Το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας για τον ακρωτηριασμό του 46χρονου

Το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας για τον ακρωτηριασμό του 46χρονου



Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, μόλις λίγες μέρες μετά το τραγικό εργατικό δυστύχημα στην Κοζάνη που είχε ως αποτέλεσμα να θρηνήσουμε δυο συναδέλφους οικοδόμους, σημειώθηκε εργατικό ατύχημα αυτή τη φορά στο νομό μας.
Το νέο εργατικό ατύχημα έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου 24 Απρίλη, όταν κατά τη διάρκεια συντήρησης των μηχανημάτων σε λατομείο εξόρυξης αδρανών υλικών στην Ψάκα Παραμυθιάς, μπήκε σε λειτουργία ο ταινιοδρόμος του μηχανήματος με αποτέλεσμα ο συνάδελφος μας να χάσει το χέρι του.
Τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον συνάδελφο και στην οικογένεια του και του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.
Όμως για το ατύχημα δεν φταίει ούτε η «κακιά στιγμή» ούτε η κακιά τύχη. Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης των ουσιαστικών και αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και της εντατικοποίησης της εργασίας, που οδηγεί σ’ αυτά τα εργατικά εγκλήματα και αυξάνει τη λίστα των εργατών που χάνουν τη ζωή τους η σακατεύονται στο βωμό του κέρδους.
Είναι το κυνήγι του κέρδους που οδηγεί στη μη λήψη και τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων για να προχωράνε τα έργα της εργοδοσίας απρόσκοπτα.
Οι ευθύνες τόσο των εργοδοτών, όσο και της κυβέρνησης είναι τεράστιες.
Την ίδια ώρα, που οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου, η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει νόμο για την κατάργηση του 8ωρου και την επιβολή 10ωρης εργασίας, χωρίς επιπλέον αμοιβή για τους εργαζόμενους.
Αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων, φτιάχνει πλαίσιο που θα χειροτερεύει και θα αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής μας, για να καρπώνονται μεγαλύτερα κέρδη οι εργοδότες.
Κράτος και εργοδότες έχουν τσαλαπατήσει τα όποια πρωτόκολλα προστασίας της ζωής μας, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ανύπαρκτα, ελάχιστοι έως καθόλου είναι οι έλεγχοι για πιστοποιήσεις ασφάλειας στα τεχνικά έργα, ανύπαρκτος ο ελεγκτικός μηχανισμός. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας υποστελεχωμένο. Ειδικά στο Νομό μας δεν υπάρχει καν επόπτης εργασίας εδώ και χρόνια με ευθύνη και της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Απαιτούμε τώρα να επαναλειτουργήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στο νόμο μας στελεχωμένο με όλο το απαραίτητο υπαλληλικό προσωπικό που χρειάζεται για να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στους χώρους εργασίας.
Απαιτούμε να παρθούν μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τόσο στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, όσο και συνολικά σε όλους τους χώρους δουλειάς στο νομό μας, με ευθύνη του υπουργείου εργασίας και της κυβέρνησης.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, για να μην θρηνούμε κάθε εβδομάδα συναδέλφους, για να γυρνάμε σπίτι μας υγιείς και αρτιμελείς πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Να οργανωθούμε στα σωματεία μας, συλλογικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αναγκαία για την προστασία της ζωής μας.
Σε κάθε εργοτάξιο του νομού μας οι οικοδόμοι και όλοι οι εργαζόμενοι να πάρουμε την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας στα χέρια μας, συγκροτώντας Σωματειακές επιτροπές για τα δικαιώματα μας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
25/4/2021
Το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας για τον ακρωτηριασμό του 46χρονου Το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας για τον ακρωτηριασμό του 46χρονου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 26, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.