Ανησυχία από τις μεταλλάξεις, η εικόνα στην Ήπειρο

Ανησυχία από τις μεταλλάξεις, η εικόνα στην Ήπειρο


Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος Covid-19 στη χώρα μας και δυστυχώς ο ιός εξακολουθεί να στερεί ζωές. Ένας χρόνος όπου η καθημερινότητα όλων άλλαξε και η ζωή δεν έχει τους γνώριμους ρυθμούς.

Σήμερα πέρα από τον ιό στον οποίο η επιστήμη απαντά με τον εμβολιασμό ανησυχούν οι μεταλλάξεις του.

Στο προσκήνιο παραμένουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη, με τον συνολικό αριθμό εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί να υπερβαίνει τα 1.000 από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη από τον τελευταίο έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 242 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Εξ αυτών, τα 226 βρέθηκαν με τη βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012), 12 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2) ενώ ένα στέλεχος βρέθηκε με τη μετάλλαξη Lineage A.23.1/Uganda.

Συνολικά, πλέον, έχουν ταυτοποιηθεί 990 θετικά δείγματα για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) και 27 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Βάση των στοιχείων που παρέχει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην Ήπειρο μεταλλαγμένα στελέχη έχουν εντοπιστεί στα Γιάννινα, την Θεσπρωτία και την Άρτα αλλά και σε δείγματα που έχουν σταλεί από ασθενείς που διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής από την Αλβανία.

Ο αριθμός των δειγμάτων που έχει σταλεί για ανάλυση είναι μικρός ωστόσο έχουν εντοπιστεί ένα στέλεχος στην Άρτα, ένα στη Θεσπρωτία, πέντε στα Γιάννινα και τρία σε ασθενείς που προέρχονται από την Αλβανία.


Ανησυχία από τις μεταλλάξεις, η εικόνα στην Ήπειρο Ανησυχία από τις μεταλλάξεις, η εικόνα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.