Συνεχίζει την καταστροφική του επέλαση το μεταχρωματικό έλκος στα πλατάνια της Ηπείρου



Την καταστροφική επέλαση του μεταχρωματικού έλκους του πλάτανου στην Ελλάδα επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα ο δρ.Δασολόγος-Φυτοπαθολόγος Παναγιώτης Τσόπελας. 
Ο κ.Τσόπελας αναφερόμενος στον καταστροφικό μύκητα που έχει "αποδεκατίσει" χιλιάδες πλατάνια σε ολόκληρη την Ήπειρο και ειδικότερα στην περιοχή της Πρέβεζας (Αχέροντα, Λούρο και πολλά ακόμη σημεία όπου υπάρχουν συστάδες με τα συγκεκριμένα δέντρα ) τόνισε η νόσος ήρθε από το εξωτερικό και εμφανίστηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά το 2003 στην Πελοπόννησο και στην συνέχεια στην Ήπειρο, ενώ αυτή την στιγμή εξαπλώνεται σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. 
Τα τελευταία έξι χρόνια υπήρχε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης το οποίο όμως ολοκληρώθηκε και τώρα,σύμφωνα με τον κ.Τσόπελα γίνεται προσπάθεια να βρεθούν κονδύλια για να συνεχιστεί. 
Εξάλλου σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Αραχωβίτη τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ τις επόμενες ημέρες με στόχο να βρεθούν κονδύλια για να "διευρυνθεί" το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ασθένειας.
Ο κ.Τσόπελας υπογραμμίζει ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος της ασθένειας είναι η πρόληψη (αφού η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν διαπιστωθεί στα πρώτα στάδια προσβολής). 
Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την υλοτομία ή κλάδευση των δέντρων θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν από τη χρήση. 
Επίσης τα εκσκαπτικά μηχανήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με πλατάνια θα πρέπει να απολυμαίνονται.


 
Συνεχίζει την καταστροφική του επέλαση το μεταχρωματικό έλκος στα πλατάνια της Ηπείρου  Συνεχίζει την καταστροφική του επέλαση το μεταχρωματικό έλκος στα πλατάνια της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 09, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.