Ηγουμενίτσα: Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ

Ηγουμενίτσα: Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ

cache_728x3000_Analog_medium_1026304_858781_2592020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο Σύλλογος Στήριξης και Αλληλεγγύης Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας Ν. Θσπρωτίας, απέστειλε στην Δημοτική Αρχή το παρακάτω έγγραφο που αφορά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην πόλη της Ηγουμενίτσας στα καθημερινά τους προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη μετακίνησή τους στην πόλη, στους χώρους στάθμευσης, στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, αλλά ακόμα και στα κτίρια και τους δημόσιους χώρους. 

Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν, όπως είναι γνωστό, μία ανομοιογενή ομάδα. Υπάρχουν διάφορες αναπηρίες: εμφανείς ή αφανείς, βαρύτερες ή ελαφρότερες, μόνιμες ή προσωρινές, μία ή συνδυασμός περισσοτέρων (κίνησης, όρασης, ακοής, ομιλίας, αντίληψης, ψυχικές / γνωστικές κ.λπ.), που συνεπάγονται διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές δυνατότητες των ατόμων που τις βιώνουν. Το περιβάλλον ενός ατόμου έχει τεράστια επίδραση στην αναπηρία, δηλαδή, μη προσβάσιμα περιβάλλοντα δημιουργούν εμπόδια στη συμμετοχή και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. 

Η πόλη μας είναι σε πολλά σημεία της αφιλόξενη για τα ΑμεΑ, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασής τους σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Η δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας για ΑμεΑ δεν είναι ένα εύκολο έργο, ωστόσο είναι βασικό όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν ισότιμα δικαιώματα και τα άτομα με κινητικά προβλήματα να μπορούν να εξυπηρετηθούν και να κινηθούν ελεύθερα σε δημόσιες και μη δομές. Θεωρούμε, πως η δημιουργία νέων πεζοδρομίων με αντιολισθητικές πλάκες και ειδικούς οδηγούς όδευσης τυφλών και ράμπες θα αποτελέσει ένα βασικό βήμα στη καλυτέρευση της καθημερινότητάς τους. 

Ακόμα πολύ σημαντικό με τα έργα υποδομής είναι και η απόκτηση από όλους τους πολίτες συνείδησης των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στη μετακίνησή τους στην πόλη, στους χώρους στάθμευσης, στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, αλλά ακόμα και στα κτίρια και τους δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με τη σύμβαση για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ο Δήμος πρέπει με τις υποδομές αλλά και τις πράξεις του να προάγει την ισότητα και να καταργεί κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης διάκρισης σε βάρος των ΑμεΑ. Η διάκριση δεν είναι πάντα άμεση και μπορεί να είναι έμμεση, όπως π.χ. η έλλειψη πρόσβασης για αναπηρικά αμαξίδια σε κάποιο κτίριο ή πεζοδρόμιο. 

Πιστεύουμε πως ο Δήμος της πόλης μας μπορεί, έχει τη δυνατότητα και πρέπει να στηρίξει τα ΑμεΑ σε όλους τους τομείς της ζωής και καθημερινότητάς τους, ώστε να αντιμετωπίζονται ως ισότιμα και ισάξια μέλη της κοινωνίας μας, χωρίς διακρίσεις!
Τα ΑμεΑ είναι πολίτες με τα ίδια όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες όπως όλοι. Σε μια κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της θα έπρεπε να έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, ίση μεταχείριση! 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΓΕΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ              ΠΑΠΑΖΩΗ ΑΓΛΑΙΑ 
Ηγουμενίτσα: Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ  Ηγουμενίτσα: Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 01, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.