Πως κινείται η αγορά ακινήτων στην Ήπειρο | Έντονο ενδιαφέρον από ομογενείς

Πως κινείται η αγορά ακινήτων στην Ήπειρο | Έντονο ενδιαφέρον από ομογενείς


Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται σε τουριστικές περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας από αγοραστές του εξωτερικού που αναζητούν τόσο εξοχικές κατοικίες για τους ίδιους, όσο και για επιχειρηματική αξιοποίηση. Έντονο είναι το ενδιαφέρον από Αμερικανούς επενδυτές, κυρίως ομογενείς, σε πολλές περιοχές της χώρας.
Στα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ε- Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, υψηλές αποδόσεις συνεχίζει να παρουσιάζει η Μύκονος, ενώ διατηρεί υψηλές τιμές το Πόρτο Χέλι που συγκεντρώνει αγοραστικό ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα, στις περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές το κόστος επένδυσης για αγορά εξοχικού 85 τμ - 100τμ δεν ξεπερνά τα 120.000 € -150.000 €. 
Οι κύριοι ενδιαφερόμενοι είναι Έλληνες σε χιλιομετρική ακτίνα έως 2-2,5 ωρών από τη μόνιμη κατοικίας τους, με στόχο τη δυνατότητα να επισκέπτονται την παραθεριστική κατοικία, αργίες, τριήμερα καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες το εξοχικό τους και παράλληλα λόγω της αυξημένης κινητικότητας που καταγράφεται τα τελευταία δύο έτη σε ηπειρωτικούς προορισμούς πλησίον της θάλασσας, να το εκμεταλλευτούν και μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Οι Βαλκάνιοι επενδυτές επιλέγουν ακίνητα σε χωριά ή σε συγκροτήματα παραθεριστικά που να μην ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ. 
Οι περιοχές που κυρίως επιλέγουν είναι η Κασσάνδρα και η Σιθωνία, περιοχές όπου πλέον δεν υπάρχουν φθηνά διαμερίσματα μετά την εισβολή μαζικής αγοράς. 
Απούλητα στην αγορά είναι τα ακριβότερα ακίνητα και, ειδικότερα, μεζονέτες και μονοκατοικίες. 
Οι Σέρβοι επιλέγουν το Πευκοχώρι και οι Σκοπιανοί την Καλλικράτεια. 
Οι Βούλγαροι επιλέγουν κυρίως περιοχές όπως Χανιώτη, Σίβηρη, Νικήτη. 
Ελάχιστοι Δυτικοευρωπαίοι ζητούν να αγοράσουν στη περιοχή, ενώ μεγαλύτερα και ακριβότερα ακίνητα δεν προσελκύουν ούτε 5% του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Η Περιφέρεια Ηπείρου
Θεσπρωτία: Τη Θεσπρωτία επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Ρωσία και Άραβες για αγορά ακινήτων. Επιλέγουν διαμερίσματα στην Ηγουμενίτσα και τουριστικά ακίνητα σε περιοχές όπως Σύβοτα και Πέρδικα κυρίως επενδυτές από την Γερμανία και τις ΗΠΑ.
Ηγουμενίτσα: Οι κατοικίες 10 - 15 ετών στην Ηγουμενίτσα πωλούνται προς 1.000 ευρώ / τμ και οι τουριστικές κατοικίες σε δημοφιλείς προορισμούς πωλούνται από 1.500-2.000 ευρώ / τμ . Ενώ το κόστος για αγορά παλαιών πέτρινων κατοικιών από 20.000 -30.000 ευρώ.
Ιωάννινα: Υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό κυρίως από Γερμανούς, Σουηδούς και Ισραηλινούς καθώς και από ομογενείς από τις ΗΠΑ. Όσον αφορά τα οικόπεδα, 1 στρέμμα οικοδομήσιμο πωλείται προς 80 .000 ευρώ έναντι 200.000 ευρώ πριν από την οικονομική κρίση. Από την άλλη πλευρά, 4 στρέμματα εκτός σχεδίου πωλούνται προς 60.000 -70.000 ευρώ και σε περιοχές εκτός Ιωαννίνων 20.000 ευρώ.
Άρτα: Ομογενείς από τον Καναδά, την Γερμανία και την Αγγλία αγοράζουν ακίνητα και αγροτεμάχια στην περιφερειακή ενότητα της Άρτας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν πέτρινες παλιές κατοικίες 70-80 τ.μ. με 300 τ.μ. οικόπεδο σε χωριά στα Τζουμέρκα πωλούνται προς 30.000 – 40.000 ευρώ.
Πρέβεζα: Τη Πρέβεζα φαίνεται να επιλέγουν οι Κινέζοι με στόχο τη βραχυχρόνια μίσθωση, οι κατοικίες 10ετίας στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας πωλούνται προς 1.000-1.500 ευρώ/ τμ. Γάλλοι και Άγγλοι επιλέγουν για αγορά εξοχικού την Πάργα όπου οι τιμές είναι υψηλότερες σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή αλλά πολύ οικονομικότερες σε σχέση με 10 χρόνια πριν, τα παραθαλάσσια οικόπεδα 600-700 τ.μ. πωλούνται από 80.000 έως 135.000 ευρώ, ενώ το αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων από την θάλασσα πωλείται προς 50.000 ευρώ.

Πως κινείται η αγορά ακινήτων στην Ήπειρο | Έντονο ενδιαφέρον από ομογενείς Πως κινείται η αγορά ακινήτων στην Ήπειρο | Έντονο ενδιαφέρον από ομογενείς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 30, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.