Χαιρετισμός Μάριου Κάτση στην κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας



Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ,
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί συμπολίτες

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή χρονιά, γεμάτη υγεία, προσωπική και επαγγελματική επιτυχία. Εύχομαι στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας μια παραγωγική χρονιά με νέες πρωτοβουλίες στήριξης της επιχειρηματικότητας στο νομό μας.

Επιτρέψτε μου όμως να κάνω μια σύντομη αναφορά για το οικονομικό περιβάλλον που βρισκόμαστε και την προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας.

Η χώρα μας είναι εκτός μνημονίων οριστικά από τον περασμένο Αύγουστο, ύστερα από 8 χρόνια ύφεσης και καχεξίας. Σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι για τις επιλογές μας και πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Τα δημόσια οικονομικά είναι πλέον υγιή και πλεονασματικά, το χρέος είναι βιώσιμο μετά από σημαντική ρύθμιση του και οι χρηματοδοτικές ανάγκες εξασφαλισμένες.

- Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2018 με ρυθμό 2,2%, ενώ το 2017 είχε σημειώσει αύξηση 1,4%.

- Οι εξαγωγές ανήλθαν στα 33,5 δις € πετυχαίνοντας ιστορικό ρεκόρ καθώς αυξήθηκαν κατά 6,5 δις € σε σχέση με το 2014.

- Η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 18,5% σε σχέση με το 27% του 2014.

- Ο τουρισμός έσπασε το φράγμα των 33 εκατομμυρίων τουριστών το 2018, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για τη χώρα μας.

- Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία από το ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ που αφορούν τη σύσταση των νέων επιχειρήσεων που φανερώνουν ότι τα εγκαίνια πλέον είναι περισσότερα από τα λουκέτα.

Το 2018 έχουμε 13.000 περισσότερες επιχειρήσεις που άνοιξαν σε σχέση με εκείνες που έκλεισαν, ενώ το 2014 το ισοζύγιο ήταν αρνητικό με κλείσιμο 1.500 επιχειρήσεων.

Όσον αφορά την Θεσπρωτία τώρα, τηρουμένων των αναλογιών, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται σταδιακά. Έχουμε καταβάλει προσπάθειες για να κατευθυνθούν πόροι στην περιφέρεια μας , τόσο στα χρηματοδοτικά εργαλεία των ΟΤΑ για έργα υποδομών όσο και χρηματοδοτικά εργαλεία επιχειρήσεων, μέσω των προγραμμάτων του ΕπΑΝΕΚ που τυγχάνουν και υψηλής απορροφητικότητας.

- Στο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’οίκον» στη Θεσπρωτία εντάχθηκαν όλοι όσοι έκαναν αίτηση και πληρούσαν τις προϋποθέσεις ενώ το ίδιο έγινε με το πρόγραμμα νέων αγροτών.

- Ο τουρισμός των παραλίων κάθε χρόνο ανεβαίνει, κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης των οδικών αξόνων αλλά και της αναβάθμισης των αεροδρομίων των Ιωαννίνων και του Ακτίου.

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν ώστε να τονωθεί η κυκλική οικονομία, η ανάπτυξη και το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας.

Για εμάς η ανάπτυξη της οικονομίας δεν περνά μέσα από την συντριβή της εργασίας αλλά το αντίθετο. Η δίκαιη ανάπτυξη είναι κεντρικός άξονας της πολιτικής μας ώστε μερίδιο να παίρνουν και οι εργαζόμενοι.

Οι επιχειρήσεις για να έχουν τζίρο, πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχουν πελάτες με εισόδημα. Πιστεύουμε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο καθώς θα τονώσει την ενεργό ζήτηση, κάτι με το οποίο συμφωνεί τόσο η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας) και το ΕΒΕΑ.

Ένα παράδειγμα είναι ότι με την παροχή μερίσματος και την επιστροφή των αναδρομικών την περίοδο των Χριστουγέννων τονώθηκε η κίνηση στην αγορά κατά γενική ομολογία.

Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν συμπιεστεί στα χρόνια της κρίσης.

Έτσι λοιπόν παίρνουμε πρωτοβουλίες που μειώνουν φορολογικό βάρος όσο και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

- Έχουμε ψηφίσει μια σειρά θετικών μέτρων, όπως την ακύρωση του αχρείαστου μέτρου περικοπής των συντάξεων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, νέους εργαζομένους, αγρότες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% μέχρι το 2022 και την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα έχουμε δεσμευτεί πως δεν θα εφαρμόσουμε ούτε την περικοπή του αφορολόγητου το 2020, εάν όπως ελπίζουμε είμαστε ξανά στην κυβέρνηση του τόπου.

Κλείνοντας, θέλω μόνο να σας ανακοινώσω κάτι τελευταίο. Τον επόμενο μήνα εκτός από την προστασία την Α΄κατοικίας από κόκκινα δάνεια, έρχεται η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση θα φέρει γενναία διαγραφή των προσαυξήσεων που θα φτάνει το 85%, ενώ παράλληλα θα γίνεται επανυπολογισμός και του αρχικού κεφαλαίου με κούρεμα της, προς όφελος του ενδιαφερομένου. Αυτό σημαίνει συνολικά μειώσεις άνω του 50% του συνολικού ποσού που χρωστούν σήμερα.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν ανέφερα όλα τα παραπάνω για να θριαμβολογήσω, όμως πρέπει να αποτυπώνεται η πραγματικότητα ως είναι μακριά από καταστροφολογίες.
Γνωρίζουμε ότι η οικονομία και η εργασία δε βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο που θέλουμε και έχουμε δυσκολίες. Είναι όμως σίγουρα σε καλύτερο σημείο από αυτό που ήταν πριν 4 χρόνια.

Αυτό μας δίνει αισιοδοξία για το 2019, και κίνητρο ώστε να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο ζήλο την προσπάθεια μας για ένα καλύτερο αύριο. Σε ότι με αφορά, θα είμαι πάντα στη διάθεση σας όπως, άλλωστε μέχρι στιγμής, για να συνεχίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία.

Σας εύχομαι καλό και δημιουργικό 2019 και καλές δουλειές.

Σας ευχαριστώ πολύ
Χαιρετισμός Μάριου Κάτση στην κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Χαιρετισμός Μάριου Κάτση στην κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.