Απώλειες 7 εκατ. για την Ήπειρο λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα νέων αγροτών

Απώλειες 7 εκατ. για την Ήπειρο λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα νέων αγροτών


Περίπου 7 εκατ. χάνονται από την Περιφέρεια Ηπείρου και μεταφέρονται στην Δυτική Μακεδονία λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος ένταξης στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Με την αρχική κατανομή είχαν δεσμευτεί 33 εκατ. για τη χρηματοδότηση περίπου χιλίων δικαιούχων. Ωστόσο υποβλήθηκαν συνολικά μόλις 750 αιτήσεις. Από αυτές κάποιες ενδέχεται να απορριφθούν λόγω ελλιπών φακέλων.

Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν 248 αιτήσεις στα Γιάννενα, 215 στην Άρτα. 145 στη Θεσπρωτία και 142 στη Θεσπρωτία. Ή Ήπειρος είναι μία από τις 4 περιφέρειες της Χώρας όπου καταγράφηκε μειωμένο ενδιαφέρον. Από τις περιφέρειες αυτές πλεονάζουν συνολικά 20 εκατ. τα οποία θα μεταφερθούν στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα καλύψει με επιπλέον κονδύλι της τάξης των 100 εκατ.

Ως γνωστόν η Ήπειρος συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων περιφερειών της χώρας και το χαμηλό ενδιαφέρον προκαλεί εύλογες ανησυχίες αλλά και ποικίλες αντιδράσεις. Η αγροτική παραγωγή φθίνει και σε συνάρτηση με τη δημογραφική συρρίκνωση- που σύμφωνα με πληροφορίες- θα αποτυπώσει η εν εξελίξει απογραφή, πλήττει την τοπική οικονομία και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 420 εκατ. που θα ενισχυθεί με άλλα 100 εκατ. ώστε να καλυφθεί το σύνολο των περίπου 17,5 χιλ. αιτήσεων που έχουν υποβληθεί πανελλαδικά. Ο κάθε δικαιούχος μπορεί να λάβει έως 40 χιλ ευρώ. Οι περισσότερες αιτήσεις έγιναν στην Κεντρική Μακεδονία με το αιτούμενο ποσό να φτάνει τα 108 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Κρήτη με περίπου 2.500 αιτήσεις και αιτούμενο ποσό 92 εκατ. ευρώ και ακολούθως η Δυτική Μακεδονία με 40 εκατ. ευρώ και η Θεσσαλία με 70 εκατ. ευρώ αιτούμενο ποσό.
Απώλειες 7 εκατ. για την Ήπειρο λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα νέων αγροτών Απώλειες 7 εκατ. για την Ήπειρο λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα νέων αγροτών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαΐου 01, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.