Εργαζόμενοι ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν έχουν προσωπικό. Αν θέλετε να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ κάντε τώρα προλήψεις!

Εργαζόμενοι ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν έχουν προσωπικό. Αν θέλετε να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ κάντε τώρα προλήψεις!


Απαντώντας στο κάλεσμα της Περιφέρειας Ηπείρου ο Δήμος Ηγουμενίτσας στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της 04/07/2022 ενέκρινε τη προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση της Πράξης: «Δοκιμαστική Λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ηγουμενίτσας» . Με βάση τη σύμβαση ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα παραχωρήσει προσωπικό στην Περιφέρεια Ηπείρου για τη δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ Θεσπρωτίας.
Η Περιφέρεια Ηπείρου «φορτώνει» στους Δήμους τη δική της υποχρέωση για δοκιμαστική λειτουργία ώστε να παραδώσει το έργο 7 χρόνια μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. Η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας, αντί να αγωνιστεί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το ΦΟΔΣΑ, συνυπογράφοντας την προγραμματική σύμβαση, στην ουσία μεταθέτει μερικούς μήνες την ιδιωτικοποίηση για την οποία δεν διαφωνεί .
Είναι δεδομένο ότι όσο δεν κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού οι Δήμοι, ο ΦΟΔΣΑ και η Περιφέρεια θα δημιουργούν υποδομές με κρατικό χρήμα και μεθοδικά θα τις κάνουν δώρο στους εργολάβους.
Κανένας Δήμος του Ν. Θεσπρωτίας δεν έχει επαρκές προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιών καθαριότητας. Είναι δεδομένο ότι οι υπηρεσίες μας δεν μπορούν να αναλάβουν τη λειτουργία των ΣΜΑ, όπως και όλων των υπολοίπων σταδίων επεξεργασίας απορριμμάτων που φτιάχνουν οι Δήμοι (πράσινα σημεία, αποκομιδή βιοαποβλήτων κλπ)
Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα θέλαμε να λειτουργούν, οι ΣΜΑ δεν ανήκουν ούτε στην Περιφέρεια ούτε στους Δήμους. Ανήκουν στον ΦΟΔΣΑ. Η Περιφέρεια και ο Δήμος δεν μπορούν να συνάψουν προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία μιας δομής που δεν τους ανήκει. Κανένας Δήμαρχος δεν νομιμοποιείται να τοποθετήσει εργαζόμενους σε ΣΜΑ.
Οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν πρόκειται να αναλάβουν καθήκοντα που δεν περιγράφονται στους Οργανισμούς των Δήμων, ακόμα περισσότερο καθήκοντα που αφορούν στη δοκιμαστική λειτουργία των εξοπλισμών των ΣΜΑ που σκουριάζουν από το 2019 και είναι δεδομένο ότι θα παρουσιάσουν προβλήματα στη χρήση.
Πέρα όμως από τα πρακτικά προβλήματα, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών, οι Δήμαρχοι , τα Δημοτικά Συμβούλια και οι οικονομικές επιτροπές θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα εύλογο ερώτημα: Πώς, βεβαιώνουν ότι οι υπηρεσίες αδυνατούν να αναλάβουν την καθαριότητα με αποτέλεσμα να έχει ιδιωτικοποιηθεί η αποκομιδή σε Σύβοτα και -Πέρδικα και ταυτόχρονα διαθέτουν προσωπικό στη λειτουργία των ΣΜΑ. Αν υπάρχει προσωπικό για να διατεθεί μέχρι και στους ΣΜΑ να διακοπούν άμεσα οι συμβάσεις των εργολάβων για την αποκομιδή.
Τα παιχνίδια Περιφέρειας-ΦΟΔΣΑ και Δήμων δεν θα τα πληρώσουν οι δημοτικοί υπάλληλοι.
Η λειτουργία των ΣΜΑ είναι απαραίτητη για τη μείωση του κόστους της αποκομιδής που έχει εκτιναχθεί με τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και την μεγάλη απόσταση καθημερινά που διανύουν τα απορριμματοφόρα. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Σύλλογος μας από το 2015 αγωνιζόταν για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πριν φτάσει η κατάσταση εδώ που έφτασε σήμερα.
Απαιτούμε τώρα την αλλαγή του ΟΕΥ του ΦΟΔΣΑ και των Δήμων του Ν. Θεσπρωτίας ώστε να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ.
Απαιτούμε από τις Δημοτικές Αρχές του Ν. Θεσπρωτίας αντί να ψάχνουν τρόπο να δικαιολογήσουν την Περιφέρεια να ψάξουν να βρουν τρόπο να στηρίξουν όλες τις υπηρεσίες τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού .

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 
Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΟΦΙΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ
Εργαζόμενοι ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν έχουν προσωπικό. Αν θέλετε να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ κάντε τώρα προλήψεις! Εργαζόμενοι ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν έχουν προσωπικό. Αν θέλετε να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ κάντε τώρα προλήψεις! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.