Τι απαντά ο Γ. Καραγιάννης στην επιτροπή του ιστορικού κέντρου

Τι απαντά ο Γ. Καραγιάννης στην επιτροπή του ιστορικού κέντρου


Σε συνέχεια της από 21-10-2021 ανακοίνωσης της Επιτροπής του Ιστορικού Κέντρου Παραμυθιάς περί άρνησης του Δημάρχου να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της και της πρόσκλησης προς το Δήμαρχο σε συζήτηση, παρουσία της επιτροπής και των πολιτικών αρχηγών, διευκρινίζονται τα εξής:
Κατά το έτος 2006 ανατέθηκε και εκπονήθηκε η μελέτη με τίτλο: «Μελέτη Ανάδειξης Ιστορικού Κέντρου Παραμυθιάς (Α’ Φάση)», η οποία πραγματεύεται την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, οριοθετεί το λεγόμενο Ιστορικό Κέντρο και προτείνει παρεμβάσεις με σκοπό την ανάδειξη-διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του οικισμού της Παλαιάς Πόλης της Παραμυθιάς.

Η ανωτέρω μελέτη δεν αξιοποιήθηκε, δεδομένου ότι το Ιστορικό Κέντρο δεν είχε ενταχθεί-χαρακτηριστεί ούτε ως Ιστορικό Κέντρο, ούτε ως Παραδοσιακός Οικισμός, στο Γ.Π.Σ. της πόλης της Παραμυθιάς.

Το Γ.Π.Σ. της πόλης της Παραμυθιάς, εγκρίθηκε με Υπουργική Απόφαση στις 11/01/2007 (με αρ. πρωτ. 1369/11-01-2007, ΦΕΚ 45 8-02-2007) και προσκρούει σε θέματα οριοθέτησης παραδοσιακού οικισμού, χρήσεων γης κ.α.. Επομένως, λόγω σειράς προβλημάτων που εντοπίστηκαν σε αυτό, έχει ζητηθεί η ανάκλησή του με σειρά αποφάσεων και υπομνημάτων των Δημοτικών Συμβουλίων.

Για την οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια, όπως είναι για παράδειγμα η εντολή εκπόνησης οριστικής μελέτης απαιτείται να είναι ξεκάθαροι οι όροι και το νομικό πλαίσιο (οριοθέτηση Ιστορικού Κέντρου-Παραδοσιακού Οικισμού, οριοθέτηση χρήσεων γης, όροι και περιορισμοί δόμησης κλπ.). Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα-εργαλείο που να εγκρίνει οποιαδήποτε μελέτη, εφόσον δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς στο χώρο παρέμβασης.

Προς την κατεύθυνση επίλυσης του εν λόγω θέματος κινείται η παρούσα Δημοτική Αρχή, από την ανάληψη των καθηκόντων της. Συγκεκριμένα, προώθησε ως πρώτης προτεραιότητας το θέμα της Εκπόνησης του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο του Δήμου και όχι μόνο της πόλης τη Παραμυθιάς), με υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προϋπολογισμό ύψους 880.000,00€ περίπου, το οποίο και αποτελεί το πρώτο στάδιο για την επίλυση σειράς προβλημάτων. Η εν λόγω πρόταση έχει λάβει έγκριση χρηματοδότησης και αναμένεται η έγκριση δημοπράτησης.

Η διάθεση της Δημοτικής Αρχής είναι καθ’ όλα θετική προς την κατεύθυνση της ανάπλασης/ανάδειξης του Ιστορικού Κέντρου. Για το σκοπό αυτό εκπονείται αυτή τη στιγμή η μελέτη ανάπλασης των πεζοδρομίων της πόλης της Παραμυθιάς η οποία αφορά την Οδό Κ. Καραμανλή (από το ύψος του Παιδικού Σταθμού), έως και την περιοχή του Γαλατά, περιλαμβανομένης της πλατείας Μ. Παραμυθιώτη, καθώς και του χώρου της λαϊκής αγοράς και της οδού Θεμιστοκλή Ρίγγα.

Ο Δήμαρχος παρέπεμψε την Επιτροπή του Ιστορικού Κέντρου Παραμυθιάς στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου να λάβουν εμπεριστατωμένη γνώση του παραπάνω αναλυθέντος πλαισίου και ενημέρωση της αλληλουχίας των απαιτούμενων διαδικασιών. Ευκαιρίας δοθείσης, ενημερώνουμε για μια ακόμη φορά την Επιτροπή του Ιστορικού Κέντρου καθώς και τους ενδιαφερόμενους Πολιτικούς Αρχηγούς, Δημοτικούς Συμβούλους, Προέδρους Κοινοτήτων αλλά και Δημότες, ότι ως οφείλουν, μπορούν να προσέλθουν στο Δήμο, έπειτα από σχετική συνεννόηση με τις υπηρεσίες του, οι οποίες και είναι στη διάθεσή τους για ενημέρωση και επίλυση οποιασδήποτε απορίας. Επισημαίνεται, ότι καλό είναι να δοθεί ένα τέλος στην τάση της εποχής από μέρος συμπολιτών μας για έωλες ανακοινώσεις και προσκλήσεις σε συναντήσεις, με τίτλους θεμάτων που αποσκοπούν απλά σε πολιτική εκμετάλλευση και συζητήσεις για ευρεία κατανάλωση. Δεν έχουν νόημα, ελλείπονται ουσίας και ιδιαίτερα όταν αφορούν σε σύνθετα χρονίζοντα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει μαζικά η παρούσα Δημοτική Αρχή, της οποίας η θητεία υπενθυμίζουμε ότι ξεκίνησε μόλις προ διετίας.
Τι απαντά ο Γ. Καραγιάννης στην επιτροπή του ιστορικού κέντρου Τι απαντά ο Γ. Καραγιάννης στην επιτροπή του ιστορικού κέντρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 29, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.