Καθηλωμένες οι επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου

Καθηλωμένες οι επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου


Η Ήπειρος τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου επέλεξε να επενδύσει στον πολιτισμό. Και έχει επενδύσει σημαντικά ποσά… Περίπου 40 εκατομμύρια έχουν διατεθεί από το Περιφερειακό Πρόγραμμα για τα έργα στους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Κασσώπης, της Αμβρακίας και των Γιτάνων.
Αρκετά ακόμη χρήματα διατίθενται σε άλλα μνημεία και χώρους από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και από τους Δήμους.
Η Πολιτιστική Διαδρομή ήταν ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα. Η βασική της φιλοσοφία ήταν η δικτύωση των πέντε αρχαιολογικών χώρων και η συμπλήρωση με σημαντικούς οικοτόπους όπως ο Αμβρακικός, ο Αχέροντας, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα τοπικά προϊόντα αλλά και η τοπική γαστρονομία.
Η Πολιτιστική Διαδρομή πέτυχε μέχρι στιγμής στο αναμενόμενο.. Στην εκτέλεση δηλαδή των έργων, είτε αφορούν αναστηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, είτε άλλες παρεμβάσεις.
Ως αυτόνομο «προϊόν» όμως δεν λειτούργησε ενώ η δικτύωση εξακολουθεί να είναι ζητούμενο.
Το βασικότερο στοιχείο όμως που πρέπει να προβληματίσει όλους τους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής, που θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται και από το νέο ΕΣΠΑ, είναι ότι δεν αγκαλιάζεται μέχρι στιγμής από τους επισκέπτες.

Οι επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ηπείρου μένουν καθηλωμένες.
Και τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική για τον Ιούνιο του 2022 είναι απογοητευτικά.
Στο Νομό Θεσπρωτίας οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους ήταν 194 με τις 163 να αφορούν στα Αρχαία Γίτανα και τις 51 στον αρχαιολογικό χώρο της Ελέας.
Στο Νομό Ιωαννίνων, οι επισκέψεις τον Ιούνιο στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης ήταν 3.558.
Στο Νομό Πρέβεζας οι περισσότερες επισκέψεις έγιναν στο Νεκρομαντείο καθώς ανήλθαν σε 3.307 ενώ οι επισκέψεις στην Αρχαία Νικόπολη ήταν μόλις 930.
Για το Νομό Άρτας τα μοναδικά στοιχεία που παρέχονται αφορούν στην Παρηγορήτισσα όπου οι επισκέψεις έφτασαν στις 723.
Καθηλωμένες οι επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου Καθηλωμένες οι επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.