Τέλος εποχής για τα χειρόγραφα τιμολόγια

Τέλος εποχής για τα χειρόγραφα τιμολόγια



Τέλος εποχής για τα χειρόγραφα τιμολόγια. Ήδη πιλοτικά ξεκίνησε το σύστημα με τα ηλεκτρονικά βιβλία και από την 1η Ιανουαρίου του 2021, το μέτρο καθίσταται υποχρεωτικό.

Οι λογιστές βέβαια αντιδρούν, όχι σε ότι αφορά την φιλοσοφία του μέτρου, αλλά στο γεγονός, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν, ότι δεν υπάρχει ούτε η κατάλληλη προετοιμασία, αλλά ούτε το κατάλληλο υπόβαθρο ώστε να υποστηριχθούν τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Από την πλευρά το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ πιστεύουν ότι το «MyDATA», έτσι ονομάζεται το νέο σύστημα, θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ βάζει τέλος στα χειρόγραφα βιβλία και τιμολόγια. Το νέο σύστημα ενεργοποιήθηκε από χθες και θα λειτουργεί σε πιλοτική μορφή μέχρι το τέλος του έτους ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα λειτουργεί πλήρως και θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα αποστέλλουν στη ψηφιακή πλατφόρμα όλα τα δεδομένα εσόδων και εξόδων. Έτσι οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη και on-line εικόνα για την δραστηριότητα και το οικονομικό προφίλ επιχειρήσεων.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα δώσουν τη δυνατότητα στο ελεγκτικό μηχανισμό να προχωρά σε εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων για τα έσοδα. τις πωλήσεις, τις δαπάνες, και τα κέρδη και να «τεστάρει» την ειλικρίνεια των δηλώσεων στην εφορία πράγμα που θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα περιορίσουν σημαντικά λειτουργικά και διαχειριστικά κόστη καθώς και χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες στην διεκπεραίωση των φορολογικών τους υποθέσεων ενώ οι συνεπείς θα λαμβάνουν άμεσα τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται. Επιπρόσθετα οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες έκδοσης, αποστολής, έγκρισης και αρχειοθέτησης των παραστατικών θα μειώσουν το χρόνο πληρωμής των τιμολογίων ενισχύοντας τη ταμειακή ροή των επιχειρήσεων και θα τις απαλλάξουν από την υποχρέωση χρήσης Φορολογικής ταμειακής μηχανής ή Φορολογικού μηχανισμού για τις πωλήσεις λιανικής
Τέλος εποχής για τα χειρόγραφα τιμολόγια Τέλος εποχής για τα χειρόγραφα τιμολόγια Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 04, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.