Σε δύο εβδομάδες η μονογραφή των συμβάσεων και για το Ιόνιο, με ΕΛΠΕ και Repsol


Στις επόμενες δύο εβδομάδες, εκφράζεται η προσδοκία από πλευράς ΕΔΕΥ ότι θα μονογραφεί και η τελευταία συμφωνία που βρίσκεται σε εκκρεμότητα σε σχέση με τις τελευταίες παραχωρήσεις που έγιναν από το ελληνικό δημόσιο για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Ο λόγος για την περιοχή του Ιονίου, για την οποία έχει ανακηρυχθεί επιλεγείς αιτών η κοινοπραξία ΕΛΠΕ Repsol και η οποία θα κλείσει έναν ευρύ κύκλο πρόσφατων συμφωνιών με μεγάλους ενεργειακούς ομίλους για έρευνες στη χώρα μας. 

Φαίνεται πάντως, ότι η μονογραφή των συμβάσεων με τους Ισπανούς, που καθυστέρησε σε σχέση με τη σύμβαση που υπέγραψαν Exxon Mobil και Total για την περιοχή της Κρήτης, κρύβει και έντονο παρασκήνιο. Συγκεκριμένα η ισπανική εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα με τις σεισμικές έρευνες που διενεργεί στην περιοχή των Ιωαννίνων, εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ήδη οι καθυστερήσεις έχουν κοστίσει στην εταιρεία ένα ποσό της τάξης των 4 εκ. ευρώ σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για σεισμικές και γεωφυσικές έρευνες συνολικού ύψους 30 εκ. ευρώ! 

Πάντως, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, πρόσφατα τα εμπόδια ήρθησαν και οι έρευνες της Repsol έχουν εκ νέου ξεκινήσει, εξέλιξη που δημιουργεί αισιοδοξία, ότι θα προχωρήσει και η μονογραφή των συμβάσεων για το Ιόνιο. 

Είναι σαφές πάντως ότι το μήνυμα που εκπέμπουν σοβαροί ξένοι επενδυτές όπως η Repsol, είναι ότι θέλουν ξεκάθαρους όρους και συγκεκριμένο πλαίσιο δραστηριότητας προκειμένου να προχωρήσουν και τους δικούς τους προγραμματισμούς, με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά αποτελεί ένα μικρό κομμάτι των δικών τους δραστηριοτήτων και επενδύσεων. 

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και μετά τη μονογραφή, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη. Συγκεκριμένα θα πρέπει η αρμόδια διεύθυνση αδειοδοτήσεων του υπουργείου περιβάλλοντος να εκδώσει τη ΣΜΠΕ και στη συνέχεια οι συμβάσεις να περάσουν για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κύρωση από τη βουλή που θα ανοίξει το δρόμο για τα σεισμικά. Οι διαδικασίες αυτές, μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, εκφράζουν την ελπίδα αρμόδιες πηγές…
energypress


 
Σε δύο εβδομάδες η μονογραφή των συμβάσεων και για το Ιόνιο, με ΕΛΠΕ και Repsol Σε δύο εβδομάδες η μονογραφή των συμβάσεων και για το Ιόνιο, με ΕΛΠΕ και Repsol Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 05, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.