Ο πιο γνωστός ποταμός της Ελλάδας | Γράφει ο Βαφειάδης Αναστάσιος

Ο πιο γνωστός ποταμός της Ελλάδας | Γράφει ο Βαφειάδης Αναστάσιος 


Πηγάζει από 4 διαφορετικά σημεία, με πρώτο τα χιόνια από το όρος Τόμαρος (1986 υψ.) στον Νομό Ιωαννίνων, ύστερα τα Όρη Σουλίου, τα Όρη Παραμυθιάς, καθώς και από το χωριό Γλυκή, (στο σημείο όπου τελειώνει το φαράγγι κατά την ροή του ποταμού).

Ο Ποταμός έχει μήκος 52 χιλιόμετρα μέχρι να εκβάλλει τα νερά του στο Ιόνιο Πέλαγος, στην Αμμουδιά Πρεβέζης όπου διαμορφώνει το έλος της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης.


Ο Μυθικός Αχέροντας είναι τόσο γνωστός στο εξωτερικό, που έχει γίνει must για πολλούς τουρίστες, με κύρια διαμονή στα παραλιακά της Θεσπρωτίας, όπως τα Σύβοτα και την Πέρδικα.

Καθημερινά ο αριθμός επισκεπτών στο ποτάμι, στο χωριό Γλυκή είναι πολύ μεγάλος, καθώς είναι ιδανικός προορισμός για όλες τις ηλικίες, ακόμα και για παιδιά, όπου μπορούν όχι μόνο να κολυμπήσουν αλλά και να περπατήσουν σε αντίθετη φορά με το ποτάμι για να φτάσουν μέχρι τις πρώτες πηγές στο φαράγγι.

Τα νερά του ποταμού είναι τόσο καθαρά όπου μπορείς να διακρίνεις και το πιο μικρό πετραδάκι στην κοίτη του.


Αν αντέχει κανείς τα παγωμένα νερά, μπορεί να συνεχίσει μέχρι το γεφύρι του Ντάλα και τον Νερόμυλο, όπου είναι το σημείο που κατεβαίνουν τα νερά του Σουλίου και εισέρχονται στον Αχέροντα.

Για όσους διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση, και γνωρίζουν κολύμβηση, μπορούν να περπατήσουν τον Αχέροντα από τις Πύλες του Άδη, μέχρι το χωριό Γλυκή, μια απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων με διάρκεια 6-7 ώρες.


Ξεκινώντας από τις Πύλες του Άδη διασχίζεις όλο το φαράγγι με μοναδική ομορφιά την πλούσια χλωρίδα (ασφάκες, σπάρτα, λαδανιές, φτέρες, πλατάνια, ιτιές, και άλλα 180 είδη φυτών και δέντρων) και πανίδα (ψάρια, χέλια, καβούρια, βατράχια, πεταλούδες, ακίνδυνα νερόφιδα, βίδρες, γερακίνες, ξεφτέρια, ασπροπάρηδες, φιδαετοί, χρυσαετοί, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν λύκοι, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβοί), και βάση των ιδιαίτερων φυσικών του χαρακτηριστικών έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Φύση 2000 (Natura 2000) με κωδικό GR2140001.

Στην αρχή το φαράγγι είναι τόσο στενό, που αν ανοίξεις τα χέρια σου, μπορείς να ακουμπήσεις και από τις 2 πλευρές του ποταμού τα πελώρια βράχια. Σε σημεία όπου η ροή του ποταμού είναι ομαλή σχηματίζονται λίμνες , ιδανικοί τόποι διαβίωσης αμφίβιων και ψαριών. Ενώ σε άλλα σημεία ο ποταμός κυλά ορμητικά ανάμεσα από ψηλά βράχια.


Αν αποφασίσετε όμως να κάνετε αυτήν την πορεία, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιο Γραφείο Υπαίθριων Δραστηριοτήτων διότι χρειάζεστε εκτός από τον κατάλληλο εξοπλισμό, και έμπειρο οδηγό με γνώση τόσο του ποταμού, αλλά να έχει πιστοποιήσεις σε διάσωση ορμητικών νερών και στην άγρια φύση.

Η εταιρεία Υπαίθριων Δραστηριοτήτων όπως η Compass Outdoor Adventures με τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, διοργανώνει μοναδικές δραστηριότητες στον ποταμό, μεταξύ άλλων (Rafting, Kayak) και το “River Trekking” ή αλλιώς Ποταμοπορεία, ή Διάσχιση Ποταμών.

River Trekking είναι η διάσχιση ενός ποταμού με τα πόδια (σε συνθήκες στάθμης νερού όπου αυτό είναι εφικτό) χωρίς πλωτά μέσα (βάρκα ράφτινγκ, κανό,καγιάκ κλπ) καθώς και με ή χωρίς την υποστήριξη τεχνικών μέσων (σχοινιών, ζωνών κατάβασης κλπ).


Στις περισσότερες διασχίσεις ποταμών, καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας, δεν χρειάζεται η χρήση της ζώνης κατάβασης, αλλά σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που είναι αδύνατον ένα πέρασμα από την κοίτη του ποταμού ή ακόμα και από τις όχθες του, τότε χρησιμοποιείται ο τεχνικός εξοπλισμός, τόσο σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο.

Στην Διάσχιση ποταμών θα χρειαστεί: να περπατήσουμε σε υπαίθριο μονοπάτι, να περπατήσουμε δίπλα στην όχθη του ποταμού, να περπατήσουμε μέσα στο ποτάμι, να κολυμπήσουμε στο ποτάμι, να περάσουμε από ξύλινα ή πέτρινα γεφύρια κλπ.


Η ομορφιά του Αχέροντα είναι τόσο μαγική, που όσες φορές και αν τον επισκεφθεί κανείς, πάντα θα θέλει να πάει ξανά.

Τα τελευταία χρόνια οι επισκέπτες δεν είναι μόνο από τις γύρω περιοχές που κάνουν τις διακοπές του (τουρίστες όπως Άγγλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Δανοί, Γάλλοι, Νορβηγοί, κλπ), αλλά πολλά λεωφορεία μεταφέρουν κόσμο από όλη την Ελλάδα για αυτό το μαγικό και μυθικό ποτάμι.

Το Νεκρομαντείο στον Αχέροντα, είναι επίσης αιτία παγκόσμιας φήμης καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, ο ψυχοπομπός Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Το Νεκρομαντείο βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος, στην κορυφή ενός λόφου όπου πήγαιναν οι επισκέπτες για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων…

Ανακαλύψτε την Ελλάδα, έχει από όλα....
Ο πιο γνωστός ποταμός της Ελλάδας | Γράφει ο Βαφειάδης Αναστάσιος Ο πιο γνωστός ποταμός της Ελλάδας | Γράφει ο Βαφειάδης Αναστάσιος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 30, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.