Πληρωμένη απάντηση Δένδια στην Αλβανίδα ΥΠΕΞ, η οποία έθεσε ζήτημα Τσάμηδων

Πληρωμένη απάντηση Δένδια στην Αλβανίδα ΥΠΕΞ, η οποία έθεσε ζήτημα Τσάμηδων


Μίνι «θερμό επεισόδιο» δημιουργήθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου Δένδια – Τσάκα όταν η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα των Τσάμηδων με τον κ. Δένδια να απαντά – σε ήπιους τόνους – ότι για την Ελλάδα δεν τίθεται κάποιο θέμα και να υπογραμμίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση η Αθήνα θα το συνδέσει με την ενταξιακή πορεία της γείτονος χώρας.
Συγκεκριμένα, ζήτημα «άρσης εμπόλεμου» για τους Τσάμηδες έθεσε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Olta Xhacka, κατά τη διάρκεια της επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη γειτονική χώρα ενώ μίλησε και για «περιουσίες Τσάμηδων στην Ελλάδα». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε άμεσα ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο για ζητήματα που θεωρεί ότι υφίστανται, ξεκαθαρίζοντας ότι για την ελληνική πλευρά δεν τίθεται τέτοιου είδους θέμα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το himara.gr σε δηλώσεις που πραγματοποίησαν από κοινού οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μετά τη συνάντησή τους, η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν αν εργαστούν από κοινού για την εντόπιση κοινών προβλημάτων και ζητημάτων όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ), ανέφερε:
«Ελπίζουμε ότι την προθυμία μας να βρεθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση σε ένα ζήτημα τόσο δύσκολο όσο ο θαλάσσιος χώρος μπορεί να χρησιμεύσει ως εποικοδομητική προσέγγιση μέσω της οποίας οι φίλες μας χώρες μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για άλλα θέματα τόσο δύσκολα όσο έχουμε κληρονομήσει από την ιστορία της τραγικής περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η ανάγκη κατάργησης του νόμου του πολέμου ή τα ζητήματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας των Τσάμηδων».

Η απάντηση του Δένδια
Η απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στις αλβανικές αιτιάσεις ήταν άμεση και ξεκάθαρη: «Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του “νόμου περί εμπολέμου” αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
Βεβαίως, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται.
Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία.
Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η Αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και την Αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα.
Πληρωμένη απάντηση Δένδια στην Αλβανίδα ΥΠΕΞ, η οποία έθεσε ζήτημα Τσάμηδων Πληρωμένη απάντηση Δένδια στην Αλβανίδα ΥΠΕΞ, η οποία έθεσε ζήτημα Τσάμηδων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 24, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.