Οι σημαιοφόροι της ιδιωτικοποίησης αναγκάζονται να μιλήσουν για «επίταξη» - χρυσοπληρωμένη ουσιαστικά ενοικίαση ιδιωτικών κλινών - Του Παύλου Λ. Αλεξίου

Οι σημαιοφόροι της ιδιωτικοποίησης αναγκάζονται να μιλήσουν για «επίταξη» - χρυσοπληρωμένη ουσιαστικά ενοικίαση ιδιωτικών κλινών - Του Παύλου Λ. Αλεξίου 



Την ώρα που η Βόρεια Ελλάδα φλέγεται, την ώρα που δεκάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από την πανδημία, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ήδη φρακάρει - παρά τη μετατροπή τους σε νοσοκομεία μιας νόσου σε βάρος της αντιμετώπισης όλων των άλλων σοβαρών ασθενειών - η κυβέρνηση ψάχνει την τελευταία στιγμή κλίνες για να νοσηλευτούν ασθενείς, εφαρμόζει «λύσεις-μπαλώματα», μετακινεί προσωπικό από τη μια υποστελεχωμένη δημόσια δομή στην άλλη, μιλάει για εκπαίδευση για τον covid με τηλεδιάσκεψη (!), παρακαλάει τους κλινικάρχες - στη βάση όσων νομοθέτησε για χρυσοπληρωμένη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας - και εκείνοι με κριτήριο τα κέρδη τους αρνούνται να διαθέσουν κλίνες! 

Για να συγκαλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες, που εδώ και εννιά μήνες έχει αφήσει γυμνά τα δημόσια νοσοκομεία από κρεβάτια και προσωπικό, φοβούμενη το τεράστιο πολιτικό κόστος από τον κίνδυνο η Θεσσαλονίκη να γίνει Μπέργκαμο, μετά από παρακάλια και εξαντλητικά παζάρια με τους κλινικάρχες, αναγκάζεται να μιλήσει για «επίταξη». 

Οι Μητσοτάκης, Γεωργιάδης, Κικίλιας και σία είναι αυτοί που χρόνια τώρα υπήρξαν οι φανατικοί θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων στη Δημόσια Υγεία και όχι μόνο, ήταν οι υμνητές της ελεύθερης αγοράς και των ΣΔΙΤ, ήταν αυτοί που απέλυαν γιατρούς από τo δημόσιο σύστημα υγείας γιατί περίσσευαν! Σήμερα αναγκάζονται να μιλήσουν για «επίταξη». 

Είναι όμως αποκαλυπτικός ο «διάλογος» κυβέρνησης-κλινικαρχών. 

Και αυτή την ώρα Μητσοτάκης, Γεραπετρίτης, Κικίλιας εκθειάζουν «την σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης», μιλάνε για «συνεννόηση με τις ιδιωτικές κλινικές» και στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας, που παρακαλάνε τους κλινικάρχες, γίνεται επίκληση στην …«κοινωνική ευαισθησία και κατανόηση» των κλινικαρχών. 

Και οι κλινικάρχες, αυτά τα τρωκτικά της ιδιωτικής υγείας, να αρνούνται επανειλημμένα να «συνεργαστούν» και -την ώρα που ο κόσμος πεθαίνει- ο Πρόεδρός τους με θράσος και κυνισμό να δηλώνει ότι «η νοσηλεία των ασθενών με Covid κοστίζει πολύ» και «δεν διαθέτουμε την εμπειρία του προσωπικού του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης». Και επιπλέον προκλητικά να δηλώνει ότι «δεν το περιμέναμε, μας είχε εφησυχάσει η πολιτεία», την στιγμή που η κυβέρνηση καθημερινά στοχοποιεί νέους και εργαζόμενους για τη διασπορά και αναζωπύρωση του ιού στη χώρα. 

Πρόκειται για αυτούς που εδώ και μήνες θησαυρίζουν από τα τεστ, τις ιατρικές πράξεις που πάγωσαν στο ΕΣΥ, από τις εξετάσεις και χειρουργεία που έχουν ανασταλεί στο Δημόσιο, από το διπλασιασμό των αποζημιώσεων, από τα γονατισμένα ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Αυτοί, σαν ύαινες, μέσα στη φωτιά της πανδημίας, απαιτούν ακόμα μεγαλύτερες αποζημιώσεις, ζητάνε βοήθεια από το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, όταν διαθέτουν συγκεντρωμένο τμήμα έμπειρου ιατρονοσηλευτικού δυναμικού, αποκαλύπτοντας τον παρασιτικό χαρακτήρα του ιδιωτικού τομέα Υγείας. 

Αλλά και αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης δεν αποτελεί πραγματική επίταξη, λειτουργία δηλαδή των ιδιωτικών κλινικών με την πλήρη ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιαίτερη αποζημίωση για τους κλινικάρχες, αλλά χρυσοπληρωμένη αγορά υπηρεσιών από το κράτος, όπως αυτή θα προσδιοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν σαφής όταν έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η επίταξη δεν είναι δωρεάν, υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ», ενώ ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας ανέκραξε «E, δεν είμαστε και σοβιετία!», όταν τέθηκε το ζήτημα της επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς ιδιαίτερη αποζημίωση. 

Πέρα από αυτήν την κατ’ επίφαση επίταξη, η κυβέρνηση - ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των κλινικαρχών - μεταφέρει προσωπικό του ΕΣΥ στις «επιταγμένες» ιδιωτικές κλινικές! Αποδιαρθρώνει παραπέρα τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία με το εξουθενωμένο προσωπικό, για να στελεχώσει ιδιωτικές κλινικές, καλούνται οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Δημοσίου να εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους του ιδιωτικού τομέα! 

Ιδού η «ανωτερότητα» του ιδιωτικού τομέα και της ελεύθερης αγοράς, στην ουσία, της καπιταλιστικής ζούγκλας. 

Και είναι δικαιολογημένη η θύελλα των αντιδράσεων των υγειονομικών σωματείων γι’ αυτήν την απαράδεκτη κυβερνητική ενέργεια. 

Την ώρα που η κατάσταση φεύγει εκτός ελέγχου, αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, θα άνοιγε τα Νοσοκομεία που έκλεισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Λοιμωδών», «Παναγία», «Άγιος Παύλος», παλιό 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο θα μπορούσαν να ετοιμαστούν σε εννιά μήνες. Είναι κλειστά εδώ και χρόνια στα πλαίσια αποδόμησης του ΕΣΥ. 

Θα προέβαινε σε κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από τους χιλιάδες άνεργους υγειονομικούς που περιμένουν να δουλέψουν. 

Θα έπρεπε να προβεί εδώ και καιρό σε πραγματική επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών, σε μαζικά επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ και εκτεταμένες επιδημιολογικές έρευνες, σε προσλήψεις στο χώρο της Παιδείας για μείωση των μαθητών ανά τάξη, σε ενίσχυση του στόλου των ΜΜΜ. Δεν θα άφηνε ανεξέλεγκτο τον καλοκαιρινό τουρισμό-παγίδα θανάτου, τους εργοδότες να στοιβάζουν το προσωπικό στους χώρους δουλειάς-υγειονομικές βόμβες, τα ιδιωτικά γηροκομεία και τα προνοιακά ιδρύματα χωρίς έλεγχο και τους παπάδες να αλωνίζουν. 

Αντί για όλα αυτά, «μάσκα», «ατομική ευθύνη», απαγορεύσεις, πρόστιμα και αστυνομοκρατία. 

Αναδεικνύεται περίτρανα και μέσα από αυτές τις εξελίξεις ότι μόνο ένα πλήρες, οργανωμένο και στελεχωμένο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας είναι η απάντηση για την πανδημία και για την Λαϊκή Υγεία. Και γι’ αυτό αποδεικνύεται σαν σύνθημα πρώτης γραμμής το «Δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλο το λαό», μέσα από ένα κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης για προσλήψεις, μαζικά τεστ και νοσοκομεία, ενάντια στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. 

Οι σημαιοφόροι της ιδιωτικοποίησης αναγκάζονται να μιλήσουν για «επίταξη» - χρυσοπληρωμένη ουσιαστικά ενοικίαση ιδιωτικών κλινών - Του Παύλου Λ. Αλεξίου Οι σημαιοφόροι της ιδιωτικοποίησης αναγκάζονται να μιλήσουν για «επίταξη» - χρυσοπληρωμένη ουσιαστικά ενοικίαση ιδιωτικών κλινών - Του Παύλου Λ. Αλεξίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.