https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ - Του Λεωνίδα Ταφέκη

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ - Του Λεωνίδα ΤαφέκηΜε το ξεκίνημα των μεταρρυθμίσεων, με το νομοσχέδιο Καποδίστρια, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης { ΟΤΑ } ενισχύθηκαν σε πληθυσμό και έκταση συνενώνοντας στις μεγάλες πόλεις της χώρας, που είθισται να είναι οι έδρες των νεοσυσταθέντων Δήμων, τις χιλιάδες κοινότητες που λειτουργούσαν αυτόνομα με τους Προέδρους και τα Κοινοτικά τους συμβούλια με τις προ υπάρχουσες νομοθεσίες. Οι αντιδράσεις στην αρχή ήτανε σφοδρότατες προερχόμενες κυρίως από τους χιλιάδες προέδρους που έχαναν τις θέσεις τους και την εξουσία που είχανε με το προηγούμενο καθεστώς. Θα υπενθυμίσω τις προσπάθειες που επιδιώχθηκαν από διάφορους συμπολίτες μας για να συσταθούν τρεις επιπλέον Δήμοι στην Επαρχία Φιλιατών, ένας στην περιοχή της Σκάλας, δεύτερος στον ορεινό όγκο της Μουργκάνας, τρίτος στον πρώην Δήμο Σαγιάδας ο οποίος στην αρχή λειτούργησε ως τέτοιος και στην συνέχεια ενσωματώθηκε και αυτός στον Δήμο Φιλιατών. Οι αντιδράσεις αυτές εσίγησαν όταν όλοι στην πορεία αντιλήφθηκαν τα οφέλη και τις δυνατότητες που αποκτήσανε οι νέοι ΟΤ Α. Με πολλαπλάσια κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό και νέες αρμοδιότητες σε θέματα { Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Αθλητισμού, Πολιτισμού κλπ. } οι νέοι Δήμοι κατέστησαν εφικτή την κάλυψη των αναγκαίων έργων σε θέματα ύδρευσης, καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων, επισκευή των δρόμων, των πεζοδρόμιων και των πλατιών όλων των κοινοτήτων που επιτρέπουν την ανεμπόδιστη μετακίνηση των προϊόντων των συμπολιτών μας και των επισκεπτών σε όλες τις περιοχές των νεοσυσταθέντων ΟΤΑ. Επιπλέον η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τις νέες Δημοτικές Αρχές καθώς και από τους ιδιώτες επενδυτές δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες ανάκαμψης και ανάπτυξης των τοπικών αγορών.

Παράλληλα πολλές Δημοτικές Αρχές κινούμενες έξω από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις αξιοποιώντας τις πολιτιστικές υποδομές και αναπτύσσοντας δίκτυα δημοτικών ξενώνων κατόρθωσαν σε συνεργασία με τις υπάρχουσες τουριστικές επιχειρήσεις να προσελκύουν επισκέπτες καθώς και να αυξήσουν τον πληθυσμό τους με την επιστροφή και μόνιμη εγκατάσταση των αποδήμων στις πατρογονικές τους εστίες καθώς και ξένων υπηκόων που αγαπάνε την πατρίδα μας και την επιλέγουν ως τόπο δεύτερης κατοικίας.

Όσες Δημοτικές Αρχές αξιοποίησαν, τις νέες δυνατότητες καλύπτοντας τις πάγιες και διαχρονικές ανάγκες των Κοινοτήτων τους, συνέβαλλαν στην ισχυροποίηση των νέων ΟΤΑ.

Στον δικό μας Δήμο ο σχεδιασμός, η υλοποίηση των έργων και η κάλυψη των πάγιων αναγκών στο σύνολο των κοινοτήτων και οικισμών που τον απαρτίζουν μπορούμε να πούμε ότι πήγε αρκετά καλά. Υπάρχουν όμως αρκετές καθυστερήσεις και οπισθοχωρήσεις που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την αναψυχή, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό την αξιοποίηση των μνημειακών χώρων, την προσέλκυση τουριστών που συμβάλλουν στην ερημοποίηση και εγκατάλειψη των κατοικήσιμων οικισμών από τους συμπολίτες μας. Εξ αιτίας όλων των προαναφερόμενων λόγων καθώς και όποιων άλλων που μπορεί να επισημανθεί από τον κάθε συμπολίτη μας, βιώνουμε την δραματική μείωση του πληθυσμού της επαρχίας μας.

Στην δική μας περίπτωση συμβαίνει αυτό που στην ιατρική εμφανίζεται στις δύσκολες επεμβάσεις, όπου χρησιμοποιείται κάθε διαθέσιμο μέσο και όλη η υπάρχουσα εμπειρία των γιατρών που καταλήγει σε μια επιτυχημένη επιχείρηση αλλά με τον ασθενή να καταλήγει στα χέρια του φιλεύσπλαχνου κυρίου μας. Ο πληθυσμός στο Δήμο μας βαίνει συνεχώς μειούμενος με την προηγούμενη δεκαετία να είναι η χειρότερη των τελευταίων εβδομήντα ετών. Η απογραφή του πληθυσμού που θα γίνει στη φετινή χρονιά αναμένεται να καταγράψει ότι ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου μας θα πέσει κάτω από 5000 χιλιάδες κατοίκους τη στιγμή που κάποτε ανερχότανε σε 25000 χιλιάδες.

Κάποιοι θα θεωρήσουν ότι όλα αυτά γίνονται τυχαία ή με την προσωπική ευθύνη των συμπολιτών μας που παρόλο που έχουν εργασία και σπίτι στον τόπο τους τον εγκαταλείπουν και μετεγκαθίστανται στην Ηγουμενίτσα ή και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου. Εγώ ισχυρίζομαι ότι στον κατήφορο αυτό είναι συνυπεύθυνη η σημερινή Δημοτική αρχή και θα αναφερθώ σε μερικά παραδείγματα, λόγω και έργων που προβαίνει η εδώ και επτά χρόνια η διοίκηση του Δήμου μας, που αναδεικνύουν το αληθές της άποψής μου.

Ας ξεκινήσουμε από την προσέλκυση επισκεπτών και την δημιουργία τουριστικού ρεύματος στον πανέμορφο τόπο μας με τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και τα βυζαντινά μας μνημεία. Η δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν δημιούργησε ένα δίκτυο δημοτικών ξενώνων στα ανενεργά δημοτικά σχολεία που υπάρχουν στις κοινότητές μας, αλλά κρατάει κλειστό εδώ και τέσσερα χρόνια τον δημοτικό ξενώνα της πόλης των Φιλιατών με αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας που επιθυμούν να επισκεφτούν τον τόπο τους να οδηγούνται συνειδητά να διαμένουν στα ξενοδοχεία της Ηγουμενίτσας.

Συνεχίζουμε με τα δύο δημοτικά μας σχολεία στην πόλη των Φιλιατών που λειτουργούν με οριακό αριθμό μαθητών καθώς και με τα δημοτικά του Ασπροκλησίου και της Σαγιάδας που λειτουργούν εναλλάξ από δύο και τρεις ημέρες την εβδομάδα. Με βάση των αριθμών των μαθητών, εάν συνεχισθεί η υπάρχουσα κατάσταση κινδυνεύει με κλείσιμο το ένα δημοτικό της πόλης των Φιλιατών και το ένα δημοτικό από τα δύο που εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν στον πρώην Δήμο Σαγιάδας. Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της πόλης των Φιλιατών τα τμήματα της κάθε τάξης σταδιακά μειώνονται. Από την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η νεολαία που ζει στις περιοχές του δήμου Φιλιατών να εκπαιδεύεται στις υπάρχουσες σχολικές υποδομές που υπάρχουν στα όρια του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρω ότι 18 παιδιά από την Κοινότητα Βρυσέλας εκπαιδεύονται στο δημοτικό σχολείο Παραποτάμου που ανήκει στο Δήμο Ηγουμενίτσας και όχι στα δημοτικά της πόλης των Φιλιατών. Όλα τα παιδιά από τις κοινότητες του πρώην Δήμου Σαγιάδας φοιτούν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Δήμου Ηγουμενίτσας και όχι στην πόλη των Φιλιατών που κανονικά θα έπρεπε να ανήκουν. Στο δήμο μας μάλιστα ανήκει και η Μαθητική εστία Φιλιατών που μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από εβδομήντα μαθητές που δεν χρειάζεται να πηγαινοέρχονται καθημερινά στα σπίτια τους. Για το σκοπό αυτό μάλιστα ο δήμος επιχορηγείται κάθε χρόνο με πάνω από 50.000 χιλιάδες ευρώ. Τι έκανε η νυν και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση πέρα από παχιά λόγια που δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Απολύτως τίποτε!

Θα έλεγε κανείς ότι επιθυμούν να πηγαίνει η μαθητιώσα νεολαία της επαρχίας μας στην Ηγουμενίτσα για να μην έρθουν οι νεολαίοι μας σε επαφή, να μην συσχετιστούν και να μην αλληλογνωριστούν, γιατί μπορεί να αντιληφθούν το μέγεθος της ανυπαρξίας τους και έτσι να χάσουν την ψήφο τους.

Ας αναλύσουμε τώρα το ζήτημα των υπαρχόντων θεσμών και ιδρυμάτων που υπάρχουν στο Δήμο μας. Δεν θα αναφερθώ στην Οικοκυρική Σχολή ,την εφορία τα ΤΕΑ, το ΙΚΑ, τον ΟΤΕ κλπ. που προ πολλού έχουν αποχωρήσει στην Ηγουμενίτσα. Ας πάρουμε το θέμα των Τραπεζικών Καταστημάτων, η πόλη της Παραμυθιάς, που έχει αντίστοιχο πληθυσμό με τους Φιλιάτες, διαθέτει τρία υποκαταστήματα ενώ εμείς με το ζόρι διατηρούμε μόνο ένα στην έδρα του δήμου μας.

Στο θέμα του Νοσοκομείου Φιλιατών εδώ και καιρό παρακολουθούμε τις Διοικήσεις του Νοσοκομείου μας να προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο επιδιώκοντας να λειτουργήσουν το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας χωρίς κανένα επιστημονικό δεδομένο να συνηγορεί υπέρ αυτού. Η Δημοτική μας Αρχή δεν παρεμβαίνει γιατί τους δίνεται πεδίο για νέες προσλήψεις ημετέρων, ο προηγούμενος μάλιστα Δήμαρχος τάχτηκε σε συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο υπέρ της λειτουργίας νέου Νοσοκομείου στην Ηγουμενίτσα. Προσωπικά κατανοώ τις προσπάθειες των Θεσμών και των Ηγητόρων της Πρωτεύουσας του Νομού μας να προσελκύσει κατοίκους και ιδρύματα από τις άλλες περιοχές καθώς και το ενδιαφέρον των πολιτών της Ηγουμενίτσας να δουν την πόλη να αυξάνεται και την οικονομία της να μεγεθύνεται. Το ερώτημα είναι γιατί δεν αντιδρούμε σε αυτά και γιατί βρισκόμαστε σε άμυνα ενώ έπρεπε να διεκδικούμαι την ενίσχυση των υπαρχόντων ιδρυμάτων και την δημιουργία νέων για να διατηρήσουμε τις νέες γενιές στον το τόπο μας. Μήπως τελικά και κάποιοι από τους δικούς ιθύνοντες σιγοντάρουν στην ερήμωση της Επαρχίας μας για να μπορέσουν αργότερα να απαλλοτριώσουν με ελάχιστο κόστος τον πανέμορφο τόπο μας και να τον αξιοποιήσουν κατά το δοκούν χωρίς να έχουν εμπόδιο τους φυλάσσοντας τις σύγχρονες Θερμοπύλες.

Το τελευταίο θέμα που επιθυμώ να αναφερθώ έχει να κάνει σχέση με την έλλειψη των εργατικών χεριών που θα μπορούσαν να επανδρώσουν τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα στους τομείς της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της ελεγχόμενης δασοκομίας, της συλλογής- επεξεργασίας και τυποποίησης βοτάνων και αρωμάτων που υπάρχουν αν αφθονία στους πανέμορφες ορεινές περιοχές του Δήμου μας. Τους παλαιούς καιρούς όταν οι οικογένειες ήτανε πολυμελείς μπορούσαν να ασκούν πολλές πρωτογενείς δραστηριότητες φροντίζοντας επαρκώς τις οικογένειές τους. Σήμερα λόγω τις συνεχούς εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης τα χωριά μας ερήμωσαν και οι περισσότερες από τις προαναφερόμενες δραστηριότητες έπαυσαν να ασκούνται και ξεχάστηκαν. Ακόμα και οι δραστηριότητες συλλογής των φρούτων, της ελιάς και των σιτηρών γίνονται με εποχικούς εργάτες από την γείτονα Αλβανία και την Βαλκανική ενδοχώρα. Τα τελευταία χρόνια λόγω της ανάπτυξης αντίστοιχων δραστηριοτήτων στις Βαλκανικές χώρες παρατηρείτε έλλειψη εργατικών χεριών στην πατρίδα μας. Το πρόβλημα επιχειρείται να επιλυθεί με την ελεγχόμενη μετανάστευση πληθυσμών από τρίτες χώρες. Το φαινόμενο όμως αυτό παρουσιάζει πολλές φορές εξάρσεις και δυσλειτουργίες που αρκετές φορές το καθιστούν μη αρεστό στις περιοχές και στους πληθυσμούς που δεν χρειάζονται ή δεν κατανοούν την χρησιμότητα της έλευσης νέων εργατών για την οικονομικά ανάκαμψη της πατρίδας μας. Στην παρούσα Δημοτική Αρχή δόθηκε δύο φορές η δυνατότητα να φιλοξενήσει σε Ελεγχόμενα Κέντρα Υποδοχής ορθόδοξους πρόσφυγες και μετανάστες από την Συρία και το Ιράκ που εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρίδες τους. Η πρώτη ευκαιρία απορρίφθηκε από την Δημοτική Αρχή στο δεύτερο έτος της της πρώτης θητείας της με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος για να κατασκευαστεί και να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που επιθυμούσαν να φιλοξενηθούν στον τόπο μας. Η δεύτερη ευκαιρία παρουσιάστηκε στον πρώτο χρόνο της νέας θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Έγιναν μάλιστα δύο ανοικτές συζητήσεις στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσαν την βούληση των αρμοδίων κρατικών αρχών να δημιουργήσουν Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών στον ιδιωτικό χώρο του πρώην εργοστασίου Κλωστοϋφαντουργίας Φιλιατών

Και στις δύο συνεδριάσεις Ο Δήμαρχος έκρινε ως μη όφειλε ακατάλληλο προς φιλοξενία το χώρο του πρώην εργοστασίου και τόνισε ότι και ο Δήμος δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσει ο ίδιος τους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους. Παράλληλα και ενώ η πλειοψηφία των ομιλούντων εντάχθηκαν υπέρ της φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών στον τόπο μας, ο Δήμαρχος έκρινε ετσιθελικά ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν επιθυμεί την εγκατάστασή τους στις υπάρχουσες υποδομές. Σε αυτό κατέληξε επειδή οι δέκα βαλτοί κλακαδόροι που δεν ζήτησαν τον λόγο για να τοποθετηθούν επί του θέματος, διέκοπταν φωνασκώντας όλους όσους ζήτησαν με τον λόγο να ολοκληρωθεί με επιτυχία το εγχείρημα της εγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών στην επικράτεια του δήμου μας. Το αποτέλεσμα η τοπική αγορά να στερηθεί για πολλά χρόνια τις ετήσιες αμοιβές των 5.000.0000 πέντε εκατομμυρίων ευρώ που θα ξόδευαν για τους ανθρώπους αυτούς οι αρμόδιες Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες ελληνικές αρχές. Το αποτέλεσμα των ετσιθελικών αυτών ενεργειών το πλήρωσαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας και η τοπική οικονομία γενικότερα. Θα έλεγε κανείς ότι τουλάχιστον ικανοποιήθηκαν όλοι, όσοι δεν ήθελαν να εγκατασταθούν μετανάστες στον τόπο μας. Έλα όμως που οι μετανάστες εισρέουν ανεξέλεγκτα από τις χώρες της Αφρικής και φιλοξενούνται σε πρόχειρα καταλύματα στις πεδινές εκτάσεις του πρώην Δήμου Σαγιάδας. Μπροστά στα στις αντιδράσεις και στα αδιέξοδα που παρουσιάζονται στο εν λόγω ζήτημα η Δημοτική Αρχή υποσχέθηκε άτυπα στους δημοτικούς συμβούλους ότι θα μεριμνήσει για την φιλοξενία ορφανών προσφυγόπουλων σε υποδομές του δήμου έτσι ώστε και το χρέος της να κάνει προς την Πολιτεία και τα σχολεία μας να ενισχυθούν με τα εν λόγω προσφυγόπουλα. Ευτυχώς όμως που η Διοίκηση του Ιδρύματος Παιδικής Μέριμνας Αρένων Φιλιατών { Ορφανοτροφείο } έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες φιλοξενίας ορφανών προσφυγόπουλων διατηρώντας το δικαίωμα να λειτουργήσει εκ νέου με ορφανά ελληνόπουλα μετά την λήξη των προσφυγικών ροών προς την χώρα μας. Αυτό θα είναι μια καλή αρχή για το εκπαιδευτικό σύστημα στο Δήμο μας. Όμως η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα που να εξυπηρετεί τα γενικότερα συμφέροντα του τόπου και των συμπολιτών μας, παρά μόνο προσωπικές εξυπηρετήσεις που καταλήγουν στην διαθεσιμότητα της ψήφου του εξυπηρετούμενου προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει από καιρό ταχθεί με αυτούς που οδηγούν τους συμπολίτες μας στην μετανάστευση και με αυτούς που πιστεύουν ότι θα αγοράσουν τον εγκαταλελειμμένο τόπο μας μπιτ παρά που λέγανε και οι παλαιότεροι.

Από τους λοιπούς ιθύνοντες δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε τίποτα. Γίνανε όμως αντιληπτοί και δημιουργείται ένα ρεύμα πολιτικό, ενάντια στις υπάρχουσες αντιλήψεις και πρακτικές, με ανθρώπους που υπερβαίνουν τους υπάρχοντες δημοτικούς συνδυασμούς και τα κόμματα που τους εκφράζουν. Σε αυτήν την προσπάθεια δηλώνω και εγώ την συμμετοχή μου με σκοπό να συνευρεθούμε γρηγορότερα και να δώσουμε ένα αποφασιστικό παρόν ενάντια σε όλους αυτούς που απέτυχαν να αξιοποιήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας που με την πλούσια ιστορία τον διαχρονικό πολιτισμό του και την ποικιλομορφία του περιβάλλοντός του αξίζει ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που του διαμορφώνουν δεκαετίες τώρα οι έως τώρα ιθύνοντες των δημοτικών μας δρώμενων. Τελειώνοντας θα ήθελα να σκεφτούμε όλους αυτούς που από την πολλή αγάπη τους για τις τοπικές ενορίες και τα πανηγύρια των χωριών κατόρθωσαν να τα μετατρέψουν σε εμποροπανηγύρεις στις οποίες μεταφέρονται μαζικά όλοι οι πολιτικοί ιθύνοντες με σκοπό να επιδείξουν τα κάλλη τους και τις χορευτικές τους δεξιότητες βάζοντας σε πολύωρη αναμονή τους πραγματικούς κατοίκους των κατά τόπους ενοριών. Οι οποίοι αμήχανα παρακολουθούν και χειροκροτούν, τους εν χορδής και οργάνων, ασπασμούς και τις ανέκφραστες και προσποιητές κινήσεις των εν λόγω ιθυνόντων. Σταματήστε αυτό το θέαμα, δώστε επιτέλους μόνοι σας, ένα κόσμιο τέλος, στις απίθανες και προσποιητές μασκαράτες σας. Σε τελική ανάλυση σύρτε τελευταίοι στο χορό.

Με εκτίμηση
Ο συμπολίτης σας
Λεωνίδας Ταφέκης
Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ - Του Λεωνίδα Ταφέκη Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ - Του Λεωνίδα Ταφέκη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 13, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.