ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων που είναι στο δρόμο του αγώνα

ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων που είναι στο δρόμο του αγώναΣτηρίζουμε τους αγρότες που με τα τρακτέρ τους πορεύτηκαν στους δρόμους της Ηγουμενίτσας και κλείσανε συμβολικά για μία ώρα το λιμάνι, για τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο αγρότης δεν μπορεί να δουλέψει όταν έχει τεράστιο κόστος παραγωγής. Δεν γίνεται να δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο στο μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο, που δεν ξέρει τι έχει σε αυτήν τη χώρα και διεθνώς και εδώ η ελληνική αγροτιά, που ματώνει όλη μέρα στο χωράφι, τον χειμώνα, το καλοκαίρι με την κάψα, να μην έχει να ζήσει. Χρειάζεται εδώ και τώρα αφορολόγητο πετρέλαιο. Χρειάζεται εδώ και τώρα να μειωθεί η τιμή του αγροτικού ρεύματος, με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Χρειάζεται εδώ και τώρα να υπάρξει επιδότηση της ζωοτροφής, άλλων εφοδίων, άλλων μέσων που έχει ανάγκη η αγροτιά, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα εφόδια, στα μέσα, αλλά και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Όσο για την εμφάνιση τόσο του βουλευτή της ΝΔ Β. Γιόγιακα, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτση, με τους αγωνιζόμενους Θεσπρωτούς αγρότες για να εκφράσουν την υποστήριξη του, μόνο υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί αφού καταψήφισαν πριν δύο μήνες, τις τρείς τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στην βουλή και αφορούσαν α) την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, β) την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και γ) μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα, δηλαδή τον πυρήνα των αιτημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων. Τις καταψήφισαν γιατί δεσμεύονται από την ΚΑΠ της ΕΕ που συνδιαμόρφωσαν και εφάρμοσαν.

Αλλά και ποιος δεν θυμάται πως το κόστος παραγωγής πήγε στα ύψη , όταν καταργήθηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών, (με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), την ώρα που η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε να μπουκώνει το κεφάλαιο με απαλλαγές δισεκατομμυρίων;

Οι μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και η ακρίβεια οφείλονται στο μπούκωμα των επιχειρηματικών ομίλων της “πράσινης ανάπτυξης” με δεκάδες δισ. ευρώ και στην πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, που προώθησαν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Μέχρι βοσκοτόπια και παραγωγικές εκτάσεις δίνονται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ώστε να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κέρδη.

Πρόσφατες είναι οι καταστροφές που έγιναν στην παραγωγή από τις πλημμύρες και την παγωνιά αφού ούτε με σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε με τις προηγούμενες προχώρησαν τα έργα προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα (αντιπαγετικά, αντιχαλαζικά, αντιπλημμυρικά), αφού αυτά θεωρούνται "μη επιλέξιμα" από την ΕΕ.

Δημιούργημα όλων των κυβερνήσεων είναι ο σημερινός κανονισμός του ΕΛΓΑ που υπάρχει από το 2011 και δεν αναγνωρίζει ούτε αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.

Συντάξεις πείνας των 94 ευρώ, συν το ανταποδοτικό ποσό από τις εισφορές δεκάδων χρόνων, διαμόρφωσε ο γνωστός νόμος του Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ που τον συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ καταδικάζοντας την πλειοψηφία όσων αγροτών που βγαίνουν σε σύνταξη να ζήσουν με περίπου 340 ευρώ το μήνα.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν συγκεντρώσει σημαντική πείρα και μπορούν να την αξιολογήσουν σωστά, να την κουβεντιάσουν συλλογικά μέσα από τα μαζικά όργανα του κινήματός τους, μέσα στους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες.

Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από επίδοξους "σωτήρες", έξω από τους συλλογικούς αγώνες. Μόνο μέσα από υπάρχοντες Αγροτικούς - Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, φτιάνοντας καινούργιους όπου δεν υπάρχουν, με την μαζικοποίηση και το δυνάμωμα των μπλόκων, με την κοινή δράση με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι μπορούν να στριμώξουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, να έχουν νέες καταχτήσεις. Έτσι καταχτήθηκε το αφορολόγητο για όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους και τίποτα δεν χάρισε καμία κυβέρνηση.

Ενωμένοι με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματίες με την νεολαία που και αυτοί υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική αφού στηρίζει τα κέρδη των λίγων και φέρνει μια ζωή γεμάτη αβεβαιότητα για το μέλλον, με εισοδήματα που δεν φτάνουν για τα βασικά, με δουλειά από ήλιο σε ήλιο και εντατικοποίηση.

Όλοι ενωμένοι να φτιάξουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για να τους πάρουμε αμπάριζα όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται τον μόχθο του λαού, που έχουν φτάσει την ελληνική αγροτιά σε αυτό το σημείο, εκεί που δεν πάει άλλο.

Αυτός είναι ο δρόμος που δίνει διέξοδο, και όχι οι λογικές της αναμονής και των "λύσεων από τα πάνω", μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές.

Με ένα τέτοιο αγώνα μπορεί να ανοίξει ένας καλύτερος, πιο μόνιμος και σταθερός δρόμος για να αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή, για να βγούμε από αυτό το τέλμα που μας έχουν φέρει οι κυβερνήσεις.

Για τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες καλούμε τους αγρότες σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ!

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 19/2/2022

ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων που είναι στο δρόμο του αγώνα ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων που είναι στο δρόμο του αγώνα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Φεβρουαρίου 20, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες