Μάριος Κάτσης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τελειώσει ηθικά και πολιτικά»

Μάριος Κάτσης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τελειώσει ηθικά και πολιτικά»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

Υπάρχει, κύριε Κάτση, πρόβλημα με την ομαλή λειτουργία του κράτους Δικαίου;
Οι αποκαλύψεις τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων που κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι οι μοναδικές, προσβάλλουν ευθέως το Σύνταγμα, τις κατοχυρωμένες ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα, πλήττουν το κράτος Δικαίου και την ποιότητα λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Αυτή τη στιγμή, με προσωπική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, ως ο αποκλειστικά αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ που δήθεν δε γνώριζε τίποτε, δε γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία και ελέγχουν την εξουσία ή επιχειρηματίες παρακολουθούνται. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη αναζητούν «εσωτερικούς εχθρούς» μεταξύ των αιρετών εκπροσώπων του ελληνικού λαού, επιστρέφοντάς μας σε σκοτεινές εποχές και μετεμφυλιακές πρακτικές του κράτους της δεξιάς, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Επιπλέον, όταν κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία, έχουν κρεμάσει στα μανταλάκια το «καθεστώς Μητσοτάκη», διασύροντας τη χώρα διεθνώς και οι New York Times μιλούν για «σκάνδαλο που θυμίζει τα χρόνια της χούντας στην Ελλάδα» και την ίδια στιγμή, τα εγχώρια ΜΜΕ της ενημέρωσης «108» και της λίστας Πέτσα, κάνουν σα να μη συμβαίνει τίποτα, τότε ναι, πιστεύω ότι η μοναδική διέξοδος είναι η θεσμική ανάταξη και ανασύνταξη της χώρας, μέσα από μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τελειώσει ηθικά και πολιτικά. Ηθικά γιατί κανείς εντός και εκτός χώρας δεν ανέχεται τις καθεστωτικές πρακτικές της, πολιτικά γιατί ο κ.Μητσοτάκης έκανε την Νέα Δημοκρατία Ι.Χ. κόμμα και μάλιστα ανάδελφο. Μόνη λύση για τον ίδιο η παραίτηση και η προσφυγή στις κάλπες.

Σας καλύπτουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η ΕΥΠ;
Οι αλλαγές στην ΕΥΠ είναι προσχηματικές και ουσιαστικά ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι επί 3 χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ήταν ξέφραγο αμπέλι, κάτω από τη μύτη του. Ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε στο διάγγελμά του να φανεί πολιτικά ανίκανος, αντί ένοχος και αυτό συνιστά πολιτική δειλία.
Ο ίδιος προΐσταται της ΕΥΠ με νόμο της κυβέρνησής του, ο ίδιος διόρισε χωρίς τα τυπικά προσόντα τον αποπεμφθέντα κ. Κοντολέοντα και άλλαξε εκ των υστέρων τη νομοθεσία για αυτό, ο ίδιος όρισε ως Γ.Γ. τον ανηψιό του κ. Δημητριάδη εκχωρώντας του υπερεξουσίες, η κυβέρνησή του ψήφισε τη νυχτερινή τροπολογία για να μη μπορούν οι πολίτες να ενημερωθούν από την ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθησή τους και το σκοπό αυτής. Δεν πείθει κανέναν λοιπόν «ο παραπλανημένος και μετανιωμένος» πρωθυπουργός.
Η μοναδική ανακοίνωση που θα κάλυπτε τον ελληνικό λαό, θα ήταν η ανάληψη εξ’ ολοκλήρου της ευθύνης και η παραίτησή του την ίδια στιγμή. Τίποτα λιγότερο.

Γίνονταν επισυνδέσεις την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Κατηγορούμε ευθέως την κυβέρνηση για τις αποδεδειγμένα παράνομες παρακολουθήσεις ενός εκλεγμένου έλληνα ευρωβουλευτή και νυν πολιτικού αρχηγού και ενός δημοσιογράφου που διερευνούσε τραπεζικά σκάνδαλα που μπορεί να συντελέστηκαν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, και την καλούμε να δώσει όλες τις απαντήσεις για πόσους ακόμα έχει συμβεί αυτό και για πόσους έχει παρακαμφθεί κάθε έννοια του κράτους Δικαίου και των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων, όπως είναι το απόρρητο των επικοινωνιών. Ταυτόχρονα να απαντήσει, αν και πότε θα ελέγξει την εταιρεία ή τις εταιρίες που προμηθεύονται το υπερόπλο Predator και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αν και ποιες συμβάσεις έχει υπογράψει η κυβέρνηση για την προμήθεια του εν λόγω λογισμικού, με ποιον φορέα και για ποιον σκοπό. Και αυτές τις απαντήσεις, θα τις δώσει, όσες καθυστερήσεις και αν παίζει προκειμένου να ξεχαστεί το θέμα από την ελληνική κοινωνία, όσους γελοίους συμψηφισμούς και αν επιχειρήσει. Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα και όχι η σημαντική συνεισφορά της ΕΥΠ και η λειτουργία της για την εθνική ασφάλεια, εντός όμως ενός συνταγματικού πλαισίου και εφόσον συντρέχουν εθνικοί λόγοι, προϋποθέσεις που απουσίαζαν στις παρακολουθήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη - Κουκάκη. Μην ξεχνάμε ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει το ρεκόρ της άρσης απορρήτου των επικοινωνιών από ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ με αύξηση 40% σε σχέση με προηγούμενα έτη και μόνο 3% των αιτημάτων της ΕΥΠ για νόμιμη συνακρόαση απορρίπτεται από την εισαγγελία. Είναι μια κυβέρνηση οργουελική.

Τι συμβαίνει με την κυβερνοασφάλεια του Ελληνικού Δημοσίου και επιτέθηκε η κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ;
Η κυβέρνηση, αδυνατώντας να απαντήσει στα ερωτήματα που θέσαμε για το ρόλο του ΚΕΤΥΑΚ, ως αυτοτελούς υπηρεσίας εντός της ΕΥΠ, η οποία υπαγόταν μάλιστα απευθείας στον αποπεμφθέντα κ. Κοντολέοντα, κατέφυγε στη προσφιλή τακτική της επίθεσης στην αντιπολίτευση με ψέματα και συκοφαντίες. Υπενθυμίζω πως το ΚΕΤΥΑΚ ιδρύθηκε το 2020, με τροπολογία που καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, καθώς δύναται να συνάπτει απόρρητες συμβάσεις με φορείς, εταιρίες και φυσικά πρόσωπα που δε θα δημοσιεύονται, μέσω ειδικού λογαριασμού με ξεχωριστό ΑΦΜ και διαθέτει 4 διακριτές μονάδες και δικό του κανονισμό λειτουργίας, μια «παρά–ΕΥΠ» εντός της Εθνικής Υπηρεσίας. Τα ερωτήματα για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί έως σήμερα είναι πολλά και η συσχέτιση με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator στη βάση δημοσιευμάτων απαιτούν απαντήσεις. Γιατί κάνουν σαν να μην υπάρχει το ζήτημα;
Να θυμίσω λοιπόν απαντώντας, πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χάραξε για πρώτη φορά εθνική στρατηγική για την Κυβερνοασφάλεια, ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία την οδηγία NIS το 2018, δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο εναρμονισμένο με το ευρωπαικό για τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και αναβάθμισε το ρόλο του ευρωπαϊκού οργανισμού ENISA που εδρεύει πλέον στην Αθήνα και διαχειρίζεται τα ζητήματα αυτά. Από την άλλη, η κυβέρνηση, επί των ημερών της έχει να επιδείξει πολλαπλές αποτυχίες με κορυφαία την κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ και το κόστος που δημιούργησε στον οργανισμό μένοντας εκτός λειτουργίας για εβδομάδες, όπως και τα πολλά εκατομμύρια απευθείας αναθέσεων που ακολούθησαν προκειμένου να τεθούν ξανά σε λειτουργία όλες του οι υπηρεσίες. Θυμίζω ακόμα τα κρίσιμα κενά ασφαλείας που αποκαλύφθηκαν στον e-ΕΦΚΑ που εξέθεταν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, όπως επίσης και την κυβερνοεπίθεση στην COSMOTE που διέρρευσαν δεδομένα κλήσεων χιλιάδων πολιτών στους hackers και αποτέλεσε σοβαρή διατάραξη μιας κρίσιμης υποδομής. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης οφείλει να εγγυάται την ασφάλεια απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις. Τι γίνεται όμως όταν τις κυβερνοεπιθέσεις τις οργανώνει η ίδια η κυβέρνηση όπως στην περίπτωση των υποκλοπών; Οι πολίτες απαιτούν ασφάλεια και διαφάνεια και η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε και στα δύο.

Μήπως παίρνει θάρρος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απ’ όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα με τις σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις ακόμα και σε θέματα εθνικής σημασίας, όπως το μεταναστευτικό;
Ξέρετε στην αρχαιότητα πολλά τυραννικά καθεστώτα επιβλήθηκαν με την επίκληση του εξωτερικού εχθρού που παραμονεύει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάθε φορά που βρίσκεται στριμωγμένη στο εσωτερικό, εργαλειοποιεί την εξωτερική πολιτική με έναν άκρως επικίνδυνο τρόπο. Μιλά για εσωτερικό εχθρό, για σκοτεινές δυνάμεις στο εξωτερικό που εχθρεύονται τον κ. Μητσοτάκη και όλα αυτά για να αποφύγει την κριτική.
Η εξωτερική πολιτική της χώρας που για πρώτη φορά ανατρέπει πάγια δόγματα των εθνικών μας θέσεων, είναι μια μονοπρόσωπη πολιτική Ι.Χ. του κ. Μητσοτάκη και αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά σοβαρό και επικίνδυνο. Έχουμε χρέος να επισημαίνουμε τις λάθος επιλογές κυβέρνησης, όπως π.χ. η ενεργός εμπλοκή με αποστολή στρατιωτικού υλικού στον πόλεμο που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία χωρίς να εξασφαλίσουμε εν τέλει την εύνοια καμίας από της δύο χώρες. Ομοίως και στο προσφυγικό, δεν μπορούμε να σιωπούμε όταν ένα πεντάχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία βρήκε τραγικό θάνατο και παρέμεινε για μέρες, άταφο σε μια νησίδα του Έβρου, μαζί με εγκλωβισμένους πρόσφυγες που κινδύνευε η ίδια τους η ζωή, ο ΟΗΕ να απαιτεί κινητοποίηση και η κυβέρνηση να παραμένει απαθής και να προσπαθεί να συσπειρώσει το ακροατήριο της με ακροδεξιό δηλητήριο. Σε μια ευρωπαϊκή Δημοκρατία το κράτος δικαίου δεν είναι υπό αίρεση και η τήρησή του είναι προς το εθνικό μας συμφέρον. Έφτασαν στο σημείο να λένε πως η νησίδα του Έβρου είναι τουρκικό έδαφος, παρότι εγγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο, για να ποτίσουν την κοινή γνώμη με ακροδεξιό δηλητήριο. Στους ξυπόλητους πρόσφυγες η κυβέρνηση δείχνει πυγμή, στο Oruc Reis και στο Turkaegean το βάζει στα πόδια. Η ακροδεξιά εξωτερική πολιτική πάντα υπήρξε επιζήμια ιστορικά για τα συμφέροντα της χώρας μας και οδήγησε σε εθνικές τραγωδίες, μη το ξεχνάμε αυτό.

Έχει επηρεάσει η ακρίβεια την καθημερινότητα των συμπολιτών σας;
Ο τζίρος στην εστίαση είναι ο μισός σε σχέση με πέρσι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν τις προκαταβολές λόγω covid αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν, οι αγρότες δεν μπορούν να βάλουν πετρέλαιο στα τρακτέρ, οι τροφές και τα λιπάσματα έχουν αύξηση 50% εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ τη διετία της πανδημίας και οι εργαζόμενοι δε μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς, καθώς ο μισθός τους φτάνει οριακά για να πληρώσουν μόνο ενοίκιο και ηλεκτρικό. Η συνθήκη αυτή, είναι μίγμα διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη, αφού ο χειμώνας που έρχεται, είναι αδύνατο να βγει. Στα αδιέξοδα αυτά για την κοινωνία εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, απαιτείται πολιτική αλλαγή με στόχο να προστατεύσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και όχι τα υπερκέρδη των 2,2 δις σε 10 μήνες των παραγωγών ενέργειας.

Είναι έτοιμο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για την περίπτωση που αλλάξει το πλάνο και διενεργηθούν πρόωρες εκλογές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δούλεψε προγραμματικά και πρόσφατα στο συνέδριό του και οργανωτικά, επιβεβαιώνοντας με τα χιλιάδες νέα μέλη του ότι αποτελεί τον βασικό εκφραστή της αριστερής και προοδευτικής παράταξης που απαντά στις αγωνίες και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, με 5+1 άξονες συγκεκριμένων προγραμματικών προτάσεων όπως έχουν παρουσιαστεί από τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, που θα άρουν τα αδιέξοδα που βιώνει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πλέον είμαστε πιο ώριμοι, πιο αποφασισμένοι και έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές με διαφορά όποτε επιλέξει ή αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να τις προκηρύξει.

Μέχρι και ο Άλμπερτ Μπουλά βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Φοβάστε νέο κύμα της πανδημίας
Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν θα μπορούν οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς ότι το εθνικό σύστημα υγείας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επένδυσε τα πάντα στο εμβόλιο με τη λογική του μαστιγίου και του καρότου και έτσι ούτε ενίσχυσε το ΕΣΥ, ούτε έκανε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η χώρα μας βιώνει αυτή την υγειονομική τραγωδία όντας στην κορυφή της μαύρης λίστας των νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η πανδημία είναι εδώ και η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα. Να θυμίσω ότι για την καταστροφική διαχείρισή της ζητήσαμε πρώτη φορά εκλογές τον περασμένο Δεκέμβρη. Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Μάριος Κάτσης
Βουλευτής Θεσπρωτίας
Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Μάριος Κάτσης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τελειώσει ηθικά και πολιτικά» Μάριος Κάτσης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τελειώσει ηθικά και πολιτικά» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 22, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες