ΞΕΝΙΑ Ηγουμενίτσας - Το μοτέλ της νοσταλγίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

ΞΕΝΙΑ Ηγουμενίτσας- Το μοτέλ της νοσταλγίας (+ΒΙΝΤΕΟ) 

Τα ξενοδοχεία “Ξενία” αποτελούν έκφραση μιας Ελληνικής Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής διεθνώς αναγνωρισμένης. Λόγω της αρχιτεκτονικής τους αξίας, του σημαντικού ρόλου που έπαιξαν στην ανάπτυξη του τουρισμού ενός κράτους που ανασυγκροτείται μετά από ένα παγκόσμιο πόλεμο και έναν εμφύλιο, κατά συνέπεια τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της οικονομίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, του γεγονότος ότι λειτούργησαν ως κοινωνικοί πυκνωτές για τις τοπικές κοινωνίες, της σημασίας τους για τη διατήρηση της μνήμης του τόπου’ τα “Ξενία” ανήκουν στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά και αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της χώρας. 


 
Πρόκειται για τη σημαντικότερη παραγωγή δημόσιων κτιρίων μεταπολεμικά. Στις αρχές του 50′ ο νεοσύστατος Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) ξεκινά το πρόγραμμα των Ξενία, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπτυξης του τουρισμού και τη δημιουργία “πρότυπων ξενοδοχειακών μονάδων” υψηλών προδιαγραφών για τους ιδιώτες επιχειρηματίες, που θα προσελκύσουν επισκέπτες από όλον τον κόσμο σε ενδιαφέροντες τόπους με ελλιπή ή ανύπαρκτη μέχρι τότε υποδομή.



Ο Άρης Κωνσταντινίδης θεωρείται ο σημαντικότερος σύγχρονος Έλληνας Αρχιτέκτονας, πρωτοπόρος της ελληνικής έκφρασης του μοντέρνου κινήματος, που με το έργο και το λόγο του ενέπνευσε “σχολές” στην Ελληνική Αρχιτεκτονική.


Τα περισσότερα Ξενία «ρημάζουν» από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 με εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης και πολλά να κινδυνεύουν με κατάρρευση. 
 
Σήμερα στην διαχείριση της η ΕΤΑ έχει 44 Ξενία σε όλη την Ελλάδα, από αυτά τα 7 που έχουν κριθεί ως Νεώτερα Μνημεία και είναι τα Ξενία Βυτίνας, Καλαμπάκας, Πλαταμώνα, Παλιουρίου Χαλκιδικής, Καστοριάς, Κοζάνης, Ηρακλείου, και φυσικά το μοτέλ ΞΕΝΙΑ της Ηγουμενίτσας. 
 
Τυχερά μέσα στην ατυχία τους …Θέμα που παραμένει επίκαιρο αν αναλογιστεί κανείς πόσα διαμάντια αρχιτεκτονικά, συνυφασμένα με την ιστορία του τόπου, έχουν χαθεί η λεηλατηθεί στο πέρασμα των χρόνων.


ΞΕΝΙΑ Ηγουμενίτσας - Το μοτέλ της νοσταλγίας (+ΒΙΝΤΕΟ) ΞΕΝΙΑ Ηγουμενίτσας - Το μοτέλ της νοσταλγίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 30, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.