Ένα Μουσείο Τέχνης, μέσα στην ερημιά της Μουργκάνας, κλειστό εκ των πραγμάτων...



Το Μουσείο Τέχνης στον Λιά, που ήταν ένα όνειρο του Νίκου Γκατζογιάννη, εγκαινιάστηκε με μεγάλη προβολή και πραγματικά το άξιζε, αφού είναι πρωτότυπο, καθώς, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τρεις εικόνες του σημαντικού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου. 
Αλλά εκ των πραγμάτων παραμένει κλειστό, αφού χρειάζεται υπάλληλος για να λειτουργεί κανονικά, ένα θέμα, για το οποίο γίνονται ενέργειες, προκειμένου να διευθετηθεί. 
Επιπλέον, με εξαίρεση το καλοκαίρι, στην περιοχή διαμένουν ελάχιστοι κάτοικοι και λίγοι είναι και οι επισκέπτες. 
Ωστόσο η δωρεά της καταγόμενης από τον Λιά γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας Υφαντή με αποτέλεσμα την ίδρυση του "Μουσείου Υφαντής", αποτελεί μια σημαντική πολιτιστική εξέλιξη για τη Θεσπρωτία. 
Άξιο αναφοράς είναι και το πως έφτασαν τα έργα του Θεόφιλου στον Λιά, ενός ζωγράφου που «έδρασε» κυρίως στη Λέσβο και στην περιοχή του Βόλου. 
Ο αείμνηστος Δημήτριος Κωνστάντιος, ο οποίος τη δεκαετία του ’80 ήταν προϊστάμενος στην τότε 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε ένα άρθρο του στον «Ταχυδρόμο» έγραφε ότι την παραγγελία των εικόνων έκανε στον Βόλο ο καταγόμενος από τον Λια, Βασίλειος Τσιλιβίδης, ο οποίος περιέθαλψε τον Θεόφιλο γύρω στα 1910. 
Η πρώτη εικόνα απεικονίζει τον Άγιο Βασίλειο, η δεύτερη (δίπτυχη) τον Απόστολο Νέο και τον φουστανελά Νεομάρτυρα Γεώργιο των Ιωαννίνων και η τρίτη εικόνα τον Άγιο Παντελεήμονα. 
Ακόμη το Μουσείο φιλοξενεί τέσσερα έργα του Μουργκανιώτη εικαστικού Σωτήρη Σόρογκα. 


 
Ένα Μουσείο Τέχνης, μέσα στην ερημιά της Μουργκάνας, κλειστό εκ των πραγμάτων... Ένα Μουσείο Τέχνης, μέσα στην ερημιά της Μουργκάνας, κλειστό εκ των πραγμάτων... Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 08, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.