Έξυπνες πόλεις, η καραμέλα που για κάποιους άρχισε να πικρίζει - Απάντηση του ειδικού συνεργάτη του Δήμου Ηγουμενίτσας Γ. Ντάνη στον Γ. Γόγολο



Απάντηση του ειδικού συνεργάτη του Δήμου Ηγουμενίτσας Γ. Ντάνη στον Γ. Γόγολο:

Ο μετασχηματισμός ενός Δήμου σε “έξυπνο”, αποτελεί μια διαδικασία πολυεπίπεδη και χρονοβόρα, που σίγουρα δεν μπορεί να αντιγραφεί, αφού οφείλει να προσαρμοστεί στα ιδιαίτερα δεδομένα κάθε Δήμου. Επίσης όπως πολύ εύστοχα σημείωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και φίλος, Δημήτρης Παπαστεργίου στο 7ο Συνέδριο για τις Έξυπνες Πόλεις, πρέπει να προσέχουμε το ψηφιακό κενό που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ κοινωνίας και Δήμου.

Προτού όμως ένας Δήμος προχωρήσει στη υλοποίηση έξυπνων λύσεων, επιβάλλεται να προηγηθούν συγκεκριμένες αλλαγές στο εσωτερικό του περιβάλλον. Η ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού πρέπει να γίνει κατανοητή απ’ όλους, δημότες, υπαλλήλους και αιρετούς, ώστε να μπορέσουν να γίνουν κοινωνοί του εγχειρήματος και να το υποστηρίξουν με κάθε τρόπο.

Ενδεικτικά σε ότι αφορά τον Δήμο Ηγουμενίτσας:
  1. Έχει επεκταθεί το Πληροφορικό Σύστημα με ψηφιοποίηση αρκετών διαδικασιών όπως λ.χ. η διαχείριση των καυσίμων και του στόλου των οχημάτων, η ψηφιοποίηση των εγγράφων και η εκκίνηση της διαδικασίας ηλεκτρονική διακίνησης τους κ.α.
  2. Έχει υλοποιηθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αντικατάστασης και αναβάθμισης των υπολογιστών με έμφαση στις πραγματικές ανάγκες του Δήμου, ενώ έχει γίνει αντικατάσταση των κοστοβόρων μηχανημάτων εκτύπωσης.
  3. Έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε αρκετά σημεία του Δήμου.
  4. Έχει πραγματοποιηθεί επανασχεδιασμός της ιστοσελίδας του Δήμου με έμφαση στην πρόσβαση της από κινητές συσκευές και στην διευκόλυνση της πλοήγησης της από ΑμεΑ, ενώ ιδιαίτερη θέση κατέχει η τουριστική προβολή του Δήμου
  5. Έχει γίνει προμήθεια της εφαρμογής Novoville μέσω της οποίας καταγράφονται τα προβλήματα και γίνεται η ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών καθιστώντας πιο άμεση την επικοινωνία του Δημότη με τις υπηρεσίες του Δήμου.
  6. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία προμήθειας και τοποθέτησης “έξυπνης” στάσης στην Πλατεία Δημαρχείου.
  7. Έχει εγκριθεί η υποβληθείσα πρόταση, που αποσκοπεί στην “έξυπνη” διαχείριση του στόλου των απορριμματοφόρων, την οποία όμως ορισμένοι δεν ψήφισαν.
  8. Έχει ενταχθεί στο Interreg Greece – Italy 2014-2020, στον άξονα για την εξοικονόμηση ενέργειας, η πρόταση για έξυπνο φωτισμό που στοχεύει στην απομακρυσμένη διαχείριση, στη μείωση του κόστους λειτουργίας καθώς και στη βελτιστοποίηση της συντήρησης των αντίστοιχων δικτύων ηλεκτροφωτισμού (προϋπολογισμού 248.905,20€).
  9. Έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και της Περιφέρειας Ηπείρου, με την οποία ο Δήμος πρόκειται να προχωρήσει στην αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο αστικό δίκτυο του Δήμου (προϋπολογισμού 8.069.635,37€).

Όλα τα παραπάνω,σε συνδυασμό με την σταδιακή δημοσίευση ανοιχτών δεδομένων, αλλά και το υπό σύνταξη Σχέδιο – Οδικό Χάρτη για τον Μετασχηματισμό του Δήμου μας με την προωθούμενη εκπαίδευση των πολιτών, αποτελούν απάντηση σε όσους από την μία μιλούν για πολιτικό πολιτισμό ενώ από την άλλη είναι αυτοί που λαϊκίζουν και ψεύδονται.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι ο Δήμος μας ήταν και θα συνεχίσει να είναι παρών σε Συνέδρια και Workshop για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως το 7ο Smart Cities Conference, κυρίως όμως θα συνεχίζεται η προσπάθεια μετατροπής του σε έναν έξυπνο Δήμο προς όφελος των πολιτών.

Η παραπληροφόρηση δεν είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού!

Γεώργιος Β. Ντάνης
Μηχανικός Πληροφορικής (MSc), Υποψήφιος Διδάκτωρ Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου
Επιστημονικός Συνεργάτης Δήμου Ηγουμενίτσας
Έξυπνες πόλεις, η καραμέλα που για κάποιους άρχισε να πικρίζει - Απάντηση του ειδικού συνεργάτη του Δήμου Ηγουμενίτσας Γ. Ντάνη στον Γ. Γόγολο Έξυπνες πόλεις, η καραμέλα που για κάποιους άρχισε να πικρίζει - Απάντηση του ειδικού συνεργάτη του Δήμου Ηγουμενίτσας Γ. Ντάνη στον Γ. Γόγολο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 16, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.