Στο "μικροσκόπιο" ερευνητικής ομάδας, οι ορχιδέες της Ηπείρου

Στο "μικροσκόπιο" ερευνητικής ομάδας, οι ορχιδέες της Ηπείρου

 
 
Το πανέμορφο αλλά και σπάνιο φυτό της ορχιδέας θα ερευνήσει επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον κ.Ανδρέα Δρούζα Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε περιοχές της Ελλάδας ανάμεσά τους και σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα. 
 
Ο στόχος της έρευνας είναι η ταυτοποίηση με δείκτες DNA και εξειδικευμένη τεχνική των φαρμακευτικών και τοξικών φυτών της Ελληνικής χλωρίδας. 
 
Η παρούσα έρευνα θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην ανίχνευση εμπορικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από την νόθευση με άλλα φυτικά είδη, όπως επίσης στην ανίχνευση τοξικών (για τον άνθρωπο) φυτών. 
 
Η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία δε, θα αποτελέσει τμήμα διδακτορικής διατριβής η οποία θα υλοποιηθεί σε 7 συνολικά χώρες. 
 
Να σημειωθεί ότι φυτικά είδη της ορχιδέας με βολβό (που χρησιμοποιούνται ή δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή σαλεπιού, με σκοπό την ταυτοποίηση των ειδών που έχουν δοκιμαστεί σε εμπορικά και άλλα σκευάσματα. 
 
Συγκεκριμένα θα ληφθούν από τα είδη που θα ερευνηθούν ένα ως τρία φύλλα ή 1 ως τρία άνθη ώστε να μην επηρεάζεται η επιβίωση των ατόμων των φυτικών ειδών και να μην διαταράσσονται οι πληθυσμοί τους. 
 
Το ερευνητικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί έως τις 31 Οκτωβρίου του 2020. Στην Ήπειρο υπάρχουν αρκετά είδη ορχιδέας τα οποία προστατεύονται αυστηρά από την ελληνική νομοθεσία τα οποία λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων τους , έχουν αποτελέσει στόχο "ληστρικής" συλλογής ασυνείδητων.
Στο "μικροσκόπιο" ερευνητικής ομάδας, οι ορχιδέες της Ηπείρου Στο "μικροσκόπιο" ερευνητικής ομάδας, οι ορχιδέες της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.