Εκλογή Δημοτικών Συμβούλων - Του Σταύρου Κωστάρα



Λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής σε αυτές τις δημοτικές εκλογές αλλάζει ο τρόπος κατανομής των εδρών δημοτικού συμβουλίου μεταξύ των συνδυασμών.
Για να δούμε λοιπόν πόσες έδρες δικαιούται ο κάθε συνδυασμός, οι οποίες προκύπτουν από την πρώτη Κυριακή, αρχικά υπολογίζεται το εκλογικό μέτρο το οποίο, για τον Δήμο Ηγουμενίτσας, θα προκύψει από την διαίρεση του συνολικού αριθμού εγκύρων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών διαιρούμενο με το 27, που είναι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, + 1 (παραλειπομένου του δεκαδικού μέρους). Για την κατανομή των εδρών και τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρούνται στα έγκυρα.
Στη συνέχεια ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε ο κάθε συνδυασμός ξεχωριστά, διαιρείται με το εκλογικό μέτρο που έχει προκύψει παραπάνω. Έτσι ο κάθε συνδυασμός λαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης αυτής.
Στην περίπτωση που οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από 27, τότε γίνεται κατάταξη των συνδυασμών βάσει των αχρησιμοποίητων υπόλοιπων ψήφων τους. Οι αδιάθετες έδρες κατανέμονται ανά μία στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, ασχέτως αν έχουν λάβει αρχικά έδρα. Τουτέστιν έδρα μπορεί να καταλάβει και συνδυασμός ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει το εκλογικό μέτρο αν το αχρησιμοποίητο υπόλοιπο ψήφων του είναι μεγαλύτερο από των υπολοίπων συνδυασμών.
Το αχρησιμοποίητο υπόλοιπο ψήφων ή, αλλιώς, υπόλοιπο εγκύρων ψηφοδελτίων του κάθε συνδυασμού, υπολογίζεται αν αφαιρεθούν από το σύνολο των ψήφων που έχει λάβει, οι ψήφοι που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να λάβει τις αρχικά κατανεμηθείσες έδρες. (εκλογικό μέτρο x έδρες που ήδη έχει λάβει ο συνδυασμός αυτός κατά την προηγούμενη διαδικασία).
Αν και μετά από την κατανομή των εδρών, με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, παραμένουν αδιάθετες έδρες, αυτές κατανέμονται ανά μία κατά σειρά, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε ο κάθε συνδυασμός.
Ο Δήμος μας δεν αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια και, συνεπώς, οι έδρες που δικαιούται κάθε συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα παραπάνω, πρέπει να παραχωρηθούν σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες.
Στην μονοεδρική περιφέρεια Παραποτάμου η έδρα θα αποδοθεί στον συνδυασμό που έλαβε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, εφόσον ο συνδυασμός αυτός δικαιούται να καταλάβει έδρα.
Στην συνέχεια θα πρέπει να υπολογιστεί το εκλογικό μέτρο για κάθε συνδυασμό ξεχωριστά. Αυτό είναι το πηλίκο των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού αυτού στο σύνολο του δήμου δια του αριθμού των εδρών που δικαιούται να λάβει συνολικά ο συνδυασμός, προσαυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του δεκαδικού μέρους.
Στη συνέχεια, ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού σε κάθε εκλογική περιφέρεια διαιρείται με το εκλογικό του μέτρο. Ο κάθε συνδυασμός δικαιούται τόσες έδρες στην εκλογική αυτή περιφέρεια, όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης (το δεκαδικό μέρος παραλείπεται).
Αρχίζοντας από το μικρότερο σε εκλογική δύναμη συνδυασμό, στο σύνολο του δήμου, και, συνεχίζοντας κατ’ αύξουσα σειρά εκλογικής δύναμης, αποδίδονται από κάθε εκλογική περιφέρεια όλες οι διαθέσιμες έδρες που δικαιούται ο συνδυασμός, και ο αριθμός τους αφαιρείται από τις διαθέσιμες της εκλογικής περιφέρειας.
Τακτικοί δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από τους υποψηφίους καθενός από τους συνδυασμούς που έλαβαν έστω και μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο, αυτοί που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στο σύνολο του δήμου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται στην εκλογική περιφέρεια στην οποία έθεσαν υποψηφιότητα.
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι των συνδυασμών θεωρούνται πρώτοι επιτυχόντες σύμβουλοι των συνδυασμών τους. Σε περίπτωση που ο συνδυασμός καταλαμβάνει έδρες σε περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο υποψήφιος δήμαρχος λαμβάνει έδρα στην εκλογική περιφέρεια, όπου ο συνδυασμός έλαβε τις περισσότερες έδρες.
Αν οι υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού ισοψηφήσουν, σε οποιαδήποτε σειρά κατάταξης, το Πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση.
 
Σταύρος Κωστάρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τον συνδυασμό
Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία
Εκλογή Δημοτικών Συμβούλων - Του Σταύρου Κωστάρα Εκλογή Δημοτικών Συμβούλων - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 09, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.