https://picasion.com/

https://picasion.com/
https://picasion.com/

Ηγουμενίτσα: Οι «γιορταστικές» ουρές στις τράπεζες...

Ηγουμενίτσα: Οι «γιορταστικές» ουρές στις τράπεζες... Τις επόμενες μέρες, χιλιάδες συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες θα κληθούν να ανέβουν έναν παγωμένο «Γολγοθά» έξω από τα καταστήματα των τραπεζών. 

Οι τελευταίες μέρες του τρέχοντος έτους, όπως όλα δείχνουν, θα εξελιχθούν σε ένα πρωτοφανές, αλλά κι επικίνδυνο μαρτύριο για χιλιάδες ηλικιωμένους, φτωχούς αγρότες και μικροεπαγγελματίες, που δεν έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν «ψηφιακές» δεξιότητες και δεν έχουν διαθέσιμους στο άμεσο περιβάλλον της εμπιστοσύνης τους να παίξουν αυτόν το ρόλο. Χαμηλοσυνταξιούχοι ως επί το πλείστον, με απόλυτη ανάγκη άμεσης ανάληψης των ελάχιστων χρημάτων που θα τους καταβληθούν, θα στοιβαχτούν για ώρες σε αυτές τις θερμοκρασίες έξω από τις τράπεζες «για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία»! 

Βαδίζοντας προς το 2021: 
Το σύνολο των υποχρεώσεων προς κράτος, δημόσιους φορείς, ιδιωτικούς οργανισμούς, ιδιώτες κ.λπ. περνά αποκλειστικά μέσα από τραπεζικές συναλλαγές που σημαίνει ή σημαντική εξοικείωση με τη διαδικτυακή τραπεζική από τον συναλλασσόμενο ή έστω άνθρωπο της στενής οικογένειάς του, ή επί πληρωμή ανάθεση σε κάποιον φοροτεχνικό, λογιστή κ.λπ., ή αλλιώς φυσική παρουσία στα τραπεζικά καταστήματα - και με τραπεζική προμήθεια επί των εκεί συναλλαγών. 

Μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται σταθερά κάθε τέλους του μηνός. 
Αυτές οι κατηγορίες πολιτών, που οι τράπεζες αποκαλούν «μικρή πελατεία», ταλαιπωρούνται ως επί το πλείστον από τις επιλογές του τραπεζικού συστήματος. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι (που δεν βλέπουν δεκάρα τσακιστή από τα πολυδιαφημισμένα αναδρομικά τους) έχουν απόλυτη και δίχως την παραμικρή δυνατότητα αναβολής ανάγκη να κάνουν χρήση τα χρήματα που πιστώνονται στους μηδενικούς λογαριασμούς τους τις τελευταίες μέρες του μήνα. Αντίστοιχα, δεν αναβάλλεται και η κάλυψη από πλευράς τους των υποχρεώσεών τους που είναι ζωτικής σημασίας. 
Τα αυτονόητα επιστημονικά μέτρα προστασίας από την πανδημία επιβάλλουν αραίωση τόσο των παρευρισκόμενων σε έναν κλειστό χώρο όσο και μείωση του χρόνου παραμονής τους (αποφυγή συγχρωτισμού). Τα ιατρικά αυτά πρωτόκολλα επίσης δεν σηκώνουν αναβολή στην εφαρμογή τους. 
Οι διοικήσεις των τραπεζών, ακριβώς μέσα σε αυτήν την πανδημία, βρήκαν «χρυσή ευκαιρία» για πιο αποφασιστικό περιορισμό - με κάθε τρόπο - του προσωπικού τους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση («τακτικό», «δανεικό», από θυγατρικές). Κλείνουν καταστήματα (π.χ. Φιλιάτι), μειώνουν όμως τις θέσεις εργασίας και σε όσα παραμένουν σε λειτουργία (σε μεγάλο κατάστημα στην πόλη μας με 2 πλέον ταμεία που πριν από λίγο καιρό ήταν εγκατεστημένα και λειτουργούσαν 5!). Ταυτόχρονα, χωρίς περιστροφές, οι προσωπάρχες τους έχουν ομολογήσει σε εκπροσώπους εργαζομένων ότι οι «μικροί πελάτες λιανικής τραπεζικής» με συχνή παρουσία στα καταστήματα είναι κόστος που πρέπει να περιοριστεί! 

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στα τραπεζικά καταστήματα καλούνται σε υλοποίηση απάνθρωπων οδηγιών, όπως να κρατούν με τις ώρες δεκάδες πελάτες έξω στο κρύο, για να συναλλάσσεται ένας τη φορά. Μήπως όμως δεν θα ήταν εξίσου απάνθρωπο να συνωστισθούν κατά δεκάδες εντός των καταστημάτων, σα να μην υπάρχει πανδημία, με άμεσο κίνδυνο της υγείας και της ζωής όλων; 

Αρκεί κάποιος να περάσει έξω από τραπεζικά καταστήματα της Ηγουμενίτσας για να διαπιστώσει πόσοι δεκάδες ή εκατοντάδες μετανάστες, συνταξιούχοι, επαγγελματίες στοιβάζονται περιμένοντας στην ουρά καθημερινά. Ουρές που θα μεγαλώσουν ακόμα μετά το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων στο Φιλιάτι. 

Κυβέρνηση και τράπεζες θα έπρεπε ήδη να έχουν δώσει λύση, που φυσικά και θα κοστίζει - από διατήρηση παραπάνω χώρων και προσωπικού ή και εγκατάσταση προσωρινής υποδομής εξωτερικής θέρμανσης και καθισμάτων μέχρι κατ' οίκον κρατική «βοήθεια» με παράδοση συντάξεων και διεκπεραίωση, αλλά και αναβολή υποχρεώσεων, γιατί αν, ο μη γένοιτο, ζήσουμε δράματα την ερχόμενη βδομάδα, οι ευθύνες θα είναι πολύ συγκεκριμένες. Στο κάτω κάτω της γραφής οι τράπεζες χρωστούν την λειτουργία τους και τα κέρδη τους στις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις με την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τη φοροληστεία του λαού. 

Έχουν υποχρέωση να πάρουν ΤΩΡΑ μέτρα. 

Να μην κλείσουν τα καταστήματα των τραπεζών, να μην απολυθούν άλλοι τραπεζοϋπάλληλοι, να απλοποιήσουν οι τράπεζες όλες τις διαδικασίες για τη «μικρή πελατεία» και όχι να τιμωρούν με απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες τους δανειολήπτες τους ή όσους με κόπους προσπαθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, στερούμενοι βασικές τους ανάγκες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις της λαϊκής περιουσίας. Αυτό έχουμε ανάγκη σήμερα. 

Δώρης Δήμας
Ηγουμενίτσα 27/12/2020
Ηγουμενίτσα: Οι «γιορταστικές» ουρές στις τράπεζες... Ηγουμενίτσα: Οι «γιορταστικές» ουρές στις τράπεζες... Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.