Συνέντευξη στο thespro-news της Κατερίνας Μάρκου, υποψ. Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας



Κ. Μάρκου, επισκεφθήκατε πρόσφατα την Ηγουμενίτσα στο πλαίσιο της περιοδείας σας για τις ευρωεκλογές. Έχετε ξαναέρθει στον τόπο μας;

Βέβαια, έρχομαι πολύ συχνά αφού ο σύζυγός μου είναι από τα Γιάννενα και όλη η περιοχή είναι σαν δεύτερο σπίτι για μένα. Ερχόμαστε συχνά οικογενειακώς στην Ηγουμενίτσα, στα Σύβοτα, στο Μαργαρίτι, στο Καραβοστάσι. Η Θεσπρωτία είναι πραγματικά ένας ευλογημένος τόπος, και, με τις σωστές κινήσεις, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερα, να ανταγωνιστεί τουριστικά και οικονομικά άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Πως βλέπετε την ανάπτυξη της περιοχής;

Γίνονται προσπάθειες ώστε, έστω καθυστερημένα, να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή, ιδίως λόγω της θέσης της ως ‘πύλη’ της Αδριατικής και της Δύσης. Υπάρχουν όμως και αστοχίες. Η επέκταση του λιμανιού προχωράει πολύ αργά. Δεν έχει γίνει πρόβλεψη ώστε να υπάρχει το απαραίτητο βάθος για τα κρουαζιερόπλοια. Δεν έχει δρομολογηθεί η κατασκευή μαρίνας. Το εμπορευματικό κέντρο ακόμα δεν έχει χωροθετηθεί, με αποτέλεσμα να χάνεται όλη αυτή η δραστηριότητα, που πηγαίνει στο Δυρράχιο. Επίσης, εδώ και δύο δεκαετίες, δεν έχει χωροθετηθεί η ζώνη για τις ιχθυοκαλλιέργειες έως τη Σαγιάδα, με αποτέλεσμα τώρα, στον ίδιο χώρο, να μιλούν για γεωτρήσεις υδρογονανθράκων! Όλα αυτά είναι έργα που, αν προχωρήσουν, μπορούν να φέρουν νέες, καλές δουλειές και εισόδημα σε όλη την περιοχή. Αν θέλουμε, λοιπόν, να συζητήσουμε για πραγματική, βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να τρέξουμε, να γίνουν οι σωστές κινήσεις βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης.

Η Ευρώπη τελικά μπορεί να βοηθήσει στην περιφερειακή ανάπτυξη και με ποιόν τρόπο;

Η Ευρώπη μας έχει βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια, μην το ξεχνάμε αυτό. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη αλλά παραμένει ο τόπος όπου η χώρα μας μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά αλλά και να είναι ασφαλής απέναντι στους διάφορους κυκλοθυμικούς γείτονές μας. Την επόμενη προγραμματική περίοδο, με το νέο ΕΣΠΑ από το 2021 ως το 2027, θα διατεθούν περίπου 700 δις ευρώ στα κράτη μέλη της Ευρώπης. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα χρήματα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις και προτεραιότητες. Δεν αρκεί μόνο να απορροφούμε κονδύλια, πρέπει να τα αξιοποιούμε και με το σωστό τρόπο. Ώστε να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα που ανέφερα αλλά και να στηριχθεί η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, να αναδειχθούν οι φυσικές ομορφιές και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Θεσπρωτίας. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι, με τις προτάσεις μας, για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Στο πλαίσιο της περιοδείας σας για τις ευρωεκλογές, έχετε επισκεφθεί πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα. Μιλάτε με τους πολίτες και ποια μηνύματα παίρνετε;

Από την αναγγελία της υποψηφιότητάς μου, έχω γυρίσει σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα. Από τον ακριτικό Έβρο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, μέχρι τα νησιά μας. Σε κάθε μέρος που έχω επισκεφθεί, πρώτη μου κίνηση είναι να κάνω βόλτα στην αγορά, ακριβώς για να μιλήσω απευθείας με τους πολίτες. Βλέπω απογοήτευση, βλέπω οργή αλλά βλέπω και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, όταν θα έχει φύγει επιτέλους αυτή η ανεκδιήγητη κυβέρνηση και θα έρθει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κόσμος αγωνιά πρώτα απ’ όλα για την ανεργία το μεταναστευτικό και, φυσικά, τα εθνικά θέματα. Για να γίνουν νέες δουλειές, χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις. Γι αυτό και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μιλάμε για το τέλος της υπερφορολόγησης, που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για να τροφοδοτεί τα τερατώδη υπερπλεονάσματα και να ταΐζει τον κομματικό του στρατό. Μιλάμε για μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι μεγάλες υποδομές. Να ανοίξουν οι τράπεζες για όλους και όχι μόνο για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το μεταναστευτικό, πρέπει να διεκδικήσουμε δυναμικά μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων μέσα στην Ευρώπη αλλά και την άμεση επιστροφή των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσης. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ‘αποθήκη ψυχών’ της Ευρώπης επειδή έτσι θέλησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ιδεοληψίες του.

Όσο για τα εθνικά θέματα, η ταπεινωτική υποχώρηση στο Σκοπιανό της ανιστόρητης αυτής κυβέρνησης αλλά και η προχειρότητα με την οποία χειρίζεται την εξωτερική πολιτική, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ανοίξουν την όρεξη και σε άλλους γείτονες. Πρέπει και μέσα στην Ευρωβουλή, να υψώσουμε το ανάστημά μας και να διεκδικήσουμε την υποστήριξη των άλλων κρατών – μελών για να αποτρέψουμε νέες εθνικές ήττες και ταπεινώσεις.

Τελικά είναι σημαντικές οι ευρωεκλογές και το αποτέλεσμά τους για την Ελλάδα; Ή μπορεί η ψήφος να είναι πιο χαλαρή;

Ο ευρωβουλευτής είναι ο εκπρόσωπος του λαού στην Ευρώπη. Μάλιστα, στην Ελλάδα εκλέγεται με σταυρό προτίμησης. Δεν είναι κάποιος διορισμένος γραφειοκράτης αλλά η «φωνή» των Ελλήνων στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην ξεχνάμε ότι πλέον οι Βρυξέλλες είναι κέντρο των αποφάσεων και για τη χώρα μας και εκεί δίνεται η πρώτη μάχη για πολλά θέματα. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να στείλουμε εκεί τους καλύτερους, αυτούς που μπορούν να υπερασπιστούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας μας. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία χαλαρή ψήφος.

Αυτές οι ευρωεκλογές όμως είναι κρίσιμες και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί μετά από 4 χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες πάνε ξανά στις κάλπες. Και πρέπει να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε. Γυρίζουμε σελίδα, κοιτάμε ψηλά, ψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία. Είναι η μόνη επιλογή για ένα καλύτερο αύριο.

Συνέντευξη στο thespro-news της Κατερίνας Μάρκου, υποψ. Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Συνέντευξη στο thespro-news της Κατερίνας Μάρκου, υποψ. Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.