαρκώς. 
Ενεργούν και ως μυρίπνοα άνθη της μυστικής αγιοπατερικής αρετής, αλλά και ως εγγυητές ότι το μοναστήρι Γηρομερίου δεν θα μείνει εγκαταλελειμμένο. 
Να σημειωθεί ότι η ανέγερση του κυρίως ναού, έγινε το 1568 κατόπιν χορηγίας του Βοεβόδα της Ουγγροβλαχίας Οξυώτη ή Αξιώτη από την Πωγωνιανή. Κτίσμα της ίδιας εποχής θεωρείται ο εξωνάρθηκας, ενώ το ιερό και ο νάρθηκας είναι προγενέστερα κτίσματα, τμήματα του πρώτου ναού, πιθανώς του 14ου αιώνα. 
 Εξωτερικά διακοσμείται από λιτά κεραμικά σχέδια κυρίως στον τρούλο, στη νότια και στη δυτική πλευρά. Ο αγιογραφικός διάκοσμος είναι του 16ου και 17ου αιώνα. 


 
Ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση του ναού της μονής Γηρομερίου Ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση του ναού της μονής Γηρομερίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.