Πως θα ψηφίσουμε στις 26 Μαΐου - Του Σταύρου Κωστάρα



Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν, μαζί με τις Περιφερειακές και τις Ευρωεκλογές, την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 και οι τυχόν επαναληπτικές την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου.
Στις εκλογές αυτές ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι νέοι 17 ετών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002.
Τα εκλογικά τμήματα θα είναι διπλά! Δηλαδή θα πάμε 2 φορές, σε 2 διαφορετικά εκλογικά τμήματα (τα οποία θα συστεγάζονται) για να ψηφίσουμε, και κάθε φορά θα ψηφίζουμε σε δύο κάλπες. Συνολικά δηλαδή θα ψηφίσουμε 4 φορές.
Στο ένα εκλογικό τμήμα, που θα έχει διακριτικό «Α», θα ψηφίσουμε για την ανάδειξη των Περιφερειακών αρχών και των Ευρωβουλευτών, και στο άλλο εκλογικό τμήμα, που θα έχει διακριτικό «Β», για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών, Δήμαρχος-Δημοτικό Συμβούλιο και Πρόεδροι-Συμβούλια Τοπικών Κοινοτήτων,
Για την εκλογή δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, οι κάτοικοι της εκλογικής περιφέρειας Ηγουμενίτσας (πρώην Καποδιστριακός δήμος Ηγουμενίτσας) μπορούν να βάζουν μέχρι 3 σταυρούς σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δικής τους εκλογικής περιφέρειας και 1 ακόμη σταυρό σε έναν υποψήφιο από μία μόνο άλλη εκλογική περιφέρεια.
Οι κάτοικοι των υπολοίπων εκλογικών περιφερειών (πρώην Καποδιστριακοί δήμοι Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Πέρδικας, και Συβότων), μπορούν να βάζουν 1 σταυρό σε έναν υποψήφιο της δικής τους εκλογικής περιφέρειας και 1 ακόμη σταυρό σε έναν μόνο υποψήφιο από μία μόνο άλλη εκλογική περιφέρεια.
Για τα τοπικά συμβούλια οι ψηφίζοντες έχουν δικαίωμα να βάζουν μέχρι 2 σταυρούς. Οι κοινότητες αυτές είναι οι: Ηγουμενίτσας, Νέας Σελεύκειας και Γραικοχωρίου (πάνω από 2.000 κατοίκους-7μελές συμβούλιο), και οι Αγίας Μαρίνας, Καστρίου, Λαδοχωρίου, Μαυρουδίου, Μαζαρακιάς, Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Πέρδικας, Πλαταριάς, Συβότων και Φασκομηλιάς (πάνω από 300 κατοίκους-5μελές συμβούλιο).
Για τους προέδρους των κοινοτήτων με πληθυσμό έως 300 κατοίκους, για τους οποίους υφίσταται ενιαίο ψηφοδέλτιο, μπορούν να βάζουν 1 μόνο σταυρό στον υποψήφιο της αρεσκείας τους.
Για τις περιφερειακές εκλογές μπορούν να βάζουν μέχρι 2 σταυρούς, διότι στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας εκλέγονται 7 περιφερειακοί σύμβουλοι
Για τις ευρωεκλογές, στις οποίες η Ελλάδα εκλέγει 21 ευρωβουλευτές από το σύνολο των 751 του σώματος, μπορούν να βάζουν μέχρι 4 σταυρούς.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να μάθουμε που ψηφίζουμε είναι διαθέσιμη εδώ.
Για να συμμετέχουμε στις ψηφοφορίες θα πρέπει να έχουμε μαζί μας την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο για τον απαραίτητο έλεγχο. Άλλα δημόσια έγγραφα μπορούν να γίνουν δεκτά υπό προϋποθέσεις. Σταύρος Κωστάρας
Πως θα ψηφίσουμε στις 26 Μαΐου - Του Σταύρου Κωστάρα Πως θα ψηφίσουμε στις 26 Μαΐου - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 11, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.