Ηλίας Καταβάτης: Ο Θεσπρωτός πρωταθλητής στην σφαίρα που ανεβαίνει στο ρινγκ

Ηλίας Καταβάτης: Ο Θεσπρωτός πρωταθλητής στην σφαίρα που ανεβαίνει στο ρινγκ


Ο Ηλίας Καταβάτης με πανελλήνιες διακρίσεις στο στίβο πλέον δοκιμάζει τις δυνάμεις του στην πυγμαχία

Η Πάτρα έχει παράδοση στην πυγμαχία και αυτός ήταν ο λόγος που ο πρωταθλητής της σφαιροβολίας, Ηλίας Καταβάτης, άφησε τον κλασικό αθλητισμό και ανέβηκε στο ρινγκ για να αγωνισθεί στο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας των ανδρών.

Δύο διαφορετικά αθλήματα, τα οποία όμως έχουν σαν βάση τους τη δύναμη, με την πυγμαχία να ενθουσιάζει το νεαρό αθλητή.

Ο Ηλίας Καταβάτης από μικρή ηλικία έχει καταφέρει να πανηγυρίσει τίτλους και μετάλλια, ωστόσο η μη πρόκρισή του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων στην σφαίρα έφερε και τους τίτλους τέλους για την καριέρα του στον στίβο.




Η ίδρυση του τμήματος πυγμαχίας του Παναθηναϊκού στην Πάτρα του έδωσε το κίνητρο για να ξεκινήσει, ωστόσο φέτος θα αγωνισθεί για πρώτη φορά στην κατηγορία των αδρών με την φανέλα της ΕΑΠ.
Ο ελπιδοφόρος πυγμάχος μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στον στίβο, ενώ μοιράζεται μαζί μας τον ενθουσιασμό του για την πυγμαχία.


Πώς ξεκίνησες τον αθλητισμό;
Στην αρχή με ξεχώρισαν στο σχολείο σαν ταλέντο για μήκος, ενώ στη συνέχεια έκανα κάποιες ...παύσεις από τις προπονήσεις μπλέκοντας με κακές παρέες. Ωστόσο επέστρεψα και ξεκίνησα τις ρίψεις έχοντας καλές επιδόσεις. Η αλήθεια είναι πάντως ότι και στο μήκος είχα καλές επιδόσεις, αλλά με κέρδισε η σφαίρα.

Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις πρωταθλητισμό στην Ελλάδα;
Υπάρχουν πόλεις που δίνουν μεγάλο βάρος στον αθλητισμό. Για παράδειγμα μια τέτοια πόλη είναι η Πάτρα, όπου είναι σε υψηλό επίπεδο ο στίβος και η πυγμαχία βοηθώντας οι ομάδες να προωθηθούν οι αθλητές σε ερασιτεχνικό επίπεδο.


Στην Ηγουμενίτσα που ξεκίνησες τον αθλητισμό, πώς ήταν τα πράγματα;
Οι εγκαταστάσεις ήταν τραγικές, αλλά τα καταφέραμε υπό αντίξοες συνθήκες. Επίσης δεν υπήρχε και η κατάλληλη γνώση από τους προπονητές, όπου κάποιοι έχουν μείνει στα παλιά πρότυπα προπονήσης.

Τί είναι σημαντικό για έναν αθλητή;
Η τεχνική είναι το Α και το Ω για κάθε αθλητή, αν έχεις τεχνική τα υπόλοιπα δουλεύονται καλύτερα, όπως δύναμη και ταχύτητα.


Ένα παιδί με τόσες επιτυχίες και πανελλήνια πρωταθλήματα στον στίβο, γιατί τα παρατάει;
Απογοητεύτηκα, δεν βρήκαμε χημεία με τον προπονητή μου όταν ήρθα στην Πάτρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσω μία κορυφαία διοργάνωση το ευρωπαϊκό νέων, στο οποίο δεν κατάφερα να προκριθώ. Είχα θυσιάσει πολλά πράγματα ακόμη και το σώμα μου, που δεν μου άρεσε στα 120 κιλά ή ακόμη και μια βόλτα με τους φίλους μου γιατί δεν είχα χρόνο. Δεν πήρα αυτό που ήθελα και απογοητεύτηκα.


Όλες αυτές οι θυσίες δεν σε πείσμωσαν για να μην τα παρατήσεις;
Προσπάθησα να συνεχίσω ζητώντας από έναν συναθλητή μου να με προπονήσει, αλλά δεν ευδοκίμησε ούτε αυτό. Μου αρνήθηκε και έτσι τα παράτησα. Έκανα λίγο καιρό CrossFit και μετά ήρθε η πυγμαχία στη ζωή μου που είναι ένα διαφορετικό άθλημα το οποίο με ενθουσιάζει. Μου αρέσει και σαν αυτοάμυνα, όπου μπορείς σε έναν καβγά να χειριστείς κάποιες καταστάσεις, αλλά και σαν γυμναστική. Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξε ότι η Πάτρα έχει παράδοση στο άθλημα, αν ήμουν σε άλλη πόλη δεν νομίζω να πήγαινα.


Η πρώτη επαφή με το ρινγκ;
Ξεκίνησα στην ΠΥΓΜΗ με τον Λάμπρο Μιχαλόπουλο γιατί είχε πολλές επιτυχίες, αλλά έτυχα σε κακή στιγμή και σε άτυχη περίοδο. Έτσι αποφάσισα να πάω κάπου και από την στιγμή που άκουσα ότι ανοίγει ο Παναθηναϊκός γυμναστήριο στην Πάτρα και ως δηλωμένος Παναθηναϊκός έβγαλα δελτίο.
Ωστόσο ούτε και με το τριφύλλι κατάφερα να αγωνισθώ και θα κάνω ντεμπούτο φέτος με την ΕΑΠ με τον Χρήστο Κλαμπανά προπονητή, όπου η συνεργασία μας είναι τέλεια και είναι σαν άνθρωπος πολύ καλός.



Θα αγωνισθείς με το "καλημέρα" στην μεγάλη κατηγορία των ανδρών της πυγμαχίας. Σε αγχώνει αυτό;
Δεν φοβάμαι κάτι, κάνω την προπόνηση μου και θα επιδιώξω ό,τι καλύτερο μπορώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν αγχώνομαι ενθουσιάζομαι. Θέλω να το ζήσω και αν υπάρχει φόβος για το άγνωστο μπορώ να το διαχειριστώ.


Έχεις μάθει στα μετάλλια στην σφαίρα. Ο στόχος σου στο ρινγκ;
Θα ήθελα να έχω μια αξιοπρεπή εμφάνιση, αφού θα είναι η πρώτη μου παρουσία, αλλά επειδή έχω μάθει με τον πρωταθλητισμό να είμαι ταπεινός θα ήθελα να κάνω το καλύτερο δυνατό. Σίγουρα ονειρεύομαι ένα μετάλλιο πάντως.











ΑΜΑΛΙΑ ΛΑΛΙΩΤΗ
Ηλίας Καταβάτης: Ο Θεσπρωτός πρωταθλητής στην σφαίρα που ανεβαίνει στο ρινγκ Ηλίας Καταβάτης: Ο Θεσπρωτός πρωταθλητής στην σφαίρα που ανεβαίνει στο ρινγκ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.