Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τη Χερσαία Ζώνη



Για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας επιδεικνύοντας αργά αντανακλαστικά, κάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των βουλευτών του νομού, του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας και άλλων φορέων με θέμα: «Χερσαία Ζώνη…..» που αφορούσε τα περιεχόμενο του νόμου που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από την Βουλή των Ελλήνων με τον οποίο προβλέπεται ότι “το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να μεταβιβάζει μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, το δικαίωμα διαχείρισης σε τρίτους ιδιώτες - επενδυτές, επιχειρησιακών μονάδων ή λιμενικών λειτουργιών, οι οποίες μέχρι τώρα ασκούνται από τους οικείους Οργανισμούς Λιμένων ”.

Η εκτίμηση μας είναι, ότι προκλήθηκε μια έκτακτη συνεδρίαση για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, που επρόκειτο να υπηρετήσει την εμμονή πλέον της Δημοτικής Αρχής, πως «ότι γίνεται στο επόμενο διάστημα, να έχει εκλογικό όφελος για την παράταξη». Έστω και «κατόπιν εορτής».

Αντί λοιπόν να προγραμματιστεί μια συζήτηση έγκαιρα, τα συμπεράσματα της οποίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν το περιεχόμενο του νόμου, οργανώθηκε μια συνεδρίαση στην οποία, έπρεπε να κυριαρχήσουν τα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, και όχι η πολιτική αντιπαλότητα, η οποία τη δεδομένη στιγμή δεν αφορά άμεσα την τοπική κοινωνία. Για το μείζον θέμα που ενδιαφέρει τον Δήμο, όπως αν αποτελούν αντικείμενο μεταβίβασης στους ιδιώτες τα δικαιώματα που σχετίζονται με τη χερσαία ζώνη των λιμανιών και η καθυστέρηση της διαδικασίας παραχώρησης μέρους της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας στο Δήμο, δεν προστέθηκε τίποτε καινούριο.

Καμία αναφορά από τη Δημοτική Αρχή, για τα σοβαρά ζητήματα που τίθενται με το νέο νόμο όπως :

Ποιός θα είναι ο συνομιλητής της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην περίπτωση παραχώρησης λιμενικών λειτουργιών σε ιδιώτες ;

Πώς θα συνεργάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση με το νέο καθεστώς, σε θέματα παροχής υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού, αποκομιδής απορριμμάτων και διαχείρισης λυμάτων ;

Πώς θα καταβάλλονται τα αντισταθμιστικά τέλη και πως θα καθορίζεται το ποσοστό που αποδίδεται στους Ο.Τ.Α.;

Πώς θα γίνεται η ρύθμιση των χρεώσεων και η απόδοση των πόρων που αφορούν τα δημοτικά τέλη ;

Μια Δημοτική Αρχή με όπλο της το δίκαιο αίτημα της παραχώρησης της Χερσαίας Ζώνης αντί των επιφανειακών, εκ των υστέρων και των απροετοίμαστων «έκτακτων» Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όφειλε να κάνει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πράγματα:

1. Να προετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση, όσο το νομοσχέδιο βρισκόταν σε διαβούλευση επί τέσσερις μήνες και να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν την ψήφιση του.

2. Να ασκήσει έντονες πιέσεις για τον ολοκλήρωση των διαδικασιών και των αποφάσεων παραχώρησης της χερσαίας ζώνης.

3. Να έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο χρήσης και αξιοποίησης της χερσαίας ζώνης, που θα σηματοδοτούσε το πραγματικό ενδιαφέρον του Δήμου προς όφελος των πολιτών.

4. Να ορισθούν με σαφήνεια οι εκτάσεις της χερσαίας ζώνης που ο Δήμος απαιτεί προς παραχώρηση.

Τίποτε από τα ΠΑΡΑΠΑΝΩ δεν έκανε. Αν μη τι άλλο, χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία η Δημοτική Αρχή να εκφράσει τη θέληση των πολιτών της. Με όσο σθένος της έχει απομείνει από τις προεκλογικές «γιορτές και βραβεύσεις»

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τη Χερσαία Ζώνη Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τη Χερσαία Ζώνη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.