Η Λ.Σ. για την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

Η Λ.Σ. για την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού



Στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας στις 20/01/2021 η Λ.Σ. καταψήφισε «την Αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού» 

Κατά την συζήτηση ειπώθηκαν πολλά. Η μεν Δ.Α. με «σπαραγμό καρδιάς» πρότεινε αυξήσεις ύψους 20% επειδή «ήταν υποχρεωμένη να το κάνει λόγω ανελαστικών δαπανών». Η δε αξιωματική αντιπολίτευση να την κατηγορεί για την αδυναμία της να χειρισθεί το θέμα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.( Έλλειψη ορθολογικής διαχείρισης, πρόσληψη εδικού συνεργάτη του Δημάρχου σε θέματα οικονομικών κλπ). 

Η αλήθεια όμως είναι ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. 

Η Λ.Σ. τόνισε 4 παράγοντες που νομοτελειακά οδηγούν στο άγριο λαϊκό χαράτσωμα, το οποίο θα ενταθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον αν δεν βάλουν εμπόδια οι λαϊκοί αγώνες. 

1. Όσο οι υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού θα είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, το χαράτσι θα είναι αναπόφευκτο. Προκύπτει όμως το ερώτημα γιατί πρέπει να είναι έτσι. Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν ήδη αβάσταχτους φόρους (+ΦΠΑ 24%, ΕΝΦΙΑ,…). Γιατί να επιβαρύνονται με έναν επί πλέον φόρο όπως τα δημοτικά τέλη; Δεν είναι αρκετά αυτά που πληρώνει το λαϊκό νοικοκυριό;(Εκτίμηση της οικονομικής επιτροπής της βουλής είναι ότι την χρονιά που πέρασε το 94% των φόρων προέρχεται από την λαϊκή φορολόγηση και μόλις το 6% από τις Α.Ε και τους επιχειρηματικούς ομίλους.) Γιατί τους πληρώνουν αυτούς τους φόρους; Για την παρεχόμενη υγεία η την παιδεία, που έχουν τα χάλια τους; Από την άλλη μεριά μέρος από αυτά τα χρήματα πάνε είτε για Νατοϊκούς εξοπλισμούς(4,3 δις ευρώ τον χρόνο), είτε στην χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων (π.χ. «αναπτυξιακά προγράμματα», «ταμείο ανάκαμψης»…). Έχουμε και άλλη φορά τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης των αντιλαϊκών δημοτικών τελών. Κατανοούμε την δυσκολία του εγχειρήματος, για αυτό και αγωνιζόμαστε για την σταδιακή τους μείωση χρόνο με τον χρόνο. Μπορεί αυτό να γίνει; Οι αγωνιστικές Δ.Α., οι κουμουνιστές δήμαρχοι απέδειξαν ότι γίνεται(π.χ. Πάτρα μείωση 10% για το 2021). 

2. Οι αυστηρές κατευθύνσεις και ο έλεγχος του Οικονομικού Παρατηρητηρίου για την Τ.Δ. που απαιτεί αυστηρά ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ισολογισμούς. Που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά να χρησιμοποιηθούν χρήματα από άλλες πηγές για τον ισοσκελισμό των συγκεκριμένων εξόδων. Προφανώς ο λόγος που υπάρχει αυτός ο όρος είναι για να αναγκαστούν οι δήμοι να επιβάλλουν φόρους στους δημότες, για υπηρεσίες που το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει. Αυτό είναι πολιτική κατεύθυνση. Οι δήμοι έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν τους δημότες για αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που τους φορτώνει πρόσθετα οικονομικά βάρη. Έχουν υποχρέωση να αντισταθούν, να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση, αυτά που το κεντρικό κράτος χρωστάει στην Τ.Δ.. Τέτοιο θέμα δεν μπήκε στον «δικομματικό καυγά». Μπορεί όμως και πρέπει να μπει στο λαϊκό κίνημα. 

3. Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του τομέα καθαριότητας και η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ των σκουπιδιών. Κατεύθυνση του ΕΣΔΑ που παραχωρεί τον τομέα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (https://www.capital.gr/analusi/3519212/skoupidia). Η Λ.Σ. επανειλημμένα έχει θέσει το θέμα στο Δ.Σ. Πρόσφατα έχει, ξανά, τοποθετηθεί δημόσια για αυτό το θέμα με ανακοίνωση της η Ε.Π. Ηπείρου-Κέρκυρας- Λευκάδας του ΚΚΕ. (https://www.902.gr/eidisi/politiki/247316/pali-enantia-stin-emporeymatopoiisi-tis-diaheirisis-ton-aporrimmaton). Η Μονάδα Επεξεργασία Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι κατασκευάσθηκε από την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. με Σ.Δ.Ι.Τ (ολοκληρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ). Η διαχείριση της γίνεται από τη εταιρεία με απαράδεκτους όρους.(50€/τόνο για την είσοδο στην ΜΕΑ, ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών,9.000 τόνοι για τον δήμο μας είτε έχουμε σκουπίδια είτε όχι). Να τονίσουμε ότι ενώ με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ Α.Ε., δεν υπάρχει ανάλογο μέτρο (π.χ. τιμές ασφάλειας στο γάλα η στο μανταρίνι)που να εξασφαλίζει την επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής. Θα έλθουν και άλλοι τέτοιοι λογαριασμοί με τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ). Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι όσο θα ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων τόσο θα πληθαίνουν οι λογαριασμοί που θα φορτώνονται στις πλάτες του λαού. Όλα αυτά έχουν συζητηθεί κατά καιρούς στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας και έχουν εγκριθεί από την πλειοψηφία του, όπως η συγκρότηση και ο προϋπολογισμός του ΦΟΔΣΑ. Όλοι οι εκλεγμένοι ξέρουν τον σχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ και τα κόστη. Στην εισήγηση για τα δημοτικά τέλη αυτά τα κόστη αποτιμώνται στο 1 εκ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα 300.000 ευρώ που δίνονται σε ιδιωτική εταιρεία για την αποκομιδή σκουπιδιών σε Σύβοτα και Πέρδικα. Αυτές τις «ανελαστικές δαπάνες», που επικαλείται η Δ.Α., πρέπει να πληρώσει ο λαός. 

4. Η πολιτική υπέρ των επιχειρήσεων που εφαρμόζει η Δ.Α. Ακόμα και μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά ,απαράδεκτα πλαίσια ο νόμος δίνει την δυνατότητα διαφορετικής αντιμετώπισης στις χρεώσεις( π.χ. όχι μόνο τοπικά). Τα καταστήματα στην πόλη μας ,κατά κανόνα μικρά, πληρώνουν 2,6€/τ.μ..Τα μεγάλα πολυκαταστήματα, SUPER MARKET, ξενοδοχεία λειτουργούν εκτός πόλης και πληρώνουν με βάση τον συντελεστή της κοινότητας που βρίσκονται.( π.χ. Lidl, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ πληρώνουν 2€/τ.μ. επειδή βρίσκονται στην Νέα Σελεύκεια, ανάλογο ισχύει και για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε Σύβοτα, Πέρδικα). Προφανώς αυτό είναι άδικο. Η πρόταση της Λ.Σ. για εδική φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων απορρίφθηκε από τον Δήμαρχο γιατί θα ήταν οικονομικό πλήγμα για αυτές που στεγάζονται σε μεγάλες επιφάνειες. 

Αλήθεια όσο ισχύουν τα παραπάνω τι είδους ορθολογική διαχείριση θα μπορούσε να γίνει; Τι μαγικά θα μπορούσε να κάνει ένας οικονομολόγος για να είναι «και λύκος χορτάτος και τα πρόβατα σωστά»; Δεν γίνεται και οι επιχειρηματικοί όμιλοι να κερδίζουν και τα πλατειά λαϊκά στρώματα να ευημερούν. Η λύση βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της πολιτικής. Σε αυτόν τον αγώνα καλεί η Λ.Σ. 

Στην εισήγηση αναφέρεται επίσης ότι για την ισοσκέλιση, η Δ.Α. προσδοκεί στα 200.000 ευρώ από ανεξόφλητους λογαριασμούς που έχουν βεβαιωθεί στην ΔΟΥ. Αυτό όμως αφορά φτωχά λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν. Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλιώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Για όλους αυτούς τους χρεώστες πρέπει να παραγραφούν τα χρέη τους προς τον δήμο. Το ίδιο πρέπει να γίνει για τα μικροκαταστήματα που παρέμειναν κλειστά για πάνω από 6 μήνες και χρωστούν. Να απαλλαγούν επίσης από τα δημοτικά τέλη τουλάχιστον μέχρι 30/06/2021. 

Τέλος στους πίνακες γίνεται μια λαθροχειρία για να φανούν μικρότερες οι αυξήσεις. Διαχωρίζονται τα δημοτικά τέλη από τον δημοτικό φόρο. Π.χ. στην πόλη τα τέλη για τα καταστήματα, από 2€/τ.μ. πάνε στα 2,6€/τ.μ. ενώ οι φόροι από 0,17€/τ.μ. στο 0,21€/τ.μ. . Συνολικά όμως από 2,17€/τ.μ. πάνε στο 2,81€/τ.μ. Η διαφορά είναι 0,64€/τ.μ. άρα η αύξηση από το 2020 στο 2021 είναι 29,49% . 

Με αυτές τις σκέψεις η Λ.Σ. καταψήφισε την εισήγηση της Δ.Α., όπως έκανε και για όλες τις άλλες αποφάσεις που οδηγούν στην ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ του τομέα απορριμμάτων. 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση 
Δώρης Δήμας
Η Λ.Σ. για την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού Η Λ.Σ. για την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 23, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.