«Παγώνει» τη συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη για την ΑΟΖ ο Αλβανός Πρωθυπουργός

«Παγώνει» τη συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη για την ΑΟΖ ο Αλβανός Πρωθυπουργός


Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας παγώνει την συμφωνία με την Ελλάδα για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με σκοπό την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Στην Πράγα είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις καλής γειτονίας αξιοποιώντας την πλήρη δυναμική τους.

Ο Ράμα όμως αργότερα προχώρησε σε δηλώσεις αρνούμενος ότι υπήρξε σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Θα καθίσουμε να μιλήσουμε. Πρόκειται για νομική διαδικασία. Έχει μια σειρά από κανόνες. Υπάρχουν διαδικασίες κι εμείς θα σεβαστούμε το σύνολο των διαδικασιών απ’ την αρχή έως το τέλος, διότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Θα πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο σε τι αποσκοπούμε από αυτή τη διαδικασία. Εκείνη η κοινή (ενοποιημένη) θέση που απαιτείται από αυτό το δικαστήριο, για το τι στοχεύει η μια πλευρά και τι η άλλη, θέλει το χρόνο της. Δηλαδή, δεν έχουμε μια σύγκλιση μεταξύ των πλευρών», ανέφερε αναλυτικά στη δήλωσή του ο Αλβανός Πρωθυπουργός.

Το 2009, οι δύο χώρες συμφώνησαν να οριοθετήσουν την υφαλοκρηπίδα αλλά ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Υποστήριξε ότι η συμφωνία έδινε στην Ελλάδα περίπου 225 τετραγωνικά χιλιόμετρα αλβανικών υδάτων. Το δικαστήριο συμφώνησε, και οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Τιράνων άρχισαν να οξύνονται. Από τότε που ο Ράμα ανέλαβε την εξουσία το 2013, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί ενώ τον Οκτώβριο του 2021 ανακοινώθηκε ότι το θέμα θα πάει στο διεθνές δικαστήριο.

Από τότε δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα καθώς η Αλβανική πλευρά δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμη για την προσφυγή αυτή.
«Παγώνει» τη συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη για την ΑΟΖ ο Αλβανός Πρωθυπουργός «Παγώνει» τη συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη για την ΑΟΖ ο Αλβανός Πρωθυπουργός Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 10, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.