ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΝ "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ" - Του Τάσου Βασιάδη

ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΝ "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ" - Του Τάσου Βασιάδη


Στις διάφορες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται συχνά φωτογραφίες, των πρώτων επιβατικών- οχηματαγωγών “Egnatia” και “Appia”, που στα χρόνια του ΄60 αποτελούσαν τις «πλωτές γέφυρες» που συνέδεαν τα λιμάνια της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας, της Κέρκυρας και του Brindisi.
Ιδιαίτερα το αναρτώμενο φωτογραφικό υλικό αφορά το «Egnatia» που προηγήθηκε του «Appia» και εκτελούσε με αποκλειστικότητα τα δρομολόγια προς Ιταλία, λαμβάνοντας το προσωνύμιο «Βασίλισσα της Αδριατικής και του Ιουνίου».
Με αφορμή τις ως άνω αναρτήσεις ανακαλείται στην μνήμη ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο της εποχής, όπως περιγράφεται στο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ το 1963, από τον τότε μαθητή και λυκόπουλο της Εφορίας Προσκόπων Ηγουμενίτσας, Τάσο Βασιάδη.


ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ «ΕΓΝΑΤΙΑ»
Αφήγηση Τάσος Βασιάδης 

Ήταν Πάσχα και εμείς τα λυκόπουλα της πόλης με τον Έφορο Προσκόπων, τον δάσκαλο Κώστα Παπαγγέλη, πήγαμε το πρωί να χαιρετίσουμε τους ξένους που κατέβαιναν από το ΕΓΝΑΤΙΑ, προσφέροντας τους λουλούδια. 
Αργότερα ο καπετάνιος του πλοίου μας κάλεσε να επισκεφθούμε εσωτερικά το πλοίο. 
Αφού διασχίσαμε πολλούς διαδρόμους και αίθουσες και αφού ανεβοκατεβήκαμε πολλές σκάλες, βρεθήκαμε στην πλώρη του ΕΓΝΑΤΙΑ.
Αφού χορτάσαμε την θέα από εκεί, αποφασίσαμε να να φύγουμε γιατί σε λίγο θα αναχωρούσε το πλοίο.
Αλλά το κακό ήταν που δεν βρίσκαμε την έξοδο.
Αρχίσαμε να τρέχουμε, μα του κάκου... 
Θα το είχαμε γυρίσει τρεις φορές το πλοίο, όταν σταθήκαμε λαχανιασμένοι να πάρουμε μια ανάσα...
Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα μεγάφωνα στο διάδρομο φώναξαν: 
-Εντός πέντε λεπτών το σκάφος αναχωρεί!
Αρχίσαμε πάλι το τρέξιμο... 
Βρήκαμε μια πόρτα και την περάσαμε. 
Πίσω από την πόρτα ακολουθούσαν κάτι σκαλοπάτια. Τα κατεβήκαμε, μα στο τέλος αντί να βγούμε έξω, φθάσαμε στις τουαλέττες του πλοίου... 
Πίσω γρήγορα!
Ο θόρυβος από την μηχανή του πλοίου που ακούγονταν χαμηλός δυνάμωσε και ενισχύθηκε με τους συνοδούς κρότους από την αλυσσίδα της άγκυρας, σημάδι της αρχόμενης αναχώρησης... 
Το σκάφος κουνήθηκε!
Εκείνη την στιγμή κάποιος μας φώναξε: 
- Από εδώ γρήγορα!
Περάσαμε την πόρτα που μας έδειξε και βγήκαμε στο χώρο που βρίσκονταν τα αυτοκίνητα.
Τρέξαμε και πηδήσαμε στην ξηρά, την στιγμή που η ράμπα επιβίβασης είχε αρχίσει να ανεβαίνει...
Αν αργούσε να μας δείξει την πόρτα αυτός που μας φώναξε, θα τερματίζαμε ή στην Κέρκυρα, ή στην Πάτρα ή ούτε λίγο ούτε πολύ στο Πρίντεζι της Ιταλίας. 
Πάλι φτηνά την γλυτώσαμε.
ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΝ "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ" - Του Τάσου Βασιάδη ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΝ "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ" - Του Τάσου Βασιάδη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 27, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.