Η κεφαλαιοποίηση της διαχείρισης του υγειονομικού ζητήματος βαρόμετρο για τον τουρισμό - Του Χρήστου Γκορέζη

Η κεφαλαιοποίηση της διαχείρισης του υγειονομικού ζητήματος βαρόμετρο για τον τουρισμό - Του Χρήστου Γκορέζη


Το κατά παράδοση «χρυσό τρίμηνο» του ελληνικού τουρισμού καλείται φέτος να σηκώσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην προσέλκυση επισκεπτών και εσόδων, σώνοντας ότι μπορεί από την φετινή σεζόν, με στόχο αποτραπεί ένα διψήφιο ποσοστό ύφεσης στη χώρα. 

Ο φετινός τουρισμός είναι περιορισμένος άλλα δεν θα είναι τελείως χαμένη υπόθεση. Ο Ιούνιος, πρώτος μήνας του καλοκαιριού και τέταρτος καλύτερος σε έσοδα, μετά τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, είναι δεδομένο ότι θα χαθεί για την τουριστική βιομηχανία της χώρας. 

Δεδομένου ότι το άνοιγμα του τουριστικού τομέα τοποθετείται τον Ιούλιο, ενώ ο Σεπτέμβριος θεωρείται μήνας που καλύπτεται από αβεβαιότητα, ο τουριστικός τομέας καλείται να επιτύχει ένα μικρό θαύμα για να σωθεί ο ίδιος και να υποστηριχθεί η οικονομία και μπορεί να το κάνει καθώς αναμένεται οι Ευρωπαίοι να ταξιδέψουν. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο, το 2019, από τις συνολικές τουριστικές εισπράξεις που ανήλθαν σε 18,2 δισ. ευρώ, το «καυτό» καλοκαιρινό δίμηνο (Ιούλιος Αύγουστος) εισπράχθηκε το 43%, δηλαδή περίπου 7,8 δισ. ευρώ. Για να αποφευχθεί μια καταστροφική μείωση των τουριστικών εσόδων φέτος κατά 80 – 90%, την οποία έχουν προβλέψει αρκετοί παράγοντες του τουρισμού, και να περιορισθεί η πτώση στο 50% ή λιγότερο, θα χρειασθεί αυτό το δίμηνο ο ελληνικός τουρισμός να φέρει έσοδα τουλάχιστον 6 - 7 δισ. ευρώ στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες της φετινής σεζόν. 

Τουριστική κίνηση υπάρξει, θα υπάρξει Ιούλιο με Σεπτέμβριο, με το τοπίο να αρχίζει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει όσον αφορά τις προθέσεις των κρατών της Ε.Ε. Μιλώντας στο BBC, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε ότι αυτή την περίοδο γίνεται επεξεργασία των πρωτοκόλλων υγιεινής που θα υποβληθούν στην επιτροπή των ειδικών, ώστε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για το σταδιακό άνοιγμα του τουριστικού τομέα. «Στοχεύουμε να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε σε κάποιο χρονικό σημείο του Ιουλίου», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.. 

Παράλληλα η επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει σχέδιο δράσης για τον τομέα του τουρισμού, κάτι που αναμένεται να γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα θα προσπαθήσει να κεφαλοποιήσει την δικαιολογημένη υπερπροβολή της παγκόσμιας υγειονομικής κατάστασης από ΜΜΕ και social media, στην οποία όμως η χώρα μας προβάλλεται είναι το ποιο χαρακτηριτικό παράδειγμα χώρας με τιθασευμένο τον κορωνοιό και ήδη το χαρακτηριστικό αυτό προβάλλεται και θα προβάλλεται και το επόμενο διάστημα σε όλες τις χώρες του πλανήτη. 

Ταυτόχρονα τα τουριστικά προϊόντα της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας που είναι και οι βασικοί ανταγωνιστές μας, είναι για φέτος κατεστραμμένα και χωρίς καμιά προοπτική ανάπτυξης μέσα στο 2020. 

Η Θεσπρωτία με το μηδαμινό αριθμό κρουσμάτων και το Ιόνιο, με εξαιρετικά μικρο αριθμό κρουσμάτων, φαντάζουν ως οι καταλληλότεροι και πιο ασφαλείς προορισμοί για τουρισμό στην πρώτη μετά-πανδημική περίοδο και με δεδομένη την επικρατούσα άποψη της επιστημονικής κοινότητας του πλανήτη, που μιλά για την υγειονομική επιστροφή στην κανονικότητα έστω και προσωρινά κατά την θερινή περίοδο. Παράλληλα δείχνουν να είναι οι ευνοούμενες περιοχές και από ένα άλλο χαρακτηριστικό της σημερινής κατάστασης. Και αυτό δεν είναι άλλο από το αβέβαιο κλίμα που επικρατεί στον χώρο των αερομεταφορών, καθώς η πρόσβαση μέσω Εγνατίας Οδού ευνοεί την μεταφορά τουριστών από χώρες που στο παρελθόν σνομπάραμε, άλλα φέτος συμπληρώνουν το παζλ της ρελάνς. 

Στην booking σήμερα, υπάρχουν 216 καταλύματα στην Θεσπρωτία, ενώ στη Airbnb περισσότερα από 300. Ζητούμενο είναι πόσοι από αυτούς τους χώρους θα λειτουργήσουν φέτος, καθώς δεν θα είναι λίγες οι περιπτώσεις που ίσως να παραμείνουν κλειστές. Άλλες για λόγους πιστοληπτικής ικανότητας και άλλες (λίγες) για ανακαίνιση. 

Στην εξέλιξη της κατάστασης, σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση των tour operators, που δέχονται και οι ίδιοι τεράστια οικονομική πίεση και την μεταφέρουν στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο. Ενδεικτική αυτών των προβλημάτων είναι η αγωνιώδης έκκληση προς την κυβέρνηση από τον Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων να παρέμβει προς τους tour operators για να μετριαστεί η επιθετικότητα που δείχνουν στις διαπραγματεύσεις για τα πακέτα του 2020. 

Στην ακτογραμμή της Θεσπρωτίας, δεν είναι λίγες οι φωνές διαμαρτυρίας που αναφέρουν πως οι tour operators έχουν σταματήσει να καταβάλουν πληρωμές για το early booking, ενώ προχωρούν και σε καταγγελίες συμβάσεων που έχουν υπογράψει με τα ξενοδοχεία, ακυρώνοντας εγγυημένα και μη συμβόλαια. Παράλληλα απαιτούν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε σημαντικές εκπτώσεις για την τρέχουσα σεζόν και να τους παράσχουν πίστωση, καθώς δηλώνουν πως θα εξοφλούν τις σχετικές κρατήσεις εντός 60 ημερών από την αναχώρηση των πελατών. Τους όρους αυτούς επιδιώκουν να τους περιλάβουν και στα συμβόλαια που θα υπογραφούν για το έτος 2021. 

Ο προφανής στόχος των tour operators, είναι η αναπροσαρμογή των συμβολαίων που είχαν κλείσει στο τέλος του 2019 και που αφορούσαν το φετινό καλοκαίρι. 

Η Ελλάδα θα αποτελέσει επιλογή διακοπών για μια σειρά γειτονικών κρατών όπως το Ισραήλ και οι Βαλκανικές χώρες. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει επίσης από τη Ρωσία, καθότι η Ελλάδα διαθέτει το πλεονέκτημα της χώρας που έχει πληγεί λιγότερο από τον κορονοϊό, εν συγκρίσει με τις ανταγωνίστριες Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία. Παράλληλα οι παραδοσιακές αγορές όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθούν να αποτελούν χώρες προέλευσης, που πάντως έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον ιό. 

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως προορισμός που μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την καλή διαχείριση του υγειονομικού ζητήματος και φέτος αλλά και σίγουρα τα επόμενα χρόνια. 

Η κεφαλαιοποίηση της διαχείρισης του υγειονομικού ζητήματος βαρόμετρο για τον τουρισμό - Του Χρήστου Γκορέζη Η κεφαλαιοποίηση της διαχείρισης του υγειονομικού ζητήματος βαρόμετρο για τον τουρισμό - Του Χρήστου Γκορέζη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 27, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.