Επιστολή δημάρχου Φιλιατών στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τους αγρότες του κάμπου

Επιστολή δημάρχου Φιλιατών στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τους αγρότες του κάμπου



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Μετά από επιτόπιους ελέγχους, που διενέργησε το Γεωτεχνικό Τμήμα του Δήμου, στον κάμπο της Δημοτικής Ενότητας Σαγιάδας (Κοινότητες Σαγιάδας, Ασπροκκλησίου, Κεστρίνης, Ραγίου και Σμέρτου) και της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατών Κοινότητες Τρικορύφου και Βρυσέλλας), διαπιστώθηκε, ότι η αναμενόμενη παραγωγή σε εσπεριδοειδή, κυρίως μανταρίνια (κλημεντίνες, Νόβα Πέιτζ, Ορτανίκ κλπ) και Πορτοκάλια (Ομφαλοφόρα, Βαλέντσια, Lane Late, Κοινά), θα είναι για την φετινή χρονιά πολύ μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη. Ο μέσος όρος της εκτιμώμενης μείωσης αναμένεται περίπου στο 70%, ενώ σε πολλά χωράφια (κυρίως βαρικά, που νεροκραττούν) η μείωση φθάνει στο 100% (πλήρης Ακαρπία).

Η παραπάνω μείωση, οφείλεται στους παρακάτω λόγους:
· Στον πολύ ήπιο, όσον αφορά τις θερμοκρασίες χειμώνα, που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην διαφοροποίηση ανθοφόρων καταβολών, με αποτέλεσμα η ανθοφορία να είναι πενιχρή.
· Στους εαρινούς παγετούς και στην απότομη εναλλαγή των θερμοκρασιών (παρατεταμένοι καύσωνες με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, εναλλάσσονταν απότομα με πολύ χαμηλές)

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα αφενός μεν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση, αφετέρου δε υπερβολική καρπόπτωση κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού.

Κύριε Πρόεδρε,
Η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική για τους εσπεριδοπαραγωγούς της περιοχής μας. Ενώ τα Εσπεριδοειδή, θεωρούνται λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε Βιταμίνη C μια άριστη προστατευτική τροφή εναντίον του Κορωναϊου, η παραγωγή είχε μείνει απούλητη, αφού λόγω των lock downs, που είχαν επιβληθεί σταμάτησαν οι εξαγωγές και η διακίνηση στην εσωτερική αγορά, ενώ έπεσαν και αρκετά «φέσια». Επειδή ταυτόχρονα η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών (και κυρίως της μανταρινιάς) είναι πολυέξοδη, θα περάσει τουλάχιστον μια τριετία ώσπου οι θα μπορέσουν παραγωγοί να αναπληρώσουν την ζημιά που έπαθαν.
Στην συνέχεια της προηγούμενης και η φετινή χρονιά θα είναι καταστροφική λόγω της παντελούς έλλειψης παραγωγής. Εάν συνυπολογίσουμε και τα αποτελέσματα της πανδημίας και την Οικονομική Κρίση της οποίας τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί, είναι σίγουρο, ότι η πλειοψηφία των παραγωγών θα βρεθούν στο χείλος του γκρεμού αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεωκοπίας
Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και στο σύνολο της Τοπική Οικονομίας, αφού τα εσπεριδοειδή αποτελούν την κυρία πλουτοπαραγωγική πηγή (μαζί με τις ιχθυοκαλλιέργειες και την κτηνοτροφία
Κατόπιν τούτων σας παρακαλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι παραγωγοί της περιοχής του Κάμπου Σαγιάδας και των Κοινοτήτων Βρυσέλλας και Τρικορύφου Φιλιατών, να ενταχθούν σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), ούτως ώστε να αναπληρώσουν μέρος τουλάχιστον της αναμενόμενης απώλειας του εισοδήματος τους.
Είμαστε βέβαιοι, ότι θα εξετάσετε με την δέουσα προσοχή τα αιτήματα των ανθρώπων του Αγροτικού Τομέα και θα βρείτε τις λύσεις ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματά τους

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος
Σπυρίδων Παππάς
Επιστολή δημάρχου Φιλιατών στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τους αγρότες του κάμπου Επιστολή δημάρχου Φιλιατών στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τους αγρότες του κάμπου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 07, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.