Μια αποκαλυπτική συζήτηση στο Δ.Σ της Ηγουμενίτσας



Την Κυριακή στις 24/02/2019 συνεδρίασε το Δ.Σ. Ηγουμενίτσας με θέμα «Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ηγουμενίτσας – Επιπτώσεις και προβληματισμοί από την ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».

Η συζήτηση στο Δ.Σ. ήταν αποκαλυπτική για το ποιος είναι με ποιόν και τι επιδιώκει.

Ο Δήμαρχος εισηγούμενος έκανε λόγο για τον ήδη ψηφισμένο νόμο ,ότι έχει θετικά (π.χ. την εκπροσώπηση του Δήμου στο Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε. ,και την καταβολή του 3,5% των εσόδων του οργανισμού) και αρνητικά και θα κάνουμε στο μέλλον το ισοζύγιο να δούμε αν μας συμφέρει ,(αφού θα χαθούν τα δημοτικά τέλη από τους «υποπαραχωρησιούχους»). Και αυτά για έναν νόμο που βγάζει στο σφυρί όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας. Αναλώθηκε δε στη εισήγηση κύρια στο ιστορικό της «χερσαίας ζώνης» Ηγουμενίτσας.

Αλήθεια ποιο είναι αυτό το ποσό που αντιστοιχεί στο 3,5% των εσόδων της ΟΛΗΓ Α.Ε. που θα ανακουφίσει οικονομικά τον Δήμο; Πρώτα από όλα βάζει προϋποθέσεις για να το πάρει ο Δήμος. Δεύτερο όταν οι προσοδοφόρες υπηρεσίες της ΟΛΗΓ Α.Ε. παραχωρηθούν σε ιδιώτες «επενδυτές», από πού θα έχει έσοδα η ΟΛΗΓ Α.Ε.; Από το 5% που προβλέπει ο νόμος; Μάλλον θα χρειαστούν δημόσια χρηματοδότηση για να επιβιώσουν. Δηλαδή θα τους πληρώνουμε από πάνω. Η δε συμμετοχή στο Δ.Σ. ενός φορέα που ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, μάλλον σε συνενοχή στις αποφάσεις του αποσκοπεί.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτσης επανέλαβε στην τοποθέτηση του, αυτά που έχουν ήδη δημοσιευθεί στα τοπικά ΜΜΕ, ότι δηλαδή λιμάνι παραμένει δημόσια περιουσία και δεν ιδιωτικοποιείται. Αυτή δε είναι και η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την Ν.Δ. «που έφτιαξε το ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπουλήσει τα πάντα». Ωστόσο τον διαψεύδει η κ Γκαρά εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ του επίμαχου Ν/Σ. στην βουλή «…….Το οικονομικό μέγεθος των Οργανισμών θα ήταν αποτρεπτικό για την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών. Η ποικιλία των λιμενικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα διακίνησης, επίσης δεν θα ήταν ελκυστικά επενδυτικά. Επίσης, η μεγάλη συνάφεια και η άμεση γειτνίαση των δραστηριοτήτων του λιμένα με τις δραστηριότητες του όμορου αστικού περιβάλλοντος θα υποχρέωνε τους αναδόχους να ασχολούνται με δραστηριότητες που δεν θα είχαν σχέση με επιχειρηματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται ή και να αποκλείονται τέτοιες παράλληλες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Γι’ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε τους λιμένες, όχι με τη μέθοδο της πώλησης των μετοχών τους, αλλά με τη μέθοδο της προώθησης μέσω διεθνών διαγωνισμών υποπαραχωρήσεων λιμενικών χώρων και δραστηριοτήτων, με σκοπό την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στη λιμενική βιομηχανία, με βάση συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια και όρους ικανούς να διασφαλίσουν την καλή λειτουργία, ανάπτυξη και βιωσιμότητα των Οργανισμών……» (πρακτικά της βουλής). Όπως ο κ. Κουβέλης που αναφέρει ότι το 80% των λιμένων στην Ε.Ε. με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν. Ποιος κοροϊδεύει ποιόν ; Το μοντέλο της υποπαραχώρησης είναι καθαρά επιλογή, απαίτηση των μονοπωλιακών ομίλων, γιατί είναι πιο συμφέρουσα συμφωνία για την κερδοφορία τους. Πάει πολύ να εμφανίζεται σαν εξυπηρέτηση των λαϊκών στρωμάτων ο στόχος των μονοπωλίων!!!!!

Ο Β. Γιόγιακας βουλευτής της Ν.Δ. μας εξήγησε γιατί καταψήφισε το Ν/Σ στην βουλή. Με αυτό τον νόμο δεν μπορεί να γίνει ιδιωτικοποίηση, δηλαδή φοβάται μήπως «θα μας μείνει στο ράφι» το λιμάνι. Για αυτό η Ν.Δ. όταν έλθει στην κυβέρνηση θα καταργήσει τον αυτόν τον νόμο και θα φέρει έναν καλύτερο ,πιο λειτουργικό, μετά από μελέτες έτσι που θα γίνει πιο εύκολα η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού!!!!! Όπως δηλαδή πως έκανε στον Πειραιά με την “COSCO”.

Θαυμάστε τους. Τσακώνονται για το ποιος είναι πιο ικανός να ξεπουλήσει καλύτερα την δημόσια περιουσία!!! Ποιος υπηρετεί καλύτερα τους μονοπωλιακούς ομίλους!!!

Στην ουσία η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο έρχεται να υλοποιήσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση των μεταφορών και της βασικής τους υποδομής, που είναι τα λιμάνια. Υλοποιεί τη μνημονιακή δέσμευση για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και εισάγει μια άλλη μορφή, αυτήν της υποπαραχώρησης αντί της ιδιωτικοποίησης μοντέλο της Νέας Δημοκρατίας.

Στο δίλημμα «υποπαραχώρηση ή ιδιωτικοποίηση;», εμείς καταδικάζουμε και τις δυο μορφές και καλούμε τους εργαζόμενους να αγωνισθούν για λιμάνι λαϊκή περιουσία. Στην άποψη του Δήμαρχου ότι τον Δήμο απασχολεί η «χερσαία ζώνη» και όχι σε ποιόν ανήκει το λιμάνι επισημαίνουμε ο ρόλος που καλείται να παίξει το λιμάνι, καθορίζει και την χρήση του παραλιακού μετώπου. Έτσι καθορίζεται η «χερσαία ζώνη». Αυτός είναι και ο λόγος που από το 2005 είναι «ορφανές» αυτές οι εκτάσεις. Έχουν περάσει από τότε πολλά χρόνια και πολλές κυβερνήσεις. Έχουν ψηφισθεί νόμοι και μνημόνια με πολύ συνοπτικές διαδικασίες, πολύ πιο σοβαρά ζητήματα από την οριοθέτηση μιας παραλιακής ζώνης. Μπορεί να φταίει και η γραφειοκρατία που περιέγραψε ο Δήμαρχος ,αλλά αυτή θα μπορούσε να ξεπερασθεί αν υπήρχε η κυβερνητική βούληση. Όλες όμως οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ,Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ +Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν την θέληση να το κάνουν ,γιατί δεν είχε ακόμα αποφασισθεί ποια λύση εξυπηρετεί καλύτερα τους εφοπλιστές και τους μονοπωλιακούς ομίλους . Βλέπεται πολλά σενάρια υπάρχουν για την περιοχή. Εμπορικές μεταφορές, Κρουαζιέρα, αποθήκες NLG για τροφοδοσία της Ηπείρου, εξορύξεις για υδρογονάνθρακες, σχεδιάζεται μεταφορά φυσικού αερίου από Κύπρο-Ισραήλ κλπ. που να περισσέψει χώρος για εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών ,για ανάπαυση, άθληση, αναψυχή, πολιτισμό….…….

Ο κυβερνητικός βουλευτής ισχυρίσθηκε ο νέος νόμος δεν επηρεάζει την «χερσαία ζώνη». Σε ποιους άραγε νομίζει ότι απευθύνεται ;Το Ν/Σ και η εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ στην βουλή άλλα λέει. Αλλιώτικα το περιγράφει και το “master plan” της ΟΛΗΓ Α.Ε.. Αλλά και η κατασκευή της μαρίνας , που διαφημίζει ο κ. Κάτσης, δεν σχεδιάζεται να γίνει στο άλλο άκρο της πόλης από εκεί που βρίσκεται το λιμάνι; Δεν δεσμεύει χώρο από το παραλιακό μέτωπο; Να μην παραλείψουμε δε και τα λιμανάκια σε Πλαταριά και Σύβοτα, και αυτά στην «χερσαία ζώνη» ανήκουν. Όσοι κατοικούν στον Δήμο μας τα γνωρίζουν αυτά, τα ζουν.

Ο Δήμαρχος πρότεινε ενωτικά να αγωνιστούμε για την κατοχύρωση της «χερσαίας ζώνης» στον Δήμο γιατί είναι θέμα τοπικό και όχι πολιτικό. Συγκεκριμενοποίησε πως θα γίνει αυτός ο αγώνας. Όλοι μαζί Δήμος, Μ.Φ. και οι βουλευτές να επισκεφτούμε τους υπουργούς. Αυτό δεν λέγεται αγώνας αλλά δημόσιες σχέσεις. Σε ποια όμως «χερσαία ζώνη» αναφέρεται ο Δήμαρχος; Η πλειοψηφία του Δ.Σ. έχει συμφωνήσει με την κυβερνητική πρόταση, δηλαδή το master plan της ΟΛΗΓ Α.Ε. Μας ζητά δηλαδή να στρατευτούμε σε αγώνα για την υλοποίηση των σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων που αποκλείει την πρόσβαση των κατοίκων προς την θάλασσα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν θα του κάνουμε αυτήν την χάρη. Καταψηφίσαμε την απόφαση αυτή στο Δ.Σ., την καταγγείλαμε ανοικτά στους κατοίκους καλώντας τους σε αγώνα ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και όλου του παραλιακού μετώπου. Το Εργατικό Κέντρο του νομού πήρε την πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση ,αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται γενικός ξεσηκωμός. Είμαστε σίγουροι ότι πολλοί κάτοικοι στον Δήμο έχουν ίδιες ανησυχίες, έστω και αν δεν συμφωνούν σε όλα με εμάς. Ο αγώνας της Δ.Α.μαζί με το λαό της Πάτρας για το παραλιακό μέτωπο δείχνει ότι οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα.

Για αυτό και καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να αντιδράσουν στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Τα λιμάνια και συνολικά οι υποδομές της χώρας, μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για το λαό, με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας Υγείας, μόνο όταν η αξιοποίησή τους δεν γίνεται για τις ανάγκες του κέρδους των λίγων, αλλά για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός να αντισταθούν, να οργανώσουν την πάλη τους για λιμάνια που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Να καταδικάσουν και με την ψήφο τους τις δυνάμεις που τάσσονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το ξεπούλημα των δημοσίων υποδομών, στο Δήμο της Ηγουμενίτσας και στην Περιφέρεια Ηπείρου, υπερψηφίζοντας τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση» 
Δήμου Ηγουμενίτσας
Δώρης Δήμας
Υποψήφιος Δήμαρχος

Μια αποκαλυπτική συζήτηση στο Δ.Σ της Ηγουμενίτσας Μια αποκαλυπτική συζήτηση στο Δ.Σ της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.