https://picasion.com/

Παραδέχεται τις "ατασθαλίες" και ψεύδεται ανερυθρίαστα προς τη Βουλή των Ελλήνων

Παραδέχεται τις "ατασθαλίες" και ψεύδεται ανερυθρίαστα προς τη Βουλή των Ελλήνων


Απάντηση στην ερώτηση που είχε κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση και τον πρόεδρό της κ. Κυριάκο Βελόπουλο με θέμα «Καταγγελία για ατασθαλίες επί δημοσίων συμβάσεων, όπου εμπλέκεται ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.»., έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης.

Στην απάντησή του ο κ. Πλακιωτάκης, στην προσπάθειά του να αποποιηθεί κάθε ευθύνης, επισημαίνει ότι "ο Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. τυγχάνει διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, δηλαδή είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διαχείριση και την εκτέλεση των προϋπολογισμών του, την έκδοση αναλήψεων υποχρέωσης, την διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών κλπ". 
Επίσης, ο Υπουργός Ναυτιλίας σημειώνει ότι "σχετική με το θέμα καταγγελία έχει ήδη απευθυνθεί προς διερεύνηση στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές" δείχνοντας το δρόμο της δικαιοσύνης. 


Στην απάντηση επισυνάπτεται και πολυσέλιδο έγγραφο με εξηγήσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΗΓ κ. Θανάση Πορφύρη, σε νομικό ύφος, με το οποίο και θα ασχοληθούμε κομμάτι - κομμάτι.

Μπορείτε να διαβάσετε αυτούσιο το έγγραφο Πορφύρη ΕΔΩ.

Ο κ. Πορφύρης, ξεκινάει τις εξηγήσεις προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, δηλώνοντας πως όλα έγιναν νομιμότατα.
Συγκεκριμένα αναφέρει: 
"Η ΟΛΗΓ ΑΕ είναι Ανώνυμη Εταιρία, της οποίας οι μετοχές της ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, και  εφαρμόζει τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4412/2016 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει".  

Για να αναιρέσει τον εαυτό του στην αμέσως επόμενη πρόταση:
"Παρόλα αυτά, κατά το διάστημα Ιούνιος - Οκτώβριος 2021 υπήρχαν θέματα εφαρμογής των νέων / τροποποιημένων διατάξεων του Ν. 4412/2016 για τα οποία δεν είχαμε λάβει διευκρινήσεις ή σχετικές οδηγίες."
Παραδέχεται επομένως πως υπήρχαν "θέματα εφαρμογής των νέων / τροποποιημένων διατάξεων" και πως δεν είχαν λάβει διευκρινήσεις. Παραδέχεται πως δεν εφάρμοζαν το νόμο δηλαδή.

Για να τονίσει επίσης, ψευδώς, πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και οι άλλοι Οργανισμοί Λιμένων, αναφέρει πως "Είχαμε έρθει σε επικοινωνία και με άλλους Οργανισμούς Λιμένος, οι οποίοι είχαν ανάλογους προβληματισμούς και προσπαθούσαμε να καταλήξουμε για το ποιες διαδικασίες θα πρέπει πλέον να τηρούνται". 
Σας παραθέτουμε έγγραφα των Οργανισμών Λιμένων Πάτρας και Ελευσίνας, με τα οποία αποδεικνύεται πως τουλάχιστον οι δύο Οργανισμοί, τηρούσαν από την πρώτη στιγμή, τα όσα προβλέπει ο νόμος 4412/2016 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. 
Οπότε αν πραγματικά είχαν έρθει σε επικοινωνία, έστω με τον Οργανισμό Λιμένος Πάτρας (που τόσο συχνά επισκέπτεται ο CEO), θα γνώριζαν τον τρόπο για να τηρήσουν τη νόμιμη διαδικασία.

Συνεχίζοντας ο κ. Πορφύρης, στο έγγραφο το οποίο έχει ημερομηνία 28/2/2022, αναφέρει:
"Μπορεί η τροποποίηση του Ν.4412/2016 να συμπεριέλαβε τις προσκλήσεις υποβολής προσφοράς στα έγγραφα που αναρτώνται στο ΚΗΜΔΗΣ, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όμως promitheus.gov.gr δεν έχει γίνει - ακόμη και σήμερα - σχετική τροποποίηση προκειμένου να συμπεριλάβει τις προσκλήσεις υποβολής προσφοράς".΄
Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: 
"Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η προσαρμογή της διαδικασίας εκ μέρους του Οργανισμού (ΟΛΗΓ) ξεκίνησε από τις αρχές Νοεμβρίου και έκτοτε τηρείται κανονικά."

Αν είναι δυνατόν. 
Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα του κράτους, στην οποία έχουν υποχρέωση να αναρτούν τις προσκλήσεις, όλοι οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημοσίου, να μην λειτουργεί από την 1/6/2021 οπότε ξεκινούσε και η υποχρέωση της νέας τροποποίησης του νόμου. 
Και μάλιστα ΑΚΟΜΗ & ΣΗΜΕΡΑ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πορφύρης. Θα το είχε κάνει σίγουρα σημαία ο κ. Πολάκης και η αντιπολίτευση. 
Ο κ. Πορφύρης βρίσκεται εμφανώς σε σύγχυση, αφού στο τέλος του εγγράφου, αυτοαναιρείται ξανά, λέγοντας πως από τις αρχές Νοεμβρίου και έκτοτε τηρείται κανονικά η νομοθεσία. 
Θα πρέπει να μας εξηγήσει ο κ. Πορφύρης, πως γίνεται από τη μία να μην λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα (σύμφωνα με τα λεγόμενά του) ακόμη και σήμερα (28/2/2022) και από την άλλη να τηρείται η διαδικασία, μέσω της ίδιας πλατφόρμας, από τις αρχές Νοεμβρίου;

Στη συνέχεια και σε μεγάλο μέρος του εγγράφου, προσπαθεί να χρεώσει τις παραλήψεις της διοίκησης, μία στην έλλειψη προσωπικού, μία στην πανδημία και μία στην ανάγκη άμεσων εργασιών, εν όψη της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

Στην ερώτηση του κ. Βελόπουλου, αλλά και στην καταγγελία που έχει κάνει προς τον Άρειο Πάγο, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος κ. Μπακόπουλος, γίνεται λόγος για απευθείας αναθέσεις έργων συνολικής αξίας τουλάχιστον 176.278,85 ευρώ, χωρίς να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός εντός του σχετικού Διαδικτυακού ιστότοπου «ΚΗΜΔΗΣ» των αναρτήσεων των προσκλήσεων σε δημόσιο διαγωνισμό.

Στο έγγραφό του ο κ. Πορφύρης, επισυνάπτει έναν πίνακα με τις αναθέσεις που έγιναν εκτός νομικού πλαισίου, συνολικού ποσού 156.878€. 
Μόνο που σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε πως τεχνηέντως ο κ. Πορφύρης, παρέλειψε να αποστείλει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον Υπουργό του, όλες τις αναθέσεις για τις οποίες δεν υπάρχει ανάρτηση στο «ΚΗΜΔΗΣ».
Εύκολα ανακαλύψαμε άλλες 21 περιπτώσεις, συνολικού ποσού 161.517. (Κατεβάστε το αρχείο ΕΔΩ)
Το συνολικό ποσό επομένως των αναθέσεων για τις οποίες δεν έγινε ανάρτηση της πρόσκλησης στο «ΚΗΜΔΗΣ», αγγίζει τις 320.000€.

Κλείνοντας το έγγραφο με τις εξηγήσεις του, ο κ. Πορφύρης αναφέρει πως "γίνεται αντιληπτό ότι ήταν -και είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει άμεση ανταπόκριση και προσαρμογή στις όποιες μεταβολές του νομοθετικού και διοικητικού πλαισίου της Εταιρείας, η καθυστέρηση της οποίας βεβαίως και σε κάθε περίπτωση δεν έγινε σκοπίμως ή δολίως από την αρμόδια Διεύθυνση του Οργανισμού".
Σε απολογητικό ύφος και τόνο και εν όψη της έρευνας που γίνεται από την δικαιοσύνη μετά και από την καταγγελίας του κ. Μπακόπουλου, παραδέχεται εμμέσως πως υπήρξε ...καθυστέρηση (ύψους τουλάχιστον 320.000 ευρώ) στην εφαρμογή του νόμου και σημειώνει ότι δεν έγινε σκοπίμως ή με δόλο... 
Παραλείπει βέβαια να αναφέρει ότι η εφαρμογή των νόμων δεν διέπεται από... περίοδο χάριτος και δεν γίνεται οπότε βολεύει τους οργανισμούς που διέπονται απ' αυτούς.
Οτιδήποτε άλλο συνιστά παράβαση καθήκοντος...

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Τα όσα στοιχεία καταφέραμε να συγκεντρώσουμε, είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης και των ανακριτικών αρχών που ερευνούν την καταγγελία του επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος.
Το μόνο που μας στενοχωρεί είναι που τόσο ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, όσο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κ. Βελόπουλος, "κατάπιαν" αμάσητα τα ελλιπή στοιχεία που τους έστειλε ο κ. Πορφύρης, χωρίς οι συνεργάτες τους να ελέγξουν το αληθές των περιεχομένων τους.
Όσο για τον CEO της ΟΛΗΓ, όπως μαρτυράει και ο τίτλος μας, δεν περιμένουμε και να κοκκινήσει...
Παραδέχεται τις "ατασθαλίες" και ψεύδεται ανερυθρίαστα προς τη Βουλή των Ελλήνων Παραδέχεται τις "ατασθαλίες" και ψεύδεται ανερυθρίαστα προς τη Βουλή των Ελλήνων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 28, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: