Μεγάλη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο την τελευταία τριετία

Μεγάλη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο την τελευταία τριετία


Σημαντική είναι η συρρίκνωση που καταγράφει ο κτηνοτροφικός τομέας στην Ήπειρο τα τελευταία τρία χρόνια. Τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τόσο για τον αριθμό των παραγωγών όσο και για τις ποσότητες γάλακτος που παράγονται στην περιοχή αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα.

Λιγότεροι οι παραγωγοί, λιγότερες και οι ποσότητες γάλακτος…

Η σύγκριση των στοιχείων του 2020 και του 2022 δείχνει ότι ο κτηνοτροφικός τομέας χάνει έδαφος και μάλιστα πολύ σε μία περίοδο δε που προβάλλεται ως κυρίαρχη προτεραιότητα από την Περιφέρεια Ηπείρου ενώ περίσσευαν και οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μέτρα στήριξης.

Το 2020 οι παραγωγοί –μονάδες- πρόβειου γάλακτος στην Ήπειρο ανέρχονταν σε 3.819 και το 2022 μειώθηκαν στους 3.377. Περίπου 500 δηλαδή εγκατέλειψαν το επάγγελμα ενώ οι ποσότητες γάλακτος μειώθηκαν κατά δέκα χιλιάδες τόνους.

Αναλυτικά για το πρόβειο γάλα


Παρόμοια είναι η εικόνα και στην παραγωγή γίδινου γάλακτος όπου οι ποσότητες μειώθηκαν όπως και οι παραγωγοί.


Συρρίκνωση καταγράφεται και στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος η οποία στη διετία μειώθηκε κατά τρεις χιλιάδες τόνου ενώ μειώθηκαν και οι μονάδες με το Νομό Ιωαννίνων να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες.


Αν κάτι βελτιώθηκε το 2022 στην Ήπειρο είναι οι τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί. Και για τους τρεις τομείς, πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό γάλα σημειώνεται αύξηση με μεγαλύτερη στο πρόβειο γάλα.
Μεγάλη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο την τελευταία τριετία Μεγάλη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο την τελευταία τριετία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.