Η εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης Σουλίου | Γράφει ο Ηλίας Φωτίου

Η εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης Σουλίου | Γράφει ο Ηλίας Φωτίου


Για την αρχή κάποια νούμερα. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2019 δήλωσαν συμμετοχή 5 παρατάξεις και την πρώτη κυριακή έλαβαν, Ν. Κατσιος 29,83 και 8 εδρες, Γ. Καραγιάννης 25,95 και 7 έδρες, Ν. Αθανασίου 22,08 και 6 έδρες, Ν. Γώγος16,06 και 4 εδρες, και Λαική συσπείρωση 6,03 και 2 έδρες. Την δεύτερη Κυριακή Δήμαρχος εξελέγη ο Γ.Καραγιάννης με 54,29%. Για την συγκρότηση Δημοτικής αρχής συνεργάστηκε με την παράταξη του Ν.Αθανασίου έχοντας μαζι 13 εδρες, ενω η αντιπολίτευση 14.
Και ενώ το πνεύμα του εκλογικού νόμου με το οποιο διεξηχθησαν οι εκλογές προωθούσε τις συνεργασίες ώστε το κάθε θέμα να ψάχνει ξεχωριστα την δική του πλειοψηφία στο συμβούλιο, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα την ακυβερνησία στις αποφάσεις, το ανέτρεψε δίνοντας το δικαίωμα ενισχυμένης αναλογική στην συγκρότηση της οικονομικής επιτροπής, και στην ποιότητα ζωής.
Ετσι οι δυο αυτές βασικές επιτροπές απο όπου περνάν όλα τα βασικά θεματα συγκροτήθηκαν στην βάση 5 -2. Αυτή η ουσιώδης αλλαγή μαζί με το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις έγιναν με τηλεδιάσκεψη και περιφοράς συνέβαλλαν ώστε το επίπεδο συμμετοχής και παρεμβάσεων των συμβούλων να μήν είναι στο καλύτερο επίπεδο, αφου ψηφιζόνταν και αποφάσεις που μειοψηφούσαν. Ηταν φανερό για όποιον παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις πως πολλοί σύμβουλοι είχαν χάσει κάθε ενδιαφέρον.
Ωστόσο τα θέματα και τα προβλήματα τού Δήμου μας ήταν εκεί, και προεκλογικά είχαν αναδειχθεί και χαρτογραφηθεί απο το σύνολο των παρατάξεων.

Ενδεικτικά:
1. Η ολοκλήρωση του αποχετευτικού στην Παραμυθιά,
2. Η μη λειτουργεία του ΒΙΟΠΑΘΕ
3. Δημογραφικό πρόβλημα με γήρανση και μείωση του πληθυσμού, με την μεγαλύτερησε αυτή του μαθητικού πληθυσμού.
4. Προβλήματα στην λειτουργεία του ΤΟΕΒ στον κάμπο και ταυτόχρονη μείωση του ζωικού κεφαλαίου στα ορεινά.
5. Η άμμεση υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος απο την ασθένεια των πλατάνων και η άμμεση φύτευση άλλων δεντρων.
6. Υλοποίηση του σχεδίου για ανάδειξη του ιστορικού κέντρου Παραμυθιάς, που έχει εκπονηθεί απο την αρχιτέκτονα Β. Παρόλα.

Οσο και αν μοιάζει παράδοξο, σχεδόν κανενα απο αυτα τα θέματα δεν άνοιξε και δεν συζητήθηκε διεξοδικά.

Στα θετικά στα πεπραγμένα της Δημοτικής αρχής πρέπει να καταλογισθούν:
1. Η προσπάθεια εκπόνησης μελέτης ”Τοπικό Πολεοδομικό σχέδιο όλου του Δήμου Σουλίου” με τεράστια σημασία για την ανάπτυξη του τόπου,
2. Βελτίωση του κλειστού γυμναστηρίου Παραμυθιάς με το προγραμμα Φιλόδημος,
3. Η καλή λειτουργεία του Κοινωνικου παντοπωλείου, με μεγάλη αυξηση των εθελοντικών προσφορών απο επιχειρήσεις και κατοίκους,
4. Η ενίσχυση πολιτιστικών φορέων ΘΕΑΤΟ, ΦΟΠ, με αποτέλεσμα να εχουν πολύ αξιόλογη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου μας.

Στα αρνητικά, στα 6 παραπάνω βασικά θέματα που έμειναν εκτός, θα προσθεταμε την αύξηση, με το καλημέρα, των ανταποδοτικών τελών κατά 60%, τις πολλές απευθείας αναθέσεις, και την μη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
Ο Δήμαρχος Γ. Καραγιάννης ξεκίνησε σαν σεμνό ”καλό παιδί,” και ολοκληρόνωντας την θητεία του σίγουρα κερδίζει και τον τίτλο του εντιμου και εργατικού. Η όποια άλλη κριτική του γίνει σε θέματα οραματισμού, επιτελικότητας πρόσταγμα προτεραιοτήτων, θα πρέπει να συνεκτιμήσει την προηγούμενη απειρία ως προς τα αυτοδιοικητικά.
Απο τους αντιδημάρχους ξεχωρίζει με διαφορά ο Φ. Μπέλος που έχει κερδίσει, όχι άδικα τον τίτλο του ”Γκρίζου καρδινάλιου” του Δήμου. Ειναι αυτός που εισηγήθηκε τα περισσότερα θέματα στο Δ. συμβούλιο και δέχθηκε τις περισσότερες κριτικές, και είναι ίσως και ο μοναδικός που έχει ανα πασα στιγμη την μεγάλη εικόνα λειτουργείας του Δήμου, και την διαχείρηση της καθημερινότητας. Ο μεγάλος του εχθρός, ο εκρηκτικός συγκρουσιακός χαρακτήρας του. Αλλος αντιδήμαρχος που τα πάει καλά είναι ο Γ. Ντάγκας που απο όταν ανέλαβε καθήκοντα έφερε σίγουρα εναν άλλον αέρα στον τομέα του, μένει όμως να επιμείνει και στην ουσία των θεμάτων ωστε να εχει πιο πολλά πρακτικά αποτελέσματα. Ο Α. Γκεγκας σαν αντιδήμαρχος Δ.Δ Αχέροντα, αθόρυβα και μεθοδικά τα έχει πολύ καλά στην περιοχή, δίνοντας άμμεσες πρακτικές λυσεις στα προβλήματα των κατοίκων.
Απο τους αρχηγούς των παρατάξεων ο Ν. Κατσιος είχε σίγουρα στο Δ.Σ τον ποιο συγκροτημένο και ποιοτικό λόγο, είχε συνεχή παρουσία και έδωσε χώρο και λόγο στους συμβούλους της παράταξης. Στα μείον, δεν ανέδειξε και δεν δημοσιοποίησε τις πολλές ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του ωστε να γίνουν ευρεία γνωστές. Επίσης, λόγο προσόντων, θα μπορούσε να επιβάλει ποιο πολές φορές την δική του ατζέντα σε θεματα στο ΔΣ.
Ο Ν. Γώγος αφότου βρήκε τα πατήματα σαν αρχηγός παράταξης είχε πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις, και σίγουρα τις πιο προωθημένες στα επι συζήτηση θέματα. Στην ουσία δίδαξε, επικοδομητική αντιπολίτευση.
Η ΛΣ σε σχέση με την μικρή της δύναμη, είχε χάριν του Ηλία Κουτσή, δυναμική και μαχητική παρουσία, αλλά πάντα προβλέψιμη.

Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου και οι διεργασίες παρασκηνιακά η μη έχουν ήδη ξεκινήσει, υπάρχουν δύο παράμετροι που θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Η μια είναι πως όπως και νάχει οι βουλευτικές εκλογές θα προηγηθούν των δημοτικών, και η άλλη, Δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί απο την πρώτη κυριακή με 43%. Η πρώτη εχει να κάνει με το θέμα των συμπράξεων και συμμαχιών. Αν έχει επιτευχθεί συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ είναι φυσικό να υπάρχει κοινη κάθοδος και στις Δημοτικές. Αν αντιθετα ναυαγήσει, το θεμα συνεργασιών δυσκολεύει. Η άλλη αφορά το πόσα σχήματα θα κατέβουν. Οπως και νάχει η παράταξη του Γ. Καραγιαννη θεωρείται δεδομένη απο κοινού με αυτή του Ν.Αθανασίου.
Ωστόσο εδώ θα προκύψουν δύο θέματα. Το ενα αφορά τους Γ.Ντάγκα και Ν. Αθανασίου που σαν πρωτοκλασάτα στελέχη της τοπικής ΝΔ θα πρέπει λογικά να λογοδοτήσουν στην παράταξη, και το πολιτικό τους μέλλον σε αυτή θα έχει θέματα. Το άλλο έχει να κάνει με τον προβληματισμό κάποιων στελεχών στον τοπικό Συριζα, πως στην περίπτωση συνεργασίας με τον τωρινό Δήμαρχο πρέπει να σφιχτοαγγαλιαστείς και με το σκληρο Δεξιό κομάτι.
Σίγουρη είναι και η συμμετοχή της παράταξης του Ν. Κάτσιου. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για θέματα ενότητας της Δεξιάς παράταξης στον μικρό μας Δημο το τοπίο δεν άλλαξε ουσιαστικά αφου ο μικροκομματισμός επικράτησε και πάλι. Ετσι απο ότι φαίνεται θα έχει την στήριξη του Πιτούλη αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει αυτή του βουλευτή, Ετσι σαν επικεφαλής είναι αναγκασμένος να ψαξει συμμαχίες σε προσωπικότητες και απο άλλους χώρους, μόνο που αυτές πρέπει να έχουν μεγάλο ειδικό βάρος ακόμη και σε βαθμό να αλλάξουν την φυσιογνωμία της παραταξής του. Εμπειρος πολιτικά ο ίδιος γνωρίζει πως είναι καταδικασμένος να παρουσιάσει συνδυασμό νίκης, αφού μια δευτερη ήττα θα ήταν καταστροφική για την όποια πολιτική καριέρα. Μεγάλο στοίχημα και καθόλου ευκολο εγχείρημα.
Η περίπτωση του Ν. Γωγου είναι διαφορετική, και πιο εύκολη. Καθώς ο Σύριζα έχει ξεκαθαρίσει πως αυτή την φορά θα στηρίξει συνδυασμούς που έχουν προοπτική νίκης και στην βάση κεντροαριστερής συγκρότησης δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να κάνει ηρεμα την ερευνά του, αν το πολιτικό κλίμα σηκώνει συμμετοχή και τρίτου συνδυασμού, και τι κατέυθυνση θα πάρουν οι κεντρικές πολιτικές εξελίξεις που έτσι και αλλιώς θα είναι καταλυτικές για τις όποιες διεργασίες και συνεργασίες. Πολύ περισσότερο με την μετατροπή του νομού σε μονοεδρική, όπου η πολιτική πόλωση θα οξυνθεί και στο παιγνίδι των συμμαχιών, λογικό είναι,να μπουν και άλλοι παράμετροι.
Η εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης Σουλίου | Γράφει ο Ηλίας Φωτίου Η εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης Σουλίου | Γράφει ο Ηλίας Φωτίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες