«Ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Ηγουμενίτσα» - Του Σωτήρη Γιάκη



Για όλους εμάς, στην Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία, ένα μεγάλο διακύβευμα των εκλογών, είναι η αναβάθμιση του Δήμου, σε επίπεδο οργάνωσης και αποτελεσματικότητας.
Μια μεγάλη πρόκληση θα είναι, να αυξήσουμε το μερίδιο του δήμου Ηγουμενίτσας στην βαριά βιομηχανία της χώρας, που είναι το τουριστικό προϊόν.
Πέρα από τον παραδοσιακό τουρισμό υπάρχουν κι άλλες μορφές τουρισμού.
Μια από αυτές, με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για τον Δήμο μας, είναι ο αθλητικός τουρισμός.Και αυτό για δυο λογούς. Πρώτα γιατί είναι ακόμα στα σπάργανα αν όχι ανύπαρκτος. Ως εκ τούτου τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολύ μεγάλα.
Δεύτερον, διότι υπάρχει φυσικό κάλλος. Ο συνδυασμός του βουνού και των καταπράσινων λόφων με τις δαντελωτές ακτές του ιονίου είναι σαγηνευτικός.
Τρίτον η ευκολία πρόσβασης δια ξηράς. θαλάσσης και αέρος, καθιστά το Δήμο, ιδανικό προορισμό.
Ο αθλητικός τουρισμός υπολογίζεται ότι καταλαμβάνει σχεδόν το 20% επί του συνόλου του τουριστικού προϊόντος μιας χώρας.
Μια από τις πρώτες δράσεις μας, εφόσον οι πολίτες μας τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, θα είναι η δημιουργία ΓΡΑΦΕΙΟΥ Εναλλακτικού ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ με έμφαση στον αθλητικό και τον πολιτιστικό τουρισμό.
Η στελέχωση του γραφείου θα γίνει με μετακινήσεις από το υπάρχον προσωπικό, με αναζήτηση κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού από τη διαδικασία της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με πρόσληψη νέου προσωπικού, καθώς και με σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου, με εξειδικευμένα στελέχη.
Σε ότι αφορά τον αθλητικό τουρισμό το γραφείο αυτό, θα αγκαλιάσει όλους τους αθλητικούς συλλόγους του Δήμου , τα σωματεία και όλες τις αθλητικές δράσεις.Θα αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση των αθλητικών υποδομών, θα εκπονήσει μελέτες όπου χρειάζεται δημιουργία νέων και θα βελτιώσει, αναβαθμίσει τις ήδη υπάρχουσες.
Το γραφείο αυτό ως ο πυρήνας του αθλητικού τουρισμού, θα είναι ο συνεργάτης, ο προστάτης, ο φίλος, ο υποστηρικτής σωματείων, ομίλων, συλλόγων και φορέων.
Με την αρωγή του, θα βγει ο τοπικός αθλητισμός από την εσωστρέφεια του.
Με την στήριξη του, θα γίνει εφικτό να διοργανώνονται μεγάλοι εγχώριοι και διεθνείς αγώνες.
Στο τένις, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, στην κωπηλασία, στον στίβο στην ποδηλασία, στους δρόμους αντοχής στο τρίαθλο, στην ιστιοπλοΐα, στα θαλάσσια σπορ και γενικά σε όλο το αθλητικό γίγνεσθαι του Δήμου.
Για παράδειγμα, ο Όμιλος Αντισφαίρισης Θεσπρωτίας Τιτάνη, με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και υποδομές είναι καταδικασμένος σε διαρκή απομόνωση και εσωστρέφεια.
Αντ αυτού μια ήσσονος παρεμβάσεως βελτίωση, των υφιστάμενων υποδομών, μπορεί να αποφέρει, πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη, στην οικονομία και στην κοινωνία.
θα καταστήσει ικανό τον Όμιλο, να αναλάβει και να διοργανώσει , μεγάλα αθλητικά γεγονότα καθώς θα πληρούνται, όλα τα διεθνή κριτήρια, σε επίπεδο εγκαταστάσεων. Να αναφέρω εδώ και με την ιδιότητα του πρώην Προέδρου του Ομίλου επί δύο θητείες, την δημόσια δέσμευση, επανειλημμένα ,όλων των θεσμικών φορέων της Ελληνικής Αντισφαίρισης, ότι θα συνδράμουν κατά το μέγιστο και με κάθε δυνατό τρόπο προς τον σκοπό αυτόν.
Προς επίρρωση των ως άνω αναφερθέντων, περί ωφέλειας σε επίπεδο αθλητικού τουρισμού, δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε στο παράδειγμα γειτονικών πόλεων.
Τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα, η Κέρκυρα διοργανώνουν εδώ και πολλά χρόνια, πανελλήνιους και διεθνείς ITF αγώνες τένις, σε ετήσια βάση. Ένας αγώνας I.T.F. ( International TennisFederation, Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης) προσελκύει 150 με 200 αθλητές από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Ο αριθμός αυτός προσαυξάνεται σε 400 με 500 ανθρώπους μαζί με τους συνοδούς και η διάρκεια μίας τέτοιας διοργάνωσης, είναι τουλάχιστον 10 ημέρες. Στην επισκεψιμότητα των αγώνων πρέπει να συνυπολογιστούν (με βάση την πολύχρονη συσσωρευμένη εμπειρία των όμορων ομίλων) και αρκετές εκατοντάδες θεατές από όλη την Ελλάδα, που συνδυάζουν υψηλής ποιότητας τένις και τουρισμό. Κάθε τέτοια διοργάνωση και μόνο στο τένις, θα προσελκύσει για τουλάχιστον 10 ημέρες 800 με 1000 ανθρώπους σε ένα υψηλής ποιότητας αθλητικό και τουριστικό δρώμενο.
Το ίδιο ισχύει και για όλους τους αθλητικούς συλλόγους όπως για παράδειγμα τον Πρωτέα στο μπάσκετ,τον Πρωτέα στον στίβο, τον Ερμή στο βόλεϊ και πολλούς άλλους.
Η Ηγουμενίτσα με την ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Ναυταθλητικού Ομίλου, ο οποίος διαθέτει τις κατάλληλες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, μπορεί να αναδειχθεί σε κέντρο προετοιμασίας ομάδων και ταυτόχρονα να γίνει διοργανώτρια πόλη αγώνων παράκτιας κωπηλασίας
Οι αγώνες δρόμου, ποδηλασίας, τριάθλου, με την κατάλληλη οργάνωση, στήριξη και προβολή από το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού, θα μπορέσουν να καταστήσουν την Ηγουμενίτσα διεθνή προορισμό και ένα από τα μεγάλα Brand name.Σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι διαθέτει εκτεταμένο παραλιακό και αστικό ποδηλατικό δίκτυο το οποίο θα βελτιωθεί και θα επεκταθεί. Πλεονέκτημα επίσης αποτελεί, ο αρμονικός συνδυασμός βουνού, παραλίας και θάλασσας σε ένα απείρου κάλλους φυσικό τοπίο.
Τα Σύβοτα μπορούν να αποτελέσουν χώρο διεξαγωγής αντίστοιχων διοργανώσεων στην ιστιοπλοΐα και σε πληθώρα θαλάσσιων σπορ.
Μια γενικότερη ανάπλαση από τον κυκλικό κόμβο ως και την Μέγα Άμμο και ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων προς τις παραλίες, θα προσδώσουν ένα χαρακτήρα εναλλακτικού οικολογικού τουρισμού που θα λειτουργήσει επιπρόσθετα στον ήδη υπάρχοντα παραδοσιακό.
Όραμα μας είναι η δημιουργία στην Ηγουμενίτσα ενός ευρύτατου Μητροπολιτικού Αθλητικού Κέντρου που θα συμπεριλαμβάνει και Κολυμβητήριο, στην τοποθεσία που βρίσκεται το Κλειστό Λαδοχωρίου.
Για όλα αυτά το ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ θα λάβει αμέσως υπόσταση και θα αναλάβει, άμεση δράση!
Για την εκπόνηση μελετών, την κατάθεση επενδυτικών σχεδίων, την εξεύρεση χρηματοδότησης και την υλοποίησή τους. Η χρηματοδότηση των δράσεων θα επιδιωχθεί με την αξιοποίηση τόσο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (για τις μεγάλες υποδομές) όσο και των εθνικών πόρων (για τις μικρής κλίμακας παρεμβάσεις)
Για την έναρξη άμεσου και διαρκούς διαλόγου με όλους τους αρμόδιους φορείς.Για την αγαστή συνεργασία, με όλους τους αθλητικούς Συλλόγους, Ακαδημίες και την ολόπλευρη στήριξή τους.
Στόχος μας είναι, η αναβάθμιση του αθλητικού γίγνεσθαι στον Δήμο μας. Η ποιοτική ενασχόλησή της νεολαίας μας με το αθλητικό ιδεώδες και η προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών ποιοτικού αθλητικού τουρισμού.

*Ο Σωτήρης Γιάκης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία
«Ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Ηγουμενίτσα» - Του Σωτήρη Γιάκη «Ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Ηγουμενίτσα» - Του Σωτήρη Γιάκη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 15, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.