Για ακόμα μία φορά εκτεθειμένοι...

Για ακόμα μία φορά εκτεθειμένοι...


Για ακόμα μία φορά, έτρεξαν να μαζέψουν τα ... ασυμμάζευτα οι απερχόμενοι ΟΛΗΓαρχες, μετά το αποκαλυπτικό μας ρεπορτάζ μας στις 8 Σεπτεμβρίου, με το οποίο αποδεικνύαμε πως δεν είχαν παραχωρήσει (ως όφειλαν) το δικαίωμα χρήσης χερσαίου λιμενικού χώρου, για την εναπόθεση τμημάτων ανεμογεννητριών.

Όπως σημειώναμε στο ρεπορτάζ μας, από την αρχή της φετινής χρονιάς, ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας είχε νοικιάσει 5 φορές έκταση για την προσωρινή και με αντάλλαγμα παραχώρηση ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης χερσαίου λιμενικού χώρου, για την εναπόθεση γενικού φορτίου (τμήματα ανεμογεννητριών) προερχόμενα από εκφόρτωση πλοίων.

Συγκεκριμένα από τις 28/1/2022 και συνεχόμενα μέχρι και στις 21/7/2022.
Από την 21η Ιουλίου μέχρι και την ημερομηνία του ρεπορτάζ μας στις 8 Σεπτεμβρίου, είχαν περάσει σχεδόν 2 μήνες και όλο αυτό το διάστημα συνέχιζαν να είναι αποθηκευμένα τα τμήματα των ανεμογεννητριών, μέσα στο λιμάνι, χωρίς να υπάρχει παραχώρηση για τη χρήση χερσαίου λιμενικού χώρου. 

Για να φτάσουμε στις 11 Οκτωβρίου 2022, οπότε και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, αναρτήθηκαν 5 αποφάσεις για έγκριση προσωρινής και με αντάλλαγμα παραχώρησης ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης χερσαίου λιμενικού χώρου στη Χερσαία Ζώνη Λιμένος Εξωτερικού Ηγουμενίτσας, για την εναπόθεση γενικού φορτίου (τμήματα ανεμογεννήτριας) προερχόμενα από εκφόρτωση πλοίων.


Από αυτές τις πέντε, οι τρεις αφορούν προγενέστερο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΗΓ και φυσικά μετά από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας.


Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση τις 15ης Σεπτεμβρίου έλαβαν 3 αποφάσεις για αιτήσεις (έσοδα για τον ΟΛΗΓ περίπου 160.000€) που είχαν κατατεθεί στις 24 Ιουνίου και στις 24 και 28 Αυγούστου (που δημοσιεύτηκαν στη διαύγεια στις 11 Οκτωβρίου) και οι οποίες αφορούσαν το χρονικό διάστημα από 24/6/2022 μέχρι και τις 30/11/2022.

Παρά τις αντιρρήσεις του επ' αμοιβή εξωτερικού συνεργάτη, δικηγόρου Αθηνών, (έχει αμειφθεί για τις συμβουλές του στον ΟΛΗΓ τον τελευταίο 1,5 χρόνο με το ποσό των 51.435,20€) και ο οποίος στην πρότασή του σημείωνε πως "...Σε κάθε περίπτωση ως κανόνας παραμένει το ότι ο αιτών θα πρέπει να υποβάλλει τα αιτήματα για παραχώρηση εύλογο χρόνο πριν από το αιτούμενο διάστημα, ο Οργανισμός να αποφαίνεται επίσης σε εύλογο χρόνο και να αποφεύγεται οπωσδήποτε η χρήση προ της ολοκλήρωσης της παραχώρησης."
Με τις αποφάσεις αυτές, από τη μία η διοίκηση του οργανισμού επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ μας και από την άλλη εκθέτει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, το οποίο δεν φαίνεται πως προχώρησε στους απαιτούμενους ελέγχους. 

Το ρεπορτάζ μας, επιβεβαίωσε με απάντησή του στις 25 Νοεμβρίου και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας κ. Κωνσταντίνος Κορίζης και η οποία βασίζεται στις συγκεκριμένες αποφάσεις της ΟΛΗΓ Α.Ε.
Να σημειώσουμε πως και το λιμεναρχείο παραδέχεται πως δεν υπήρχε άδεια από τις 24 Ιουνίου.

Απορίας άξιο είναι, το γιατί δεν πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος από το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, το διάστημα που μεσολάβησε από τις 8 Σεπτεμβρίου που δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ μας, μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου που συνεδρίασε το ΔΣ της ΟΛΗΓ και την 11 Οκτωβρίου οπότε και δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια και βάση νόμου, από τότε έχει ισχύ. 

Και ρωτάμε:
Ποιος θα ήταν υπεύθυνος εάν αυτό το διάστημα είχε συμβεί κάποιο ατύχημα;
Τι θα έκανε η διοίκηση της ΟΛΗΓ, εάν δεν δημοσιεύαμε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας;
Θα τηρήσει κανείς τη νομοθεσία σε αυτό το "καταραμένο" κράτος;
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας, θα κάνουν ποτέ το καθήκον τους;



Για ακόμα μία φορά εκτεθειμένοι... Για ακόμα μία φορά εκτεθειμένοι... Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 08, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.