Ηγουμενίτσα: Η αλήθεια για τη φορμόλη στα ψάρια και την αθώωση του καταγγέλλοντος

Ηγουμενίτσα: Η αλήθεια για τη φορμόλη στα ψάρια και την αθώωση του καταγγέλλοντος"Η δημοσιογραφία στον καιρό των κοινωνικών δικτύων".

Ό,τι δηλώσεις είσαι… 

Είναι μία ιστορική φράση και μια μεγάλη αλήθεια…

Ψαράς ή ιχθυολόγος, επαναστάτης ή «επαναστάτης», γνώστης ή κομπογιαννίτης, αθώος ή ένοχος!
Και στον καιρό των κοινωνικών δικτύων είναι πολύ εύκολο πια να δημιουργήσεις κοινό που θα σε ακολουθεί και θα σε πιστεύει. 
Έτσι απλά.. Χωρίς δεύτερη σκέψη. 
Χωρίς να ρωτήσει, να μάθει, να πληροφορηθεί..
Η έρευνα και η πληροφόρηση είναι καθήκον του δημοσιογράφου. 
Και η δημοσιογραφία δυστυχώς διανύει τον εύκολο δρόμο των κοινωνικών δικτύων. 
Χωρίς να ελέγξει και να διασταυρώσει την πληροφορία, χωρίς να εμβαθύνει... 
Απλά αναπαράγει αναρτήσεις ως είδηση!
Κάπως έτσι φτάσαμε τις μέρες αυτές να διαβάζουμε ακόμη και σε ιστορικές εφημερίδες την "είδηση" για την "αθώωση" ενός "ιχθυολόγου" που εδώ και χρόνια τον κυνηγά το σύμπαν για τις φοβερές και τρομερές αποκαλύψεις που έχει κάνει όταν –μια φορά κι έναν καιρό- εργαζόταν σε μονάδες της Θεσπρωτίας!
Πουθενά δεν διαβάσαμε τους λόγους για τους οποίους είχε παραπεμφθεί στο δικαστήριο, αν πραγματικά έγινε η δίκη και εν τέλει ποιά ήταν τα αδικήματα για το οποία... "απαλλάχθηκε".
Όμως είπαμε.. Ό,τι δηλώσεις είσαι! 
Κάποιες φορές μάλιστα η τζάμπα "επανάσταση", η "κόντρα" στο κατεστημένο εκ του ασφαλούς, το αόρατο "κυνηγητό" από τα παγκόσμια συμφέροντα, αρκούν για να βγουν και αρκετά χρήματα…
Μαύρα, αφορολόγητα μέσω... πρωτότυπου εράνου στα κοινωνικά δίκτυα!

Το παραπάνω άρθρο της καλής συναδέλφου vdella.com, περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο, το πως λογίζεται σήμερα η δημοσιογραφία και μαζί της και η αλήθεια.

Όσο αφορά το θέμα του "ιχθυολόγου" που έχει καταγγείλει τη χρήση φορμόλης στην παραγωγή ψαριών και τη δική που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, τα πράγματα έχουν ως εξής:
Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στην Ηγουμενίτσα εκδικαζόταν, μια μήνυση που κατέθεσε στέλεχος της Ανδρομέδα κατά του "ιχθυολόγου" για απειλή, εκβιασμό και εξύβριση. 
Δεν είχε καμία σχέση με την αγωγή που έχει καταθέσει η εταιρεία εναντίον του. 
Και πολύ περισσότερο, η αθώωση αυτή, δεν δικαιώνει τα λεγόμενά του.
Το δικαστήριο ακυρώθηκε επειδή από αμέλεια δεν είχε επικυρωθεί ένα δικαστικό παράβολο και έτσι οι δικαστές αποφάσισαν για τυπικούς λόγους να ακυρώσουν την δίκη. 

Βγαίνει λοιπόν ο "ιχθυολόγος" με ανάρτηση του στα social media και πανηγυρίζει την αθώωση του. 
Χωρίς φυσικά να διευκρινίζει ποιο ήταν ακριβώς το αδίκημα που αντιμετώπιζε και γιατί επήλθε η αθώωσή του.

Έρχεται και το κάθε "ΜΜΕ" και όχι απλά αναπαράγει την "είδηση", αλλά κάνει και ολόκληρη ανάλυση, χωρίς να έχει πρώτα πραγματοποιήσει την παραμικρή έρευνα. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιχθυολόγων ΤΕ, ο εν λόγω καταγγέλλων δεν είναι καν ιχθυολόγος και σε ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται:
"Σας ενημερώνουμε ότι ο εν λόγω δεν είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων, ούτε οποιουδήποτε συλλόγου ιχθυολόγων, καθώς ουδέποτε έλαβε πτυχίο ιχθυολόγου, ενώ οι δηλώσεις του ξεκινούν θέτοντας ως βάση αυτήν ακριβώς την ιδιότητα. Κάθε άλλη δήλωση από εκείνο το σημείο και μετά εμπεριέχει ήδη το στοιχείο του ψεύδους, και της ημιμάθειας".

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, μετά την έκταση που έλαβε το θέμα στα κοινωνικά δίκτυα, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Μια οφειλόμενη απάντηση στα διαδικτυακά μυθεύματα
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, παρατηρείται στα ελληνικά social media αναζωπύρωση μιας παλιάς ιστορίας, η οποία περιέχει πολλές ανακριβείς έως και ψευδείς αναφορές και χαρακτηρίζεται από μεγάλη εμπάθεια.
Κατανοώντας ότι στις μέρες μας η παραπλανητική πληροφόρηση μπορεί να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ορισμένες διευκρινίσεις, κυρίως για την ενημέρωση και την προστασία όσων θέλουν έγκριτα να ενημερωθούν, και καλοπροαίρετα, βρίσκονται να αναπαράγουν υπερβολές και ψέματα διαφόρων δημοσιευμάτων.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:
Η Ελλάδα εξάγει κάθε χρόνο περίπου 115.000 τόνους ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, σε 40 χώρες της Ευρώπης και Βορείου Αμερικής, απευθυνόμενη σε περισσότερους από 600 εκατομμύρια καταναλωτές προηγμένων κοινωνιών, που διαθέτουν υψηλό αίσθημα καταναλωτικής συνείδησης.
Για να παραχθούν αυτά τα ψάρια – τα οποία αποτελούν την κορωνίδα της παραγωγής ζωικών προϊόντων της χώρας μας- δεν απαιτούνται χημικά, όπως φορμόλες και αντιβιοτικά. Τα προϊόντα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, που εξάγονται εδώ και 30 χρόνια, ελέγχονται καθημερινά από όλες τις αρμόδιες αρχές προστασίας της υγείας του καταναλωτή σε όλες τις χώρες προορισμού και έχουν να επιδείξουν άριστο ιστορικό αποτελεσμάτων σε σχέση με την απουσία χημικών καταλοίπων.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι συνολικά η ιχθυοκαλλιέργεια (και ιδιαίτερα η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια) είναι ένας συγκριτικά νέος κλάδος της ζωικής παραγωγής, ο οποίος κτίστηκε από την πρώτη στιγμή σε υγιείς βάσεις πρωτοποριακών επιστημονικών και τεχνικών επιτευγμάτων. Επιπλέον, ελέγχεται από αυστηρή νομοθεσία και εγχώρια και διεθνή πρότυπα καλών πρακτικών, λόγω και του έντονα εξαγωγικού του χαρακτήρα. Ο διεθνής ανταγωνισμός σε χώρες με μεγάλη παράδοση ελέγχων για την προστασία του καταναλωτή και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις που παρουσιάζουν τα ψάρια στην διατροφή τους, δεδομένου ότι απαιτούν ειδικές τεχνολογίες παραγωγής, έχουν οχυρώσει και προστατεύσει την παραγωγή ψαριών από ερασιτεχνισμούς, κοντόφθαλμες τακτικές και σκοπιμότητες.

Περνώντας στα πιο ειδικά ζητήματα:
Στο σχετικό υλικό που διακινείται στο διαδίκτυο, σχετικά με τη φορμόλη και την παραφιλολογία περί ασθενειών, αντιβιοτικών και λοιπών ανακριβειών, θα θέλαμε να τονίσουμε και να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι τα όποια κτηνιατρικά σκευάσματα χρησιμοποιούνται στην Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια είναι εγκεκριμένα και εξονυχιστικά ελεγμένα, χορηγούνται δε πάντα κάτω από αυστηρότατη κτηνιατρική επίβλεψη και έλεγχο. Επιπλέον, ακόμα κι αν σ’ έναν πληθυσμό ψαριών χορηγηθεί κάποιο κτηνιατρικό σκεύασμα, δεν γίνεται αλίευση πριν εξαλειφθούν εντελώς τα ίχνη του. Τηρούνται οι προβλεπόμενοι από την άδεια κυκλοφορίας φαρμακευτικού προϊόντος “χρόνοι αναμονής” που στην ουσία αφορούν ημέρες αναμονής από την τελευταία χορήγηση του κτηνιατρικού σκευάσματος, πριν να αποδεσμευτούν τα ψάρια προς εξαλίευση.
Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή:
χορηγείται μόνο με συνταγή Κτηνιάτρου,
ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές (κατά τόπους Τμήματα Κτηνιατρικής Υπηρεσίας) και
έχει άδεια κυκλοφορίας φαρμακευτικού προϊόντος από τον ΕΟΦ.

Έτσι, μεταξύ άλλων, διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση μεταφοράς οποιασδήποτε ουσίας στον άνθρωπο όπως αυτό περιγράφεται στο φύλλο οδηγιών χρήσης.
Σε σχέση με τις τροφές: Σε όλες τις μονάδες μας τα ψάρια διατρέφονται με ξηρά τροφή, που περιέχει ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια, απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες αυξητικούς παράγοντες και ανεπιθύμητες ουσίες. Η τροφή αυτή είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ κοντά σε σύνθεση με αυτό που θα έτρωγαν τα ψάρια στη φύση. Οι τροφές υπόκεινται επίσης σε επίσημους ελέγχους οι οποίοι διενεργούνται από την αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής) ως προς τα ανωτέρω.
Υπάρχουν επίσης και άλλα μυθεύματα, τα οποία έχουν κατά καιρούς αποδομηθεί με πλήρως τεκμηριωμένες απαντήσεις από ανεξάρτητους και φερέγγυους ακαδημαϊκούς επιστήμονες και φορείς, αλλά και από εκπροσώπους των εταιρειών-μελών μας, που εκπροσωπούν το 80% της Ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι υπερήφανη για το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της: αυτοί οι άνθρωποι, στο πέρασμα του χρόνου, με τις γνώσεις, τη σκληρή δουλειά και το αίσθημα ευθύνης που τους χαρακτηρίζει, την έχουν καταστήσει πρωτοπόρο και καινοτόμο σε διεθνές επίπεδο. Στις εταιρείες του κλάδου μας απασχολείται πλήθος επιστημόνων (Κτηνίατροι, Ιχθυοπαθολόγοι, Βιολόγοι, Ιχθυολόγοι, Περιβαλλοντολόγοι) με μεταπτυχιακές σπουδές και πλούσια πείρα – που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 30 έτη. Κανένας απ’ αυτούς δεν θα θυσίαζε την αξιοπρέπειά του, την επιστημονική του οντότητα αλλά και τον όρκο που έχει δώσει, στον βωμό κάποιου –υποτιθέμενου– αθέμιτου εταιρικού κέρδους.

Είναι πραγματικά λυπηρό, για έναν κλάδο-πρωταθλητή στις εξαγωγές, που έχει το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα απ’ όλες τις δραστηριότητες ζωικής παραγωγής, που δίνει δουλειά σε πολλές χιλιάδες Ελλήνων και ζωή σε πολλές κοινότητες της χώρας μας, να βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοια – αγνώστων κινήτρων – εμπάθεια και χονδροειδή ψέματα.

Η αλήθεια όμως δεν μπορεί να κρυφτεί: Με γνώμονα την εταιρική ηθική και υπευθυνότητα της ΕΛ.Ο.Π.Υ., οι εταιρείες-μέλη κινούνται με κίνητρα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ευζωία και την ποιότητα των ψαριών, τον σεβασμό στους εργαζομένους και στις τοπικές κοινωνίες – πάνω απ’ όλα όμως, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια και την ικανοποίηση των καταναλωτών.

Η Οργάνωσή μας, ξεπερνώντας τις τυπικές απαιτήσεις των υφιστάμενων κανονισμών, χρηματοδότησε και καθιέρωσε ένα Ελληνικό, ιδιωτικό, ακόμα πιο αυστηρό σχήμα πιστοποίησης. Τα ψάρια μας, που εξάγονται στις πιο προηγμένες αγορές διεθνώς, υπόκεινται στους πιο σκληρούς και διαρκείς ελέγχους από ένα πλήθος ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και αποτελούν μια από τις πιο ποιοτικές, υγιεινές, προσιτές και πλήρεις τροφές που μπορούμε να βάλουμε σήμερα στο τραπέζι μας.

Οι πιο απαιτητικές αγορές, οι πιο μεγάλοι και οργανωμένοι έμποροι, κορυφαίοι έμποροι λιανικής, εμβληματικές επιχειρήσεις εστίασης και εκατομμύρια συνειδητοποιημένοι καταναλωτές σε όλον το κόσμο εμπιστεύονται και προτιμούν τα ψάρια μας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας, στην προκατάληψη και στην ημιμάθεια.


Ηγουμενίτσα: Η αλήθεια για τη φορμόλη στα ψάρια και την αθώωση του καταγγέλλοντος Ηγουμενίτσα: Η αλήθεια για τη φορμόλη στα ψάρια και την αθώωση του καταγγέλλοντος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.