Ο χαιρετισμός του προέδρου του συλλόγου Σ.Κ.Π. Θεσπρωτίας στην ημερίδα στο Φιλιάτι

Ο χαιρετισμός του προέδρου του συλλόγου Σ.Κ.Π. Θεσπρωτίας στην ημερίδα στο Φιλιάτι


Αγαπητοί συνασθενείς, φίλοι και φίλες,
Η πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα από τα συνηθέστερα νευρολογικά νοσήματα της εποχής μας. Η νόσος προκαλεί δυσλειτουργίες και προβλήματα στην φυσική κατάσταση, στον οικογενειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό και ψυχολογικό τομέα. Είναι βαριά πάθηση του νευρικού συστήματος και προσβάλλει τις νεαρές και παραγωγικές ηλικίες επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την καθημερινότητα των ασθενών.
Στην χώρα μας οι ασθενείς με σκπ υπολογίζονται στους 22000 περίπου ένας αριθμός που χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται δυστυχώς…. 
 Στην Θσπρωτία ο αριθμός των ασθενών με σκπ είναι περίπου 250 άτομα.
Το 2017 περίπου 20 άτομα αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον σύλλογο μας με σκοπό την συνεργασία με αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οργανισμούς σωματεία και συλλόγους για την προώθηση των προβλημάτων των ασθενών. Σκοπός μας είναι η ενημέρωση στην πολιτεία και κοινωνία με την οργάνωση εκδηλώσεων , σεμιναρίων τοπικών και πανελλήνιων ή διεθνών για την ανταλλαγή απόψεων, εκδρομών αναψυχής, ειδική γυμναστική που εξυπηρετεί τις ανάγκες των πασχόντων, εκπαιδευτικές επιμορφωτικές δραστηριότητες και ο πιο σημαντικός μας σκοπός η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του συλλόγου.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και καθημερινά.
Το πρώτο μας αίτημα ήταν η στελέχωση του νοσοκομείου Φιλιατών με νευρολόγο . ίσως είμαστε από τα λιγοστά αν όχι το μοναδικό περιφερειακό νοσοκομείο που αυτή την στιγμή λειτουργεί με 2 νευρολόγους ο ένας μάλιστα μόνιμος και θα επιδιώξουμε και την μονιμοποίηση του δεύτερου. Καταφέραμε με αίτημα μας στον Διοικητή του Νοσοκομείου Φιλιατών κ. Τσουρά και πριν από λίγες μέρες λειτουργεί ιατρείο για τους ασθενείς με σκπ για τις ανάγκες τους σε θεραπείες.
Σαν ασθενείς καθημερινά αντιμετωπίζουμε προβλήματα στις υγιειονομικές επιτροπές όπου αποδίδονται τα ποσοστά αναπηρίας όπου σενεχώς κόβουν παροχές. Η σκπ είναι μια περίεργη ασθένεια….την μια μέρα μπορεί να αισθάνεσαι καλά και να τύχει να περάσεις από επιτροπή ΚΕΠΑ οπότε μειώνουν το ποσοστό αναπηρίας και μετά από 2 μέρες να μην μπορείς να κουνηθείς.
Για αυτό επανηλλειμένως ζητάμε σε συνεργασία και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με σκπ όπου ο σύλλογος μας ανήκει…. το ποσοστό αναπηρίας για τους ασθενείς με σκπ να ξεκινά από 50 % και πάνω και όχι από 37% που ισχύει τα τελευταία χρόνια.
Ζητάμε την μηδενική συμμετοχή μας σε φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις, φυσιοθεραπείες, ιατρικών βοηθημάτων όπως αμαξίδιων βακτηρίων κλπ….
Προβλήματα έχουμε στην προσβασιμότητα σε δημόσια κτήρια , σε θέσης παρκινγκ , σε παραλίες. Ασθενείς που κυκλοφορούν με αμαξίδιο αναγκάζονται να παρακαλέσουν για να περάσουν ή για να τους βοηθήσουν να ανέβουν….Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πάσχοντες να μένουν στο σπίτι καθώς δυσκολεύονται να κυκλοφορίσουν….
Είμαστε πολλοί είμαστε παντού και το σύνθημά μας είναι: η ΣΚΠ δεν μας σταματά.

Βασίλης Γεώργου
Πρόεδρος του συλλόγου Σ.Κ.Π. Θεσπρωτίας 
Ο χαιρετισμός του προέδρου του συλλόγου Σ.Κ.Π. Θεσπρωτίας στην ημερίδα στο Φιλιάτι Ο χαιρετισμός του προέδρου του συλλόγου Σ.Κ.Π. Θεσπρωτίας στην ημερίδα στο Φιλιάτι Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.