Το μεγαλύτερο μονοπάτι στην Ελλάδα εξαπλώνεται και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου

Το μεγαλύτερο μονοπάτι στην Ελλάδα εξαπλώνεται και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου 



Η πυκνή βλάστηση κρύβει πέτρινα μονοπάτια, γεφύρια, παμπάλαια ξωκλήσια και ενδεχομένως αρχαιολογικές θέσεις ανεκτίμητης αξίας. Πάνω σε εκπλήξεις και… θησαυρούς πέφτουν όσοι ασχολούνται µε το μεγαλύτερο μονοπάτι που σηματοδοτείται στην Ελλάδα. 
Αυτό είναι στην Ήπειρο, έχει σε πρώτη φάση 370 χιλιόμετρα και καλύπτει τα Ιωάννινα και μέρος της Άρτας. 
Στο μέλλον θα εξαπλώνεται και στους τέσσερις νομούς και το μήκος του θα ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα. 
Το Epirus Trail είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα, που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου µε στόχο να αναδείξει τον ορεινό όγκο, μέσα από περιπατητικές διαδρομές και εναλλακτικές δραστηριότητες στα Τζουμέρκα, στα Αθαµανικά Ορη, στα βουνά του Σουλίου, στο Ξηροβούνι. 
«Στόχος µας είναι μία µμεγάλη ορεινή περιπέτεια, που θα διασχίζει την Ήπειρο από το Γράµµο μέχρι τα Τζουµέρκα. Το μονοπάτι αυτό θα γίνει ένα βαγόνι ανάπτυξης για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Πρόκειται ουσιαστικά για την ανάδειξη των παλιών οδικών αρτηριών, µέσω των οποίων οι Ηπειρώτες για αιώνες μετακινούνταν στην ενδοχώρα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή στο εξωτερικό» δηλώνει στο «Εθνος» ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριµάνης. 

Τα μονοπάτι ακολουθεί κυκλική πορεία και το σχήμα του είναι σαν… τηγάνι. 
Ο επισκέπτης της Ηπείρου μπορεί να κάνει µε τα πόδια ένα τμήμα της διαδρομής των 370 χιλιομέτρων ή και ολόκληρη αργότερα -αν θέλει και αντέχει- και να γνωρίσει τοπία απαράµιλλης ομορφιάς. 
Στελέχη της περιφέρειας και αρκετοί εθελοντές έχουν ήδη καθαρίσει και τοποθετήσει σήμανση σε περισσότερα από 100 χιλιόμετρα της διαδρομής. 
Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, χρειάστηκε να κόψουν την οργιώδη βλάστηση, να µπουν μέσα σε πυκνά δάση, να αναδείξουν χωμάτινες διαδρομές. 
Όσοι εργάζονται βρέθηκαν μπροστά σε χαµένα στη λήθη του χρόνου πέτρινα γεφύρια, τα οποία στο απώτερο παρελθόν ήταν οι δρόµοι επικοινωνίας και µετακίνησης των κατοίκων της Ηπείρου. 
Πάνω από αυτά πέρασαν οι µάστορες της πέτρας, οι γανωµατάδες, αλλά και αγιογράφοι, πολεµιστές και κλέφτες, κτηνοτρόφοι και γεωργοί, καραβάνια γάµου και νέοι που Τουρισµού της Περιφέρειας Ηπείρου.
Αντίστοιχα µονοπάτια υπάρχουν στις Αλπεις (το Tour de Mont Blanc), στην Ιταλία (η Alta Via, την οποία έχει επισκεφτεί κ. Καχριµάνης και εµπνεύστηκε την ιδέα), στην Ισπανία, στις ΗΠΑ. 
Για τους εµπνευστές του εγχειρήµατος, η δηµιουργία του µονοπατιού Epirus Trail θα αποτελέσει ένα προστιθέµενης αξίας τουριστικό προϊόν για την περαιτέρω προβολή της περιοχής της Ηπείρου, µέσω του εναλλακτικού τουρισµού. Αναφορικά µε τις εργασίες που έχουν γίνει στο πεδίο µέχρι τώρα, έχει καθαριστεί και σηµατοδοτηθεί το τµήµα Βωβούσα, Βάλια Κάλντα, Φλέγγες, Μαυροβούνι, Λίµνη Πηγών Αώου, Μέτσοβο, Ανθοχώρι, Συρράκο, Αµάραντος, Κόνιτσα. 
Στα τµήµατα αυτά µπαίνει η ειδική σήµανση Epirus Trail µε το λογότυπο, γίνονται ασφαλή, ενώ αρχειοθετούνται τα σηµαντικά στοιχεία. Αυτά περιλαµβάνουν το σηµείο που βρίσκεται η κοντινότερη πηγή, το πλησιέστερο χωριό, και τα πλησιέστερα σηµεία ενδιαφέροντος.

Ειδική εφαρµογή
Στο µέλλον οι επισκέπτες θα κατεβάζουν την ειδική εφαρµογή στο κινητό τους τηλέφωνο και θα µπορούν να επιλέγουν το τµήµα της διαδροµής που τους φαίνεται πιο ενδιαφέρον. 
Η πιστοποίηση αποτελεί ένα εργαλείο διαφάνειας για τη βέλτιστη υποδοµή των µονοπατιών. 
Ουσιαστικά σηµαίνει ότι ικανοποιούνται συγκεκριµένα κριτήρια, που στοχεύουν στη βιωσιµότητα, στην προστασία και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, η δηµιουργία του µονοπατιού θα βοηθήσει και στην ενίσχυση των αγώνων ορεινού τρεξίµατος. 
Στην Ηπειρο γίνονται κάθε χρόνο δύο µεγάλες διοργανώσεις και αρκετές µικρότερες. 
Στο Μέτσοβο το Ursa Trail, κάθε τέλος Μαΐου µε 40 χιλιόµετρα και κάθε τέλος Αυγούστου ο αγώνας 100 χιλιοµέτρων στα «Χνάρια της καφέ αρκούδας» και στο Ζαγόρι το Mountain Trail των 10, 21 και 44 χιλιοµέτρων. 
Σε ένα µικρό µέρος -γύρω στα 4 χιλιόµετρα- του Epirus Trail έγινε φέτος το 3ο Syrrako Trail Run, ένας αγώνας ορεινού τρεξίµατος από το Συρράκο ως τους Καλαρρύτες, µήκους 11 χιλιοµέτρων, µε υψοµετρική διαφορά 700 µέτρων.

Πεζοπορία
«Οι αγώνες ορεινού τρεξίµατος είναι γνωστοί στην Ελλάδα και διοργανώνονται σε πολλές περιοχές. Ετσι ο κόσµος µπαίνει µέσα στο βουνό, καιρός είναι να γνωρίσει και την πεζοπορία. Ηδη εµείς που ασχολούµαστε µε τον καθαρισµό των µονοπατιών και παρότι γνωρίζουµε την περιοχή, έχουµε βρεθεί µπροστά σε πολλές µικρές και µεγάλες εκπλήξεις. Βρήκαµε γεφύρια ξεχασµένα από πολλά χρόνια, σε µονοπάτια που τα είχε… καταπιεί η βλάστηση, καλντερίµια που ακόµη και σήµερα εντυπωσιάζουν µε την τεχνογνωσία τους» λέει στο «Εθνος» ο Νίκος Καλοφύρης, υπεύθυνος του Μέτσοβο Ursa Trail και από τους εµπνευστές του εγχειρήµατος Epirus Trail ειδικπήραν τον δρόµο της ξενιτιάς. 
«Αυτό το µονοπάτι, το µεγαλύτερο και το µοναδικό του είδους στην Ελλάδα, δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες διαδροµές του εξωτερικού. Θα είναι ένας δρόµος που θα πατά στα χνάρια της ιστορίας, του πολιτισµού και των θρύλων και θα τονίζει τη σηµασία της κάθε περιοχής, µαζί µε τα προϊόντα και τις παραδόσεις της» λέει ο Ηλίας Γκαρτζονίκας από το τµήµα Τουρισµού της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το μεγαλύτερο μονοπάτι στην Ελλάδα εξαπλώνεται και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου Το μεγαλύτερο μονοπάτι στην Ελλάδα εξαπλώνεται και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 16, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.