«Ενθύμιον», από το Γιρομέρι Θεσπρωτίας στην Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη Λουξεμβούργου

«Ενθύμιον», από το Γιρομέρι Θεσπρωτίας στην Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη Λουξεμβούργου


Η Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη Λουξεμβούργου θα προβάλει την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στις 19:00 και την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 21:00 στον κινηματογράφο UTOPIA το βραβευμένο ντοκιμαντέρ ΕΝΘΥΜΙΟΝ (Ελλάδα, 2021, 79 λεπτά, ασπρόμαυρο και έγχρωμο, ελληνικά με αγγλικούς υποτίτλους) του Νίκου Ζιώγα. Η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά από 12 ετών.

Το «Ενθύμιον» ένα λυρικό ντοκιμαντέρ, είναι μια ελεγεία στην Ήπειρο που χάνεται, αλλά και ένας ύμνος στην Ήπειρο που επιβιώνει. Ένα τραγούδι αγάπης για όσους έμειναν κοντά της, για όσους μεταναστεύσανε, για τους μουσικούς της και τη μοναδική της φύση.


Στο «Ενθύμιον» μεταφερόμαστε στο Γιρομέρι Θεσπρωτίας τις ημέρες του Πάσχα. Μέσα από τον κινηματογραφικό φακό γινόμαστε παρατηρητές της καθημερινότητας και των ανθρώπων αυτού του μικρού χωριού και αναζητούμε τις ρίζες ενός ξεχωριστού εθίμου. Μέσα από τα τραγούδια, τα λόγια και τους ήχους οι λιγοστοί του κάτοικοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις, τους θρύλους και να δώσουν συνέχεια στη ζωή ακόμα και μετά το τέλος της. Μια αποτύπωση όχι μόνο εθνογραφική, ενός εθίμου η καταγωγή του οποίου που χάνεται στο χρόνο, όπου τα έγχρωμα φιλμ του παρελθόντος σμίγουν με το ασπρόμαυρο παρόν και όπου οι ήχοι του κλαρίνου αντηχούν μέσα από τις πέτρες, τα βουνά, και τα πρόσωπα.
Το «Ενθύμιον» είναι μια απόπειρα, αντίθετη στην αδίστακτη ψηφιοποίηση της εποχής μας, να κρατηθεί ζωντανή η αναλογική μνήμη της ελληνικής επαρχίας: ένα ενθύμιο ζωής.

Ο Νίκος Ζιώγας ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Εργάζεται ως κινηματογραφιστής σε διάφορα ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές από το 2008. Έχει πάρει μέρος σε διάφορα πρότζεκτ με θέματα όπως το προσφυγικό, την μετανάστευση, την πολιτική επικαιρότητα και τον πολιτισμό. Έκανε το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Άνοιξη («SPRING», 10´, 2018), το οποίο έκανε πρεμιέρα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Το Ενθύμιο είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.
«Ενθύμιον», από το Γιρομέρι Θεσπρωτίας στην Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη Λουξεμβούργου «Ενθύμιον», από το Γιρομέρι Θεσπρωτίας στην Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη Λουξεμβούργου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες