Αποπέμφθηκε ο Νίκος Κοτζιάς - ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών



Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τα όσα συνέβησαν την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο ήταν υποχρεωμένος να αποφασίσει αν θα διατηρήσει ή όχι στη θέση του τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. 
Εντός του υπουργικού συμβουλίου ακούστηκαν κατηγορίες εναντίον του υπουργού Εξωτερικών τόσο όσον αφορά στη διαχείριση του ζητήματος με τα Σκόπια όσο όμως και για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Κοτζιάς προσπάθησε από το βράδυ της Τρίτης με στοχευμένες διαρροές στα ΜΜΕ να προβάλει τη μία πλευρά των γεγονότων, επιχειρώντας έτσι να αλλάξει το κλίμα και να διαπραγματευτεί με τον πρωθυπουργό την παραμονή του στο υπουργείο. Εις μάτην. Το πρωί της Τετάρτης ο Νίκος Κοτζιάς ζήτησε να έχει μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Το αίτημά του αφορούσε στην παροχή κάλυψης από το Μαξίμου, προκειμένου να μην αποχωρήσει ταπεινωμένος από το Υπουργείο Εξωτερικών. Και πάλι εις μάτην. Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάριζε πως «όποιος δυσφορεί μπορεί να κατέβει από το τρένο». Η δήλωση αυτή στόχευε απευθείας τον Νίκο Κοτζιά. Αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών σε έναν νέο κύκλο στοχευμένων διαρροών στα ΜΜΕ προσπάθησε να εξισορροπήσει την κατάσταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κρίση στη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο οφείλεται στο ότι έχει ζητήσει έλεγχο των μυστικών κονδυλίων σε όλα τα υπουργεία. Τελικά, δεν κατάφερε τίποτα.

Γύρω στις 15.00 το μεσημέρι της Τετάρτης το Μαξίμου είχε κάνει γνωστό πως ο Νίκος Κοτζιάς αποπέμφθηκε. 
Για λόγους αβρότητας και μόνον, του δόθηκε η δυνατότητα από τον πρωθυπουργό να υποβάλει παραίτηση, η οποία και έγινε δεκτή. 
Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών, στη θέση του Νίκου Κοτζιά που αποπέμφθηκε.  
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού:  
"Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.  Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών." 


 
Αποπέμφθηκε ο Νίκος Κοτζιάς - ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών Αποπέμφθηκε ο Νίκος Κοτζιάς - ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 17, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.