Μάλλον ζω σε άλλον Δήμο!!! - Του Σταύρου Κωστάρα




«Οι Δημότες του Δήμου Ηγουμενίτσας, βλέπουν τον Δήμο καθαρό, φροντισμένο και ευπρεπή»
Αυτή ακριβώς είναι η φράση με την οποία συνοψίζει ο δήμαρχός μας την εισήγησή του για τον απολογισμό των πεπραγμένων του έτους 2018, την οποία θα παρουσιάσει σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο.
Αυτήν ακριβώς την πρόταση χρησιμοποιεί για να αναφερθεί στην ποιότητα ζωής και στο περιβάλλον, με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι στον δήμο μας.
Αν εγώ δεν ζω σε άλλον δήμο τότε προφανώς του τα μεταφέρουν λάθος.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η ενασχόλησή του με τα ζητήματα του δήμου περιορίζεται στην κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των αντιδημάρχων, στις υπογραφές αποφάσεων της οικονομικής επιτροπής, με τις οποίες «μοιράζει» χρήματα, και στις υπογραφές δεκάδων ενταλμάτων απευθείας αναθέσεων, χωρίς κανέναν έλεγχο για την διάθεση των χρημάτων.
Αν βέβαια λειτουργούσε αντίστροφα, και προέβαινε σε έλεγχο και εξακρίβωση των όσων πραγματικά ισχύουν, θα ένοιωθε την ίδια απογοήτευση που νιώθει και το μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας, όσον αφορά την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.
Στην συνέχεια αναφέρει ότι η Δημοτική Αρχή προχώρησε «στον σχεδιασμό, την μελέτη και την δημοπράτηση σημαντικών έργων που στοχεύουν αφενός στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αφετέρου στην προστασία των πολιτών» τονίζοντας ότι «οι επίσημοι πόροι του Δήμου για την υλοποίηση νέων έργων, την συντήρηση των υφιστάμενων, συμπεριλαμβανομένων και των προμηθειών είναι μόλις 490.000,00€,».
Μια ματιά όμως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2018 θα μας πείσει για το ακριβώς αντίθετο. Ενώ τα προϋπολογισθέντα χρήματα, που αφορούσαν επενδύσεις και έργα για το 2018, ήταν συνολικά 5.780.395 ευρώ, τα χρήματα που, εν τέλει, μπόρεσε να διαθέσει ο δήμος για «δημοπράτηση σημαντικών έργων» μέσα στο 2018 ήταν συνολικά 385.548 ευρώ, από τα οποία 33.624 ευρώ αφορούσαν χρηματοδότηση έργων από την Ε.Ε, 76.967 ευρώ αφορούσαν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και 274.957 ευρώ αφορούσαν λοιπές επιχορηγήσεις και επενδύσεις για έργα.
Και μπορεί να υπάρχουν «διεκδικήσεις και χρηματοδοτήσεις από διάφορους πόρους όπως, το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ κα.», όπως αναφέρει στην εισήγησή του ο δήμαρχος, αλλά, όσον αφορά την διάθεσή τους, η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2018 τον διαψεύδει.
Όσον δε αφορά τις «μελέτες εκπονήθηκαν από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του Δήμου» οι οποίες αφορούν «έργα που σήμερα έχουν ήδη δημοπρατηθεί και εκτελούνται είτε ολοκληρώθηκαν κατά το 2018 έως και σήμερα είναι γεγονός ότι αυτά ανέρχονται στο ποσό των 8.076.912,00€», σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το «αισιόδοξο» τεχνικό πρόγραμμα του δήμου το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής αξίας πλέον των 35.000.000 ευρώ! Από πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά είναι άγνωστο. Εκλογές έρχονται βέβαια και ουδείς έχασε από το τάξιμο!
Από τα συνολικά 17.829.481 ευρώ που ήταν τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2018 τα 13.557.967 ευρώ αφορούσαν: Κ.Α.Π για μισθοδοσία προσωπικού και λοιπές δαπάνες (5.666.338 ευρώ), προνοιακά επιδόματα (3.306.928 ευρώ), χρήματα για ληξιπρόθεσμες οφειλές (303.327 ευρώ) εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία (1.962.581 ευρώ και δημοτικά τέλη για κολώνες φωτισμού και σκουπίδια (2.318.793 ευρώ). Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούσαν διάφορα έσοδα και αποθεματικά από προηγούμενα έτη.
Σε καμία περίπτωση όμως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018 δεν υπάρχουν χρήματα που διεκδίκησε και πήρε ο δήμος για έργα. Πόσο μάλλον που αναφέρεται ποσό ύψους 8.076.912,00 ευρώ το οποίο, για το 2018, δεν προκύπτει από πουθενά.
Υπάρχουν βέβαια και 1.756.286 ευρώ, τα οποία οφείλονται στον Δήμο από μισθώματα αστικών ακινήτων παρελθόντων ετών, από τα οποία ο Δήμος στο τέλος του 2018 έλαβε μόνο 31.345 ευρώ. Το ότι καθυστέρησε να προβεί σε όλες τις ενέργειες που ενδείκνυνται για να λάβει τα χρήματα αυτά είναι άλλο ζήτημα που θα εξετασθεί και αυτό.
Τα ανωτέρω στοιχεία λήφθηκαν από τις καταστάσεις της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου οι οποίες συντάχθηκαν κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους και περιλαμβάνουν και τα οικονομικά στοιχεία του 2018 και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
Όσον δε αφορά την ένταξη « εκ νέου του Δήμο στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις Δικαστικές Αποφάσεις» υπάρχουν πολλά για να γραφτούν και να ερευνηθούν. Διότι υπάρχουν αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής που εκφεύγουν της νομιμότητας.
Τώρα τι σχέση έχουν οι «ΚΑΠ που το 2018 ανέρχονται 5.171.780,40€» να αναφέρονται ως κατόρθωμα, δεν μπόρεσα να καταλάβω. Τα χρήματα αυτά, ως γνωστόν, δίνονται από την κεντρική κυβέρνηση για μισθούς των υπαλλήλων και λειτουργικά έξοδα και δεν αποτελεί καμία επιτυχία η είσπραξή τους.
Η δε αναφερόμενη «προσπάθεια που κάνουμε προκειμένου να περιοριστούν οι αναθέσεις στο μικρότερο δυνατό ποσοστό, είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά ομαδοποιήθηκαν όλες οι εργασίες συντήρησης και επισκευής που αφορούν τα οχήματα και τα μηχανήματα έργου του Δήμου» το μόνο που μπόρεσα να διαπιστώσω είναι ότι είχε σαν αποτέλεσμα ενώ το 2018 να δαπανηθούν περίπου 91.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό, το 2019 τα χρήματα αυτά να γίνουν περίπου 155.000 (77.696 ευρώ ανά εξάμηνο).Η δε διάθεσή τους δεν γίνεται με την απαραίτητη διαφάνεια.
Για τα αναφερόμενα στις «επιτυχίες» της ΔΕΥΑΗ απαιτείται ξεχωριστό κεφάλαιο. Οι αμαρτίες και τα σφάλματα της «δημοτικής» αυτής επιχείρησης δεν καλύπτονται σε μια παράγραφο.
Πρέπει να καταλάβετε κύριοι της δημοτικής αρχής ότι οι δημότες δεν θέλουν απλούς διαχειριστές χρημάτων και υπογραφείς ενταλμάτων. Για αυτόν τον δήμο, για αυτόν τον τόπο, χρειάζονται άνθρωποι με όραμα για το μέλλον.

Σταύρος Κωστάρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τον συνδυασμό
Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία
Μάλλον ζω σε άλλον Δήμο!!! - Του Σταύρου Κωστάρα Μάλλον ζω σε άλλον Δήμο!!! - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.