Γιάννης Γόγολος: Τι ζητάνε οι πολίτες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του αύριο;



Επτά μήνες πριν τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πριν, μαζί ή μετά τις βουλευτικές εκλογές, με οικονομική και κοινωνική κρίση, με πολιτική απαξίωση και με απλή αναλογική.

Τί ζητάνε οι πολίτες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του αύριο;

Επιτακτικά, χωρίς χρόνο ανοχής πλέον, συνοψίζω την ουσία των συζητήσεων με αρκετές εκατοντάδες συμπολίτες μας, κάθε ηλικίας, κάθε επαγγέλματος και κάθε πολιτικής προτίμησης.

Ο Δήμος να προχωρήσει άμεσα στη χάραξη στρατηγικής του. Ρεαλιστικά και ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει. Όχι στον στρατηγικό σχεδιασμό που δημιουργείται ως κείμενο, ομορφαίνει με τα εξώφυλλα ενός βιβλίου, το οποίο παραμένει κλειστό για ολόκληρη τη θητεία!

Να καταργήσει τα πρότυπα των παλαιών κομματικών Δημάρχων, των ζητιάνων πόρων από την κεντρική εξουσία, που είχαν σαν μετεξέλιξή τους σε εργολάβους.

Σημασία έχει να κάνουμε « ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά» όπως έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης.



Δύο παράγοντες καθορίζουν τις σημερινές προτεραιότητες των Δήμων
- Η μείωση των διαθέσιμων πόρων
- Οι αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν συγκεντρώσει μέσω των διοικητικών μεταρρυθμίσεων

Άρα οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν σε δύο επίπεδα:

1ον. Να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στην ποιοτική και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών. Η εστίαση της προσοχής στην παροχή υπηρεσιών, που να ανακουφίζει τους κοινωνικά αδύναμους, δημιουργώντας ένα πλέγμα κοινωνικών παροχών και αλληλεγγύης απαραίτητο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Αυτά όσο κι αν φαίνονται αυτονόητα , σήμερα δεν είναι.

2ον . Να προχωρήσουν άμεσα στην περιστολή δαπανών, που συνθέτουν την έννοια της «σπατάλης» στο Δήμο, όπως έχει αποτυπωθεί και όχι άδικα στη συνείδηση των πολιτών, εκμεταλλευόμενοι πάντα και με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο Εθνικές και Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Πρέπει να μετατραπεί από την πρώτη μέρα αυτού του μοντέλου διοίκησης ο Δήμος, σε πάροχο υπηρεσιών προς τους πολίτες. Χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία και τις καλές πρακτικές άλλων δήμων. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που συμβαίνει σήμερα.

Πέραν τούτων όμως να προχωρεί παράλληλα ο σχεδιασμός ανάπτυξης με βάση τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας της κάθε περιοχής.

Δηλαδή, πέρα από την ορθολογική διαχείριση και την στροφή προς τις υπηρεσίες ο Δήμαρχος πρέπει να ασχοληθεί με την οικοδόμηση της ταυτότητας των περιοχών του Δήμου, επιλέγοντας ένα ή δύο άξονες, στηριζόμενος στη μοναδικότητα των χαρακτηριστικών του και στα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα. Η αδιαφορία, η εξυπηρέτηση περιοχών με τις περισσότερες ψήφους, τους εκλογικούς φίλους κλπ δεν έχουν θέση σε Δήμο του μέλλοντος.

Ένα εύλογο ερώτημα που θα προκύψει είναι με ποια εργαλεία και ποιό ανθρώπινο δυναμικό ;

Υπάρχει δίπλα μας. Κάποιοι από τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους Είναι και οι νέοι μας επιστήμονες που βρίσκονται γύρω μας. Αυτοί οι «εξωγήινοι τύποι» που επικοινωνούν με όλο τον κόσμο, που δεν τους δώσαμε τη δυνατότητα ( όπως έγινε με αυτούς που ξενιτεύτηκαν) να μας δείξουν τους νέους δρόμους μέσα από την επιστήμη τους.

Οι νέοι επιστήμονες που έγιναν συνεργάτες μας « απογείωσαν το Δήμο» μας αποκαλύπτει ο Δήμαρχος Τρικκαίων. Με κριτήρια, τα χαρακτηριστικά του Δήμου, τις ανάγκες του και τον σχεδιασμό του. Όχι τον αριθμό των ψήφων που θα βοηθήσουν στην επανεκλογή.

Τί ζητάνε οι πολίτες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του αύριο;
Σας το διατυπώνω όπως ακριβώς το βιώνω από τους συμπολίτες μου όλο αυτό το διάστημα :
Ένα Δήμο με όραμα, έτοιμο για οποιαδήποτε ανατροπή, με εργαλείο την τεχνολογία και την επιστημονική προσέγγιση. Ένα Δήμο στην υπηρεσία των δημοτών, εκμεταλλευόμενο τις πραγματικές του δυνατότητες για ανάπτυξη.


Γιάννης Γόγολος: Τι ζητάνε οι πολίτες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του αύριο; Γιάννης Γόγολος: Τι ζητάνε οι πολίτες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του αύριο; Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 17, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.